用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無人join左 "天X泳會", 而情況 ok 的呢? ...
go

請問有無人join左 "天X泳會", 而情況 ok 的呢? [複製鏈接]

請不要誤會, 我不是想風頭火勢攪破壞

我個仔都 join 左天X, 亦有對天x不滿的地方
只是我仔上課的情況尚可接受,
不知應否也與大家一起追討

滿意(幸運)方面:
1) 地點, 時間無改
2) 人數: 2 對 7, 分2組(我仔個教練有牌, 1: 4, 小朋友5-9歲)
3) 教練態度很好, 願聽家長意見

不滿方面:
1) 無游泳專區, 有時會與其他泳客碰撞
2) 由於只有我和另一位媽媽全程睇住
    覺得教練特別有心機教我地兩個小朋友
    另外2個細D(5-6 yr)2堂都是踢水味水
3) 上完堂教練任小朋友自己走, 無點人數
    若小朋友自己返轉頭玩, 出事都無人知

若是這樣, 我應該學下去嗎?
願聽各位意見

thx

[ 本文章最後由 pact04 於 07-7-31 00:48 編輯 ]
   0    0    0    0

地點/時間 - 無改
人數: 2對13 - OK啦

第一堂我覺得唔係好掂, 但昨日第二堂, 換左兩個哥哥來教, 好左好多, 而且有其他與我亞囡差不多年齡的一齊學, 兩個哥哥以前游泳會時做過助教, 而家都算教得有板有眼.  我同老公都滿意, 我亞囡都好enjoy (佢教曉我亞囡"未水", 而我亞囡可以係水底上來時, 笑住上來啊!)

如果這兩個哥哥會繼續每星期來教, 而不再換人的話, 我是滿意的.  但而家由於有好多人投訴, 我驚天晴會捱唔住, 那兩個哥哥會遲職.  
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原文章由 yuenwa 於 07-7-23 12:25 發表
地點/時間 - 無改
人數: 2對13 - OK啦

第一堂我覺得唔係好掂, 但昨日第二堂, 換左兩個哥哥來教, 好左好多, 而且有其他與我亞囡差不多年齡的一齊學, 兩個哥哥以前游泳會時做過助教, 而家都算教得有板有眼.  ...

我要上埋今日(第2堂)...先會有結論....

版主 醒目開學勳章

地點/時間 - 無改
教練都係年青,唔係太識教,不過態度OK
泳池都係要同人迫,好彩我揀平日會好d

第一堂 - 1對3,我自己已經佔兩個,另1個年紀比較細
第二堂 - 1對5,我自己兩個,另外換左3個年紀比較近我仔女既

我仔女以前學過下,叫做識識地,第二堂佢地話配合呼吸游到幾步(我唔在場睇唔到,果日工人去)。

不過教練已經話下堂會轉人,因為佢唔做喇(又好難怪既...),希望下堂果個都OK,我唔期望太高,無驚無險上完5堂就算,我只係報左初班。

還有, 我所選的地點和時間都沒有太多人, 不算迫, 所以都OK喎!

第一堂我老公冇去到, 我都唔敢話比我老公知, 昨日老公有去, 好彩兩個哥仔冇欺場, 我老公冇詐我型!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1070635&extra=page%3D4

自由講場都有人話有改善,但我個班就冇......

原文章由 yuenwa 於 07-7-23 13:23 發表
還有, 我所選的地點和時間都沒有太多人, 不算迫, 所以都OK喎!

第一堂我老公冇去到, 我都唔敢話比我老公知, 昨日老公有去, 好彩兩個哥仔冇欺場, 我老公冇詐我型!
:-)  :-P

原文章由 pact04 於 07-7-23 12:13 發表

我個仔都 join 左天晴, 亦有對天晴不滿的地方

滿意(幸運)方面:
1) 地點, 時間無改
2) 人數: 2 對 7,  ...

