用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 保良局馮晴紀念小學
go

保良局馮晴紀念小學 [複製鏈接]

我知道這間學校校風好好,但是有冇媽咪可以話我知,這間學校是不是好嚴呢?如果好嚴我驚仔仔讀吾黎!
   0    0    0    0

我仔仔9月升入馮晴小一,學校是不是好嚴我就不清楚,但在7月初的迎新家長會中接觸過兩位主任級的老師,她們好主動及相當有善,我本人就唔覺得 D 老師唔會好惡;不過最重要的係在乎個小朋友乖唔乖o者,如果坐唔定,揾老師教訓(不體罰)一下都不是壞事

保良局馮晴紀念小學

吾該曬你
你仔仔好叻喎,係自已考入去定攪珠攪到架?

[ 本文章最後由 CARMA 於 07-7-20 15:30 編輯 ]

原文章由 CARMA 於 07-7-20 15:08 發表
吾該曬你
你仔仔好叻喎,係自已考入去定攪珠攪到架?

可能本區多 o左 有名的直資同一條龍小學,所以可能津校少 o左 人爭,我仔仔响舊年"自行分配學位"時已經係正選,所以呢幾個月都不會頻頻撲撲去揀學校,真好彩.
另有補充,校工嬸嬸都好好禮貌,我有次見個媽咪問校工嬸嬸仲有無小一學校時,嬸嬸答個媽咪話妳遲 o左啦,截哂止啦,唔好意思前,唔好意思後,好似仲教出年插班添.

每個月如果比風紀摘名12次記一缺點,三缺點一小過,三小過一大過.....已有很多學生都有缺點及小過,不是嚴是要求太高,以我所知有一小一學生其中一個月內已經摘左60次名...20日學平均一日3次,我的小朋友已足足罰左兩個月都全無小息及午間活動,輪住比各科老師罰,時常話佢表現不佳等等...用左呢個方法罰左咁耐如無改善應改用其他教學方法....一味困住佢攪到佢都唔想番學及出現左想尋x的方法...後同校方討論情況,校方又給該位小朋友一張每天上堂的表現記錄表,最高5分,取得全日8成可享有第二日的小息,第一天開始所得的分數是5分4.5分4分等等,往後數日分數都相差不多,如是這樣,為何要困住兩個月呢??或是否聽到小朋友的有所思想,驚有事發生才這樣做呢??相信要他們才知道,本人不排除會保留向教統局及有關部門投訴..

[ 本文章最後由 cookingbaba 於 08-7-18 09:26 編輯 ]

回覆 #5 cookingbaba 的文章

聽落都好得人驚.......

請問你但小朋友犯了什麼事.......

Any preference to those student if study PLK kinder ? Will the chance is more higher if my home address in Hang Hau ?

原文章由 cookingbaba 於 08-7-18 09:22 發表
每個月如果比風紀摘名12次記一缺點,三缺點一小過,三小過一大過.....已有很多學生都有缺點及小過,不是嚴是要求太高,以我所知有一小一學生其中一個月內已經摘左60次名...20日學平均一日3次,我的小朋友已足足罰左兩個月 ...

我都好想知個小朋友犯左乜野事 因為我大仔都曾經喺馮晴好出名 (己畢業),佢都成比老師罰,比風紀摘名摘到經常要見訓導主任 但我個仔真係幾攪事架!佢成日坐唔定,又鐘意攪人,上課又唔専心,連同學都投訴佢 不過現在大個了,好咗好多,佢都知自己唔啱,不過控制唔倒!其實學校知佢有過度活躍,不過我覺得佢哋無呢方面有經驗的老師!佢哋都係一所好傳統的學校,對紀律埶行得頗為嚴謹,所以如果小朋友係比較活潑好動,坐唔定的話,就唔係好適合選呢間學校了 以上純是我個人意見
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

一般小學生犯錯都係個D喇, 大同小異,佢地話上堂時問問題,無舉手衝口而出講左個答案出黎..又話同老師講野無禮貌.....上堂不留心....老師同佢講野唔望住佢......等等等..小朋友要教導佢先明白,唔係玩針對...唔好以為惡,當眾大聲責罵就係威,學生會怕你,咁會傷左佢地自專心...最攪笑有個新老師黎任教,不是教該班 , 有一日只係代課,佢批評呢個學生D說話居然同個班主任一模一樣!!!我同佢地討論時都有提及到,要對事件不是人芸亦芸,咁對個學生好唔公平,
最離譜係個學生面前批評佢家長如何如何......咁我仲使教..總之寫本散文都得...:cry:

原文章由 cookingbaba 於 08-7-21 18:31 發表
一般小學生犯錯都係個D喇, 大同小異,佢地話上堂時問問題,無舉手衝口而出講左個答案出黎..又話同老師講野無禮貌.....上堂不留心....老師同佢講野唔望住佢......等等等..小朋友要教導佢先明白,唔係玩針對...唔好以為惡 ...

我個小朋友暑假後都係入讀馮晴,我哋喺考入去架﹗聽完你咁講我都有啲驚,因為我小朋友都好活躍。照咁睇,佢都實記缺點都得喇﹗
係呢﹗我想問你個小朋友暑假後幾年班呀﹖

暑假後升四年級,學校應該無問題,但係某個訓導主任有問題啫,有好多野佢做左,其他先生及校長都唔知,我諗佢唔係教書,係到每日諗下點樣玩下的學生,用佢自己諗出黎以為可行的規則.以為自己係皇帝掛,同佢開會自己講錯野又唔認,問多兩次答唔到,又話趕住要去進修,諗埋晒的屎橋同學生講""而家比你做糾察每個小息企係教員室門口,見到老師須敬禮""咁又係一個新藉口困住你唔比你小息囉,表面上無罰佢架...仲話教緊佢添....總括黎講有小朋友入讀的話,一定要同個小朋友多多溝通了解下係學校情況....

