用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 007&各BK家長,請指教,多謝先!
go

007&各BK家長,請指教,多謝先! [複製鏈接]

007,您好!

代朋友問:長沙灣天主教英文中學同循道中學如何選擇?等您的專業答案以便最後拍板,感激不盡。

[ 本文章最後由 靜靜媽 於 07-7-25 22:39 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 靜靜媽 於 07-7-22 22:31 發表
007,您好!

代朋友問:長沙灣天主教英文中學同循道中學如何選擇?等您的專業答案以便最後拍板,感激不盡。   

靜靜媽:
007對兩校認識不深...兩間都係好學校,好難比較(好多人用會考成績去比較~又欠公允,除非差別好大...如喇沙vs某某英中!)
1) 睇囝囝喜歡那一間多啲(因為佢要日對夜對~足六年!)
2) 如果小朋友小學讀齋校、親友中又少同齡女孩...個人認為中學就唔好再齋而影響第日怕女仔!(如果小學讀男女校、親友中好多女孩...齋校都唔怕!)
3)如果小朋友喜愛運動,長天機會應該勝一籌!
另外交通、校服、午膳、環境、設施...都可考慮...同囝囝一起商議,一定可以揀到較合適佢自己之中學;最後尊重佢之意見~囝囝一定無怨無悔開開心心勤勤力力升中去!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007,多謝您,我已轉告了朋友,由於太忙,現在才有時間上來回復,請諒。

朋友仔仔的情況如下:
1..男仔懂事較遲,所以佢自己對兩間都無意見,可以話係冇想過;
2..小學係男女校,是否入齋校就冇所謂,家長就偏向齋校,覺得可以少d麻煩事;
3..朋友仔仔---肥仔一名,不愛運動;
4..交通方面,因家住地鐵站附近,所以兩間中學都方便,其它方面也不介意,所以好難選擇;
5..朋友仔仔個人就好聰明,不過比較懶,貪玩,讀書一d都唔肯努力,成績就幾好;佢覺得唔使點讀,都可以有好成績,為何要努力呢?佢從唔會考慮山外有山,所以朋友好想個仔可以入一間程度深d的英中,多d叻學生,等個仔醒悟,唔好做井底之蛙,可惜運氣欠佳,又唔知長天、循道哪一間程度深d,好頭痛。

請007再俾意見
也請其他BK家長幫下手

萬分感謝!

請各位幫幫手,感激!感激!

近幾年聽聞長天比以前差左, 但係兩間學校, 我個人感覺就係循道比較好.

rclamlam, elsa

多謝您們的意見!

原文章由 rclamlam 於 07-7-25 22:46 發表
近幾年聽聞長天比以前差左, 但係兩間學校, 我個人感覺就係循道比較好.
‹ 上一主題|下一主題