用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2007年升中派位
樓主: belairmonte
go

2007年升中派位 [複製鏈接]

原文章由 rclamlam 於 07-8-11 09:42 發表
betty講得好岩架, 係自行個度可以揀兩間, 如果心儀只有一間中學, 第二間就唔好報, 因為唔一定要報晒兩間中學架.

rclamlam, betty,

嘻嘻!我就貪心d,心裏面有好多心儀中學,邊間收我都咁開心,是旦一間心儀都得 所以我用大包圍:D (心儀都有十幾間架 )
(因為曾經為呀女考小學時,心態係非xx小學不可,一定要,唔係就浪費個女,結果壓力好大~~~~~大到:cry: )

中西區
香港聖瑪加利女書院     -英文中學 BAND1

呢間唔係BAND 1既,係BAND 3學校,中一縮到收得2班......

[ 本文章最後由 familychan 於 07-8-11 17:32 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 rclamlam 於 07-8-11 14:49 發表
DoReMi,

咁你囝囝係咪派到第一志願呀? 英中/中中, 係咪心儀中學呀? 去年阿女學校就好在學生上去拎學生證時, 家長已可以係操場個board度看到自己小朋友派去邊間啦, 所以唔駛擔心咁耐, 只係一派得唔好就慘.

rclamlam
托賴亦感恩, 囝囝派返第一志願, 其實佢間小學同中學係有連繫, 有7成機會上得返, 雖然成數大, 但係因為有個隨機號碼左右, 亦會有部份同學因為隨機號碼差而派唔返, 冇人知道自己會唔會係唔好彩嗰個, 所以甚為忐忑.
[img][/img]

Betty

唔怕話你知
我仔升小一時放榜...我依家自己都記住
派到去秀 x 坪勞工子弟...真係完全唔知咩學校黎
我唔係想 "踏" 呢間學校
祇係我唔識佢...無乸乸入去讀真係好驚
話哂第一個仔...完全無經驗搵學校
更加唔好話叩門啦 (自己都無心水)
好彩身邊d 人教我寫信...
亞仔好好彩..幾間叩門都成功
希望升中時唔好再咁黑仔啦
等派位真係好傷身
教仔唔係好難
要適應教育制度至難
大同細都要努力
都唔似我地想當年咁咁輕鬆:loveliness:

幾時開始預備D資料? 要預備D咩野架?

醒目開學勳章

話一個真人真事

dearjazzmama:

吾好咁擔心,派小一吾等於同派中學同一命運.....

我家對面住左一對孖仔,佢地小一派左去第8志願,呢間學校係我地一落樓對面一間劉記小學,佢媽媽同好多媽咪都一樣,勁吾like呢間小學,於是果日即刻帶晒野去另一間遠的同埋要搭校車架小學叩門,結果呢間小學收左呢對小可愛....

中學放榜前2星期,孖仔媽媽好擔心地同我講,佢地小學派得咁差,要樸學校,睇怕派中學都一樣吾掂架啦!到時又再一次樸死我啦!

我連忙安慰佢,吾好咁諗呀!派小學同中學吾同,上次咁岩者,今次吾同架啦!個天好公平架....

結果呢對孖仔,同時派往第一志願,開心到佢媽咪忘晒形...

betty祝大家好運

betty

我都想 2 年後開心到忘晒形

但依家首先要 忙晒手 谷亞仔

原文章由 bettylam 於 07-8-13 22:20 發表
dearjazzmama:

吾好咁擔心,派小一吾等於同派中學同一命運.....

結果呢對孖仔,同時派往第一志願,開心到佢媽咪忘晒形

Hi   ,睇到 betty 的留言,真係另我唸起女兒派小一時,亦係派了去無選的學校,在mongkok somewhere,校名已經唔記得,當時第一次感受到咪野係"崩潰" ,到現在還歷歷在目。 轉眼間,又到派中學,真係有陰影架。
原文章由 jazzmama 於 07-8-13 14:59 發表
Betty

唔怕話你知
我仔升小一時放榜...我依家自己都記住
派到去秀 x 坪勞工子弟...真係完全唔知咩學校黎
我唔係想 "踏" 呢間學校
祇係我唔識佢...無乸乸入去讀真係好驚
話哂第一個仔 ...

我個仔今年升p.5

Dear all:

我個仔今年升p.5 ,依家仲係一舊雲 。都唔知要做d乜 ,請問各位big sisiter可唔可以教下我呢個新丁。

p.s. 小兒在油尖旺小學就讀為獨生子....好緊張!!!!

請問各位過來人有冇做profile D sample 呀?
我都想要,可否E-mail給我?
[email protected]

妳哋家長會未,知唔知道自已個小朋友是Band幾?
我仲未見老師,好担心!
‹ 上一主題|下一主題