原文章由 cookingbaba 於 08-7-22 13:56 發表
暑假後升四年級,學校應該無問題,但係某個訓導主任有問題啫,有好多野佢做左,其他先生及校長都唔知,我諗佢唔係教書,係到每日諗下點樣玩下的學生,用佢自己諗出黎以為可行的規則.以為自己係皇帝掛,同佢開會自己講錯野又 ...

明白,多謝你嘅回覆同資料,我會多加留意及同學校溝通,不過如果記缺點係因為俾風紀擇名去到某個數時就變缺點,咁我又覺得有啲問題囉﹗風紀始終都係小朋友,有好多時都唔識得客觀分析,又或小朋友有時都會玩杯葛架嘛﹗玩吓手個風紀係唔鍾意自己個小朋友,咁係唔係都擇佢名,咁咪好易變缺點﹖呢個決策權唔應該分喺學生度。但學校應該唔會得一個訓導主任,咁其他嘅無理到架咩﹖點解唔同另一啲反映吓呢﹖

你都幾開明,印象中我個小朋友試過一日同一個風紀摘5-6次名,我都要睇番下記錄,一係話上落不靠左,一係話行兩級, 一係話風紀同你講野你無正視佢無禮貌,總之就N咁多罪名喇....因我有學校既影印本,我要check check . 學校係有兩個訓導主任,一副一正,全部決策權都係正個度,咁你話點攪先,有缺點+過失寫係成績表到幾礙眼,好影響日後架馬,成績好但係寫到咁,人地睇到都一頭霧水..總之就要多D關心個小朋友同佢傾多D計.....

原文章由 cookingbaba 於 08-7-18 09:22 發表
每個月如果比風紀摘名12次記一缺點,三缺點一小過,三小過一大過.....已有很多學生都有缺點及小過,不是嚴是要求太高,以我所知有一小一學生其中一個月內已經摘左60次名...20日學平均一日3次,我的小朋友已足足罰左兩個月 ...

吓, 你所講係咪今年發生既事呢???
你小朋友幾年班?己有好多學生有缺點小過,是幾年班學生呢??

當然係今年發生既事,4月頭-6月中,都話今年升四年級,佢而家已經有兩個缺點喇,,,,訓導主任話在開學時校方比左一封通告你地,講解有關處罰情況,你地接受左簽左回條番黎同意架....係同意,但係唔應該將個生死權交左比D風紀,只睇摘名記錄不須問真實就判罪.....好話唔好聽,個D風紀又唔係接受過特別訓練,自已都未攪得店又走去管人...吸印吸到成本手冊花呢碌,又寫晒落去成績表到,想轉校,都無校收喇.......都係個句,同小朋友多D溝通加多留意.今年派番黎既通告如果同以前一樣,我都唔會簽同意

[ 本文章最後由 cookingbaba 於 08-7-26 13:56 編輯 ]

原文章由 cookingbaba 於 08-7-26 13:50 發表
當然係今年發生既事,4月頭-6月中,都話今年升四年級,佢而家已經有兩個缺點喇,,,,訓導主任話在開學時校方比左一封通告你地,講解有關處罰情況,你地接受左簽左回條番黎同意架....係同意,但係唔應該將個生死權交左比D風紀 ...

開學時簽過咁多野,我都唔記得簽過未,
我都知道小息同午間都好容易會摘名,我個人都覺得風紀摘名就
記缺點,都唔係咁合理,你有無同家長會反映過,或同校方溝通多點
找一個適合既方法去教導小朋友,
其實你小朋友一二年班有無咁既事發生呀?

佢係二年級插班生,二年級都無事,三年級就攪成咁,我諗今年都係咁.............一樣.如果有人讀呢間學校,不防同仔女多些溝通了解下,上黎講下.....

我好怕同樣事情在囡囡身上發生, 因女女是坐不定, 活躍, 粗心大意, 如果是咁點算呀, 你有冇同校長反應?

返學要學習紀律, 但如果時時刻刻都活在惶恐中, 怕要記過, 時時要驚犯錯, 埋活了小孩的天真活潑,在這種學校氣中上課, 生活, 會感到好壓迫和 會唔開心, 點解會咁的?
點算呀

原文章由 cookingbaba 於 08-8-5 20:50 發表
佢係二年級插班生,二年級都無事,三年級就攪成咁,我諗今年都係咁.............一樣.如果有人讀呢間學校,不防同仔女多些溝通了解下,上黎講下.....

今年派回來的是改如在一個月內摘 12次名是警惕一次,不像以前記缺點,三缺點一小過......總之要多多留意小朋友在校內動向,情緒, 及還顧周邊事情發生等等..了解佢及多多溝通......最重要的是如有問題發生,一定要同校長講,因佢好多野都唔知,如你同老師反應,佢地會自行閉門會議處理.當然大件事先咁做.

原帖由 connieqwah 於 08-8-13 23:54 發表
我好怕同樣事情在囡囡身上發生, 因女女是坐不定, 活躍, 粗心大意, 如果是咁點算呀, 你有冇同校長反應?

返學要學習紀律, 但如果時時刻刻都活在惶恐中, 怕要記過, 時時要驚犯錯, 埋活了小孩的天真活潑,在這種學校氣中 ...

I am a nervous mum worrying about my daughter primary school life... she is a shy girl and not very proactive and very scared of new environment (which took her quite some time to get used to kindergarten life).  is your child anything like her? how do you resolve and explain the new coming school life to her?
‹ 上一主題|下一主題