用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 preposition一問
go

preposition一問 [複製鏈接]

請問有無好的preposition書介紹呢 (小四或以上適用)
   0    0    0    0

原文章由 Irene_BB 於 07-7-25 19:09 發表
請問有無好的preposition書介紹呢 (小四或以上適用)

http://www.mindworksys.com/edu_prod/learn_prod/learn_prodmain.htm?learn_bigprieng01.htm

http://www.oceanpublishers.com/

thanks

用中文教英文是最爛的方法.......以我經驗...看多英文書...到書店找找一些專以你目標所想學的文法而編寫的英文圖書..是學grammar 的最好方法

yuetmother,

唔太明白 - '專以你目標所想學的文法而編寫的英文圖書" ? 例如...?

我囡囡升p.1,有否適合她的可學文法的英文圖書? 請介紹

Honeyseesee

原文章由 yuetmother 於 07-7-27 00:57 發表
用中文教英文是最爛的方法.......以我經驗...看多英文書...到書店找找一些專以你目標所想學的文法而編寫的英文圖書..是學grammar 的最好方法

yuetmother,
我都不明妳的意思﹐有甚麼書籍可推介呢

其實要家長肯慢慢繼本繼書喺書局搵架..例如如果想教小朋友first conditional..有d書成本都用first conditional 去寫..你肯慢慢搵自然就搵到.你會見到書的句子結構大都相同,只是圖畫及內容字改變..咁就係一本不錯的grammar學習書(因相同句式不斷出現而情景又不同)..你可以搵Scholastic Reader Level 01-5.或其他類似的reader都有架..不過有時都要小朋友睇故事.咁先可以學會寫文章.

另如果真係搵唔到相關grammar的圖書咪自制圖書�powerpoint.係internet搵有關的圖,然後作句句子俾小朋友睇.(一樣道理相同句式不同情景)..當句式不斷重覆出現..小朋友就自然記到..不用中文解釋都會識架..

不過以我睇過要學p.4以上的preposition真係唔係咁多..市面上多數都係preposition of position..
同埋preposition好多都係滲咗喺其他句式裏面..如果真係想小朋友特別alert我就會high light嗰組字同圖上相關的action(例如:look after, on the slide, at the market, etc)

preposition係儲番來架..我咁大個人有時睇小說仲學到d新既...

原文章由 Irene_BB 於 07-7-27 13:31 發表
yuetmother,
我都不明妳的意思﹐有甚麼書籍可推介呢
‹ 上一主題|下一主題