用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 0-3歲學好外語?
go

0-3歲學好外語? [複製鏈接]

想請教下大B媽咪, 有冇人係BB AROUND 1歲已開始同時灌輸多於2種語言呢(即係廣東話/英文以外), 其實係唔係真係會阻礙左BB學講野既速度呢/...

其實覺得好矛盾, 一方面, 坊間好多書籍, 學者報告, PLAYGROUP理念, 都會話8個月大時腦部發展語言細胞區域好快速, 如唔持之以恆係1-4歲多聽多用, 相關細胞會流失;

另一方面, 又有好多朋友話咁樣會令BB語言混淆, 可能2歲都未識講好中文/英文單字 (上星期幼訓既EE都係咁講)

我剛開始帶囡囡上外語PG, 比佢EXPLORE下, 同時都好想聽下一D係早期灌輸外語比BB既媽咪意見, 你地會點樣處理, 同成效如何,  感激萬分~
   0    0    0    0

原文章由 ronni 於 07-7-23 08:54 發表
想請教下大B媽咪, 有冇人係BB AROUND 1歲已開始同時灌輸多於2種語言呢(即係廣東話/英文以外), 其實係唔係真係會阻礙左BB學講野既速度呢/...

其實覺得好矛盾, 一方面, 坊間好多書籍, 學者報告, PLAYGROUP理念 ...

有冇媽咪有呢方面既經驗呀?? :cry:

原文章由 ronni 於 07-7-23 08:54 發表

其實覺得好矛盾, 一方面, 坊間好多書籍, 學者報告, PLAYGROUP理念 ...

個個小朋友都唔同, 好難一概而論

Hi, 你講的全部都岩呀
不過衡量輕重,我都係俾個女學幾種語言

[ 本文章最後由 hoeve 於 07-7-23 22:31 編輯 ]
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

我囝囝又中又英(工人講英文),到宜家(2y2m)仲未識講好多野 係就係識好多英文,但都唔知佢幾時先可以成句咁講....

原文章由 emmypun 於 07-7-23 22:21 發表

個個小朋友都唔同, 好難一概而論

hmmm... 我都覺得好難一概而論. 不過 BB 身處一個多國語言的家庭, 佢講野係慢 d ...

我朋友個哥哥 娶了一個台灣女仔做太太, 生了一個女, 我朋友mami ( BB 的嫲嫲 ) 幫手湊,  哥哥想囡囡入 international school, 佢決定只用 english 同囡囡傾計, BB 女就在 daddy (english), mami (國語), 嫲嫲 (廣東話), 我朋友 (German , as 佢嫁比德國人,不過仍然同 mami 一齊住) , BB 女到 ~ age 2 都唔多識講野, 成家人担心到睇 E 生, E生又 refer 去睇 speech therapist. 當然 speech therapist 就話因為 BB 要處理好多 information e.g. 你好嘛 = how are you = 李姣媽 = wie gehts ... 當大家唔知點好, BB 女其實接收哂, 我早排探佢 (age 3), 你會嚇一跳, 佢中文, 英文,  德文無難度, 對答如流 ...

所以假如你 buy 早期學外語, 就不必多心, 努力製造多國語言 stimulation 給你女兒吧
安娜與威廉的小肥豬豬 --

原文章由 annachik 於 07-7-24 00:26 發表

hmmm... 我都覺得好難一概而論. 不過 BB 身處一個多國語言的家庭, 佢講野係慢 d ...

我朋友個哥哥 娶了一個台灣女仔做太太, 生了一個女, 我朋友mami ( BB 的嫲嫲 ) 幫手湊,  哥哥想囡囡入 i ...

感激anna的一席話, 我會比心機啦!!!!! 如果大家見到潼潼3歲都未識講野, 唔好怪佢!!

roxiekwong, 你老婆係法西混血兒? woo!! 一定好靚...而你個女仲法西中混血兒, 甘味好鬼死靚law?

原文章由 kitjoseph 於 07-7-24 01:15 發表
roxiekwong, 你老婆係法西混血兒? woo!! 一定好靚...而你個女仲法西中混血兒, 甘味好鬼死靚law?

