用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院小一入學簡介會
go

播道書院小一入學簡介會

08/09年度小一入學
    入學簡介會

08/09年小一入學簡介會詳情如下:
第一場簡介會
日期:二零零七年八月十八日﹝星期六﹞
時間:下午二時三十分
地點:播道書院中學禮堂
第二場簡介會
日期:二零零七年九月一日﹝星期六﹞
時間:下午二時三十分
地點:播道書院中學禮堂

備註:(一)由於座位有限,請勿攜帶子女出席。
   (二)本校不設有泊車位,請駕車的家長注意。
   (三)如欲參加簡介會,請致電2366-1802留位。
   (四)請注意兩場簡介會內容相同,家長只需選其中一場。
    申請方法

交表日期:二零零七年八月十八日至九月五日(以郵截為準)
交表方法:請填妥報名表,並於辦公時間內親臨本校遞交或郵寄至本校。
申請詳情:請留意報名表格第一頁,並注意所需遞交的文件。
    入學面試

日期:二零零七年九月十五日﹝星期六﹞
時間:待定
備註:有興趣報讀本校的申請者,煩請家長及申請者預留以上日期到本校面試。

話咁快又一年

出年你個公子讀完小一時你會重覺得...話咁快又一年啊!!!

原文章由 Dennisk 於 07-7-21 11:03 發表
話咁快又一年

原文章由 goodkids 於 07-7-21 20:55 發表
出年你個公子讀完小一時你會重覺得...話咁快又一年啊!!!

唔盧氣就快。

Dennisk,

你好, 想問下播道書院interview時會in小朋友同家長d咩, 同埋你小朋友讀咗一年鍾5鍾意返學, 我小朋友係勁坐5定, 我要搵d活動教學既學校比佢, 你對呢間學校評價點呢?謝謝你既解答~

原文章由 Dennisk 於 07-7-22 10:25 發表

唔盧氣就快。

原文章由 lavender 於 07-7-23 11:34 發表
Dennisk,

你好, 想問下播道書院interview時會in小朋友同家長d咩, 同埋你小朋友讀?一年鍾5鍾意返學, 我小朋友係勁坐5定, 我要搵d活動教學既學校比佢, 你對呢間學校評價點呢?謝謝你既解答~

Hi Lavender

我諗你有D誤會了,本人之小朋友只是今年九月才入讀EC,因此講唔到D返學野你聽,至於上年interview小朋友好似玩下遊戲,老師問下問題之類,不過有可能會由外藉老師in。家長我記得好似問我地,如果囝囝不聽話會怎麼樣?(即家教題:如何管教?)我同太太都好老實答佢:「我同太太會體罰嫁!」

其實學校詳情樓上Goodkids可能仲會清楚好多。可以問問佢。

Dennis

Dennisk,

sorry, 5會咗tim, 原來你小朋友今年九月才入讀EC, 但都多謝你話我知interview d情況~~

Goodkids,

你對呢間學校評價點呢?謝謝解答~

原文章由 Dennisk 於 07-7-23 13:38 發表

Hi Lavender

我諗你有D誤會了,本人之小朋友只是今年九月才入讀EC,因此講唔到D返學野你聽,至於上年interview小朋友好似玩下遊戲,老師問下問題之類,不過有可能會由外藉老師in。家長我記得好似問我地, ...

請問播道係以英文教學定中文架? 我bb重細不過想問下先... 因見佢近我地屋院 (mtr 1 個站)...

原文章由 godivachoc 於 07-8-1 14:46 發表
請問播道係以英文教學定中文架? 我bb重細不過想問下先... 因見佢近我地屋院 (mtr 1 個站)...

EC主要以英語授課,除了中文會以普通話及生命教育用廣東話。

tks dennisk...

咁請問埋你講個間EC係唔係即係將軍澳mtr出面個間? 係唔係如果你申請時可以直接要求依間定等佢地分配架 (因聽講佢地有兩間校舍, 另一間係mongkok?)?

原文章由 Dennisk 於 07-8-1 15:50 發表

EC主要以英語授課,除了中文會以普通話及生命教育用廣東話。

原文章由 godivachoc 於 07-8-7 15:37 發表

咁請問埋你講個間EC係唔係即係將軍澳mtr出面個間? 係唔係如果你申請時可以直接要求依間定等佢地分配架 (因聽講佢地有兩間校舍, 另一間係mongkok?)?

Deleted

原文章由 godivachoc 於 07-8-7 15:37 發表

Godivachoc

EC(Evangel College)咪就係你講緊個間播道書院囉,乜佢有分校咩(真係無聽過播),你講佐去邊到呀? 唔駛驚佢地唔會發配你囝囝囡囡去邊疆的(講笑唔好打頭)

Dennis

原文章由 godivachoc 於 07-8-7 03:37 PM 發表

旺角有分校個間叫優才,在調景嶺站

請問有沒有人去了小一入學簡介會? (我去不到因full了)

原文章由 Jacquesl 於 07-8-20 12:12 發表
請問有沒有人去了小一入學簡介會? (我去不到因full了)

去唔到都唔駛驚,因為可以遲小小上番去EC自己個網到,可以download到黎聽,仲可以一聽再聽。 至於有問題問都可以至電學校或者上BK,問問這裡的家長都得。

吾好意思想問幾個問題, 希望有人幫到我解答...

如果full左有無人知下次會係幾時再有簡介會...

我d/l 左張報名表寄出後, 幾時會有通知interview...

再想問interview有咩問架, 好等我準備一下....

[ 本文章最後由 ivytang02 於 07-8-22 15:13 編輯 ]

如果full左有無人知下次會係幾時再有簡介會...
only 2007.08.18 and 2007.09.01

我d/l 左張報名表寄出後, 幾時會有通知interview...
First interview is on 2007.09.15 and the second interiew
to be confirmed