我係好似你咁我都願啦,大熱天時重要自己去灣仔投訴自己都接受LOR, 我係你唔追討
:-)  :-P

既然係咁, 我諗都係繼續上
安全方面唯有自己睇實 D

其實我個仔 舊年學過下, 叫做游到幾步
個泳池佢腳可以到地, 我先無咁擔心

而家擔心的同 yuenwa 一樣, "驚個教練會遲職."
黎緊星期三係第3堂, 只希望一切如常

原文章由 pact04 於 07-7-23 12:13 發表

我個仔都 join 左天晴, 亦有對天晴不滿的地方

滿意(幸運)方面:
1) 地點, 時間無改
2) 人數: 2 對 7,  ...

我亦是join天晴,頭2堂1教練對3大4小,但天晴話第3堂會有2個教練,體...下...點...?
不過就要自己入場看住個仔,因個教練行開教大人時,班細路就自已玩到很興奮,又唔練習,又不停撥水.
我初初都似為在習泳池上課,可以獨立學游泳,點知,係就係習泳池,but冇間開,同其他人一齊,很混亂.

原文章由 1999 於 07-7-24 14:25 發表

我亦是join天晴,頭2堂1教練對3大4小,但天晴話第3堂會有2個教練,體...下...點...?
不過就要自己入場看住個仔,因個教練行開教大人時,班細路就自已玩到很興奮,又唔練習,又不停撥水.
我初初都似為在習泳池上課 ...

我昨晚上堂,今次個教練大部份時間都教小孩,班細路都學到小小,但個d大人就唔明就問教練,無貼身教.

咁多人報名,好心佢就做好d啦,攪到宜家咁,出年搵人報都幾難,等'執粒'啦!

但始終教到d細路又教唔到大人,對那方面都不公平,又話明天上堂會轉教練,真係比佢吹賬!佢再係咁,得1個教練,我實去小額告佢!

[ 本文章最後由 1999 於 07-7-26 13:32 編輯 ]

唉! 終於都衰收尾!

請問各位會唔會上小額錢債追討?

初級已上了四堂, 睇怕只會賠中級,
佢賠比我嗰 $105.60 我寧願唔要
都要取回公道

原文章由 pact04 於 07-7-28 22:47 發表
唉! 終於都衰收尾!

請問各位會唔會上小額錢債追討?

初級已上了四堂, 睇怕只會賠中級,
佢賠比我嗰 $105.60 我寧願唔要
都要取回公道

無錯,真係衰收尾,我而家3:9,OK丫,無拿拿又攪到0廿,我地真係慘.

我在港島區的, 我的教練下星期吾教了. 但卻不是如天陰轉地會所説教練流失, 而是天陰用七日通知叫教練消失的.

天陰有計劃地用陰招整走教練.  高招!! 餘下的堂數可算是無本生利:
1) 如大家選退錢:
a) 不要忘記果幾十蚊裏面有 $45 ($9 x 5) 小童
or $95 大人
($19 x 5) 是泳池入場費;
b) 省了教練和助教的人工;
c) 更連寄退縠之郵費也要家長自費.  個會本身的利錢没少一分錢

2) 如選廷期
a) 有没有想過小孩會否享受在入冬的季節習泳? 始終不是那些出賽的小飛魚, 在任何一天病倒, 損失便不只 $600 (而且中有測驗高峯期);
b) 轉地會現説請教練有困難, 又如何保證到時請足人手呢
c)
泳池方面: 連康文署 website 都只列出十月之開放時間,

又如何保証場地?
http://www.lcsd.gov.hk/beach/b5/swim-opening-hk.php
d) 再者, 摩理臣山游泳池 - 室内只有主池訓練池, 訓練池多已被泳會所訂, 習泳池在室外的.
究竟小朋友將在那裏學呢?
九龍公園泳池 - 更只有主池訓練池, 又有無預訂訓練池? 仰或認為尾 2-3堂應該識游, 而叫小朋友去大池呢?
e) 最後所有請不要忘記, 解釋權爲轉地會所有, 不得異議