But thanks roxie for sharing.  European is famous for providing multi-lingal environment to their kids.  This sets a very good example.  I believe we Hong Kongers can also do so if we can keep on providing similar environment to our kids, starting from the time when they're still at a very young age.
My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

原文章由 beckylui 於 07-7-24 01:48 發表

But thanks roxie for sharing.  European is famous for providing multi-lingal environment to their kids.  This sets a very good example.  I believe we Hong Kongers can also do so if ...

雖然我家中未有咁全面(multi-lingal)既native speaker可以幫到女女, 但我都會盡力去配合!!!

我都想分享一下。

可能身邊有朋友的孩子有語言障礙,加上我認為香港語言環境跟歐洲以及東南亞都不同,所以我囝囝小的時候,我們+印傭主要用廣東話跟bb交談,大一點(約11個月)才給些英文教材讓他看,希望可以讓兒子先打好廣東話的基礎,再加英文...當時有人已跟我說讓他學普通話,但我當時認為實在不用急。

兒子7個月已懂叫自己的中文名字(因為我們經常叫他),1歲已開始有意義的單音疊字,即街街、波波之類,後果他從vcd學了的英文生字,自己會轉化成英文,如他已懂「食奶奶」三個字(約1歲半前),他會自己話「食milk milk」,從來我們只教他叫工人姐姐做姨姨,他學了auntie一字之後,他會叫工人做auntie。

我確定了兒子語言無問題,甚至有少許天份後,最近(2歲3)才決定為他加上普通話。他上英普playgroup時,英文方面不成問題,但對普通話有點抗拒,但上了幾堂後情況已有所改善。

結論是我認為小孩子6歲前仍是語言黃金期,應在bb期鞏固一至兩種語言,讓他建立信心後,看情況才加其他語言,否則,他/她3歲時說話仍不清不楚,父母的擔心會更大呢﹗

我都見d mixed 既 babies 都可以講兩種語言. 只要父母好自然同好 consistent 同佢講果種語言就得. d 小朋友會自然同中國人講中文, 西人講西話.  
我會同阿b講廣東話, 跟住比多d機會佢接觸外語.我諗上外語 playgroup 都有d幫助. 其實上左幾個月游水堂, 因為個 coach 係西人, 見得多阿b好似都明明地佢講d咩 (當然講來講去都係果幾句 ).

原文章由 virgobb 於 07-7-25 17:51 發表
我都見d mixed 既 babies 都可以講兩種語言. 只要父母好自然同好 consistent 同佢講果種語言就得. d 小朋友會自然同中國人講中文, 西人講西話.  
我會同阿b講廣東話, 跟住比多d機會佢接觸外語.我諗上外語 play ...

我今日又去東山上國語堂, 我好impress..因為上次spanish堂既ashley(17m), 除左spanish之外, 今日亦聽到佢講"謝謝"(mandarin), "再見", "我要"...等......

另外一個男仔(歲半)都講到mandarin, 所以我估佢地真係遠比我地想像到capture到好多野

我越黎越有衝勁去陪潼潼進入唔同language既世界了

原文章由 ronni 於 07-7-25 18:12 發表

我今日又去東山上國語堂, 我好impress..因為上次spanish堂既ashley(17m), 除左spanish之外, 今日亦聽到佢講"謝謝"(mandarin), "再見", "我要"...等......

另外一個男仔(歲半)都講到mandarin, 所以我 ...

其實之前我同Edxxey 有位Consultant 討論個呢個問題,佢認為學習foreign languges最重要是語言環境 eg 有機會(listen, read, speak, write commuicate is very important),單靠一星期上1-2次playgroup is not enough.

我俾Marcus join 東山既原因:
1) 多接觸 different languages 可作聽覺訓練 (similar to 蒙特梭利理論)
2) 活化bb左腦 (參考書:
嬰兒大腦潛能開發手冊 by鄧澔明博士)
3) 佢亞媽貪玩

如果Marcus can speak a few words of Spanish/French/Mandarin etc. would be a bonus to me.

(是我小女人既愚見,請指教 )

Hi Ronni, 有關語言障礙 or spanish 教材, 我諗可以問 tutor of Friday spanish class. 佢本身好似是語言治療師....
‹ 上一主題|下一主題