所以, 我會選擇追究

天x泳會受害人大集合

各位參加天x泳會的受害人,請於本星期日5/8/2007下午2:30帶同所有文件於油麻地彌敦道469-471號新光商業大廈1104室集合(即花園酒樓樓上),到時會有律師和區議員馮檢基參加,為所有參加天x泳會的受害人討回公道.如有任何問題, 請於辦公時間致電35146051黃志勇先生
天x泳會受害人大集合
請大家湧躍參加,集合大家力量,拿回公道,拿回我們應得的賠償(不是兩成).

我仔都參加咗, 佢响城門谷泳池, 星期六下午班.

第一堂: 我無去, 工人陪我仔去, 但由一個17歲女仔教佢, 仲話我知佢一個教8個, 我問佢得唔得, 佢話佢應該control到, 我都好驚, 所以叫工人望實亞仔. (因我仔好怕水) 後耐工人返嚟話返我知, 多咗個男嘅幫手, 咁都好d!

第二堂: 個女仔無做, 換咗另一個後生仔, 都好好. 不過頭個半鐘係另一個輔教幫手, 所以無咩學到

第三堂: 頭一個鐘係個輔教, 後耐個個鐘就係個後生仔教, 佢教得幾好. 不過, 問問吓佢, 佢都話驚佢自己無糧出喎.

嚟緊上第四堂, 但琴日收到封信, 話8月2日暫停服務, 一時又話賠償退款得個2成, 簡直晒鬼氣. 好彩得番一堂無得上. 跟住我都唔會再報泳會, 覺得好搵笨! 我都係自己比多少少錢請個1對1嘅教練算! 講真, 家吓搞成咁, 計返都係等於100蚊一個鐘, 仲要同幾個細路一齊上, 學唔到嘢就算, 搞到亞仔得個浸字, 仲浸到手指仔脚指仔縐晒皮.

原文章由 mamabinbin 於 07-7-31 22:34 發表
我仔都參加咗, 佢响城門谷泳池, 星期六下午班.

第一堂: 我無去, 工人陪我仔去, 但由一個17歲女仔教佢, 仲話我知佢一個教8個, 我問佢得唔得, 佢話佢應該control到, 我都好驚, 所以叫工人望實亞仔 ...

其實我己上完五堂,2對10,教練好有心機
真係好好,亞女初初完全唔識游,而家用自由色大約可以游廿米倒,但係而家衰收尾!

我個仔好彩初級上完(人數大多五個﹐因為每次都有人沒來)﹐教練也ok(雖然上課地點轉了﹐但也可接受)﹐但唔好彩收到封信,真係衰收尾。個教練同我講係間公司終止所有教練合約的﹐這間公司真係好絶呀
fungfungdrm 如果join妳是否不用去小額錢債追討﹐請問現在有多少人報名呀? 到底應該點做﹐真係十五十六呀

妳哋怎様決定呀

[ 本文章最後由 Irene_BB 於 07-7-31 23:23 編輯 ]

醒目開學勳章

我地 要  1.  去信叫晴天退回全數
            2.  去消委
            3.  去小額
            4.  PM QUINCY121HK, 留 姓名及 Tel. No.

去晴天封信要寫明不接受其不合理安排以及原因,以及要求回款之數目(一切未上課堂之餘額),凡此不合理之counteroffer, 一定要表明意向,以防有人以收不到苦主回覆或要求為籍口,將來亦可用作呈堂之用,大家不可不慎.

記得留副本及郵遞記銾呀!!!!!!!

郵遞記錄可用掛號, 可用郵局的郵遞記錄服務, 費用 HK$1.20,  記得係信封底寫上Sender's address

團結就是力量, 陰天都變晴天
‹ 上一主題|下一主題