用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望 vs 培正
樓主: JCYL
go

德望 vs 培正 [複製鏈接]

多謝各位的寶貴回應,本人實在無意冒犯或看輕德望,不然,我根本不用考慮,直接選擇培正就可以了。做父母的總是多心就是了。

我曾說「兩校近年均有10A學生,及其他優異生,如9A1B、8A2B等。但德望文科較差,少於五成人取得優異成績,理科則較佳。」這並非貶低德望,而是說德望理科成績比文科好。

或者各位覺得我的考慮很無謂,又好像在攻擊德望,但我只能把在網上尋找得到的資料來參考,如果有很準確和合時的資料,多謝各位的提供。其實各位旁觀者清,本人當局者迷,而且我都離開學界多年,現在學校的環境資料,真是不甚了了。請各位不要誤解,我是很樂意妳們再給我意見,真的謝謝妳們。或者妳們可以把知道的實際情況(如數據方面)分享,讓我能了解得更多一些。
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

refer to your messages, it is very clearly to show that everything from 培正 is better than 德望.  you have the answer already.     

"不過,有一重要因素,就是最近報章頭條的5P事件,陰謀論朋友個個都說給女兒讀女校最安全,各位意見又如何呢?" - what comment do you want?  you have the answer "重要因素 is from 陰謀論朋友" in your question already.  don't play la!   also, i don't think it is only the reason for the people choose 德望 instead of 培正.   

"囡囡其實唔鍾意德望"  - it is the most important that 你囡囡其實唔鍾意德望, 勉強冇幸福, as manmum said, "依據妳之回應,德望不太適合妳考慮之列,作罷算了"

i think no further comparison for both schools is necessary.

原文章由 JCYL 於 07-7-21 22:36 發表
多謝各位的寶貴回應,本人實在無意冒犯或看輕德望,不然,我根本不用考慮,直接選擇培正就可以了。做父母的總是多心就是了。

我曾說「兩校近年均有10A學生,及其他優異生,如9A1B、8A2B等。但德望 ...

[ 本文章最後由 BCMAMA 於 07-7-22 02:33 編輯 ]

多謝妳的意見,我想妳仍然對我的內容有些誤解,可能我的文字表達能力不佳,令妳有所誤會。
MANMUM的分析十分有條理,我是看了她的分析後,在網上怱怱找些資料發問。每個人的人生經歷都不同,對事物的看法亦有分別,價值觀差異更大,可能我所想的,別人認為是多餘,或者我的資料來源有錯誤的地方,又或者我的分析理解能力差,不能明白及應用網上得到的資料,所以我誠心希望有一些實質的建議或事實,來糾正我的誤解。
非常感激妳的回覆。
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

your 文字表達能力 is very good, we are fully understanding what you mean.  don't worry!   

原文章由 JCYL 於 07-7-22 01:09 發表
多謝妳的意見,我想妳仍然對我的內容有些誤解,可能我的文字表達能力不佳,令妳有所誤會。
MANMUM的分析十分有條理,我是看了她的分析後,在網上怱怱找些資料發問。每個人的人生經歷都不同,對事物 ...

[ 本文章最後由 BCMAMA 於 07-7-22 01:18 編輯 ]

其實你一早已選了培正, 只不過想找其他人認同你, 但可是所回應你的跟你所選的不一樣, 所以你就寫出德望學校不合你心意的原因, 但你所寫的事沒有去分析是否正確就寫出來.  如果你真的對德望有唔好的意見, 就何必問此問題呢!!!!

原文章由 JCYL 於 07-7-21 22:36 發表

我曾說「兩校近年均有10A學生,及其他優異生,如9A1B、8A2B等。但德望 ...

頭條的5P事件,陰謀論點解

原文章由 JCYL 於 07-7-21 20:16 發表

在香港工作,現在無疑英中出路較有優勢,但十多年後則言之尚早。

我唔係好明,點解回歸後香港人,總覺得中文將來會比英文重要呢?

廿年前,日本人,法國人,德國人,個個識英文都唔會同你講,而家佢地好多都唔會咁食古不化;佢地而家都肯講英文,亦講得好;其實,就連好多國內的人都爭相學好英文,而家好多內地人的英文 (無論寫同講) 都比我地香港人好得多。點解反而香港人會走回頭路?

你都話啦,培正咁耐歷史,今時今日話會加強英文課程。

真係講到優勢,我個人比較貪心,唔單單只向北望,我始終覺得英文好重要。而且就算真係要往國內工作,我都唔覺得英中的中文會唔夠用。我有朋友係美國長大,但佢係跨國企業的大中華區總裁,人家跨國企業要的係乜野,大家自己諗。

我講的,單單係中文/英文的問題,與培正德望兩間學校冇關。

其實佢都係覺得德望好
但係就o係度搵諸多理由support自己揀培正
妳自己同囡囡都喜歡培正咪培正囉
唔駛咁煩啦

ltdcorp,
hi 我都覺得你說得好啱. 其實每人都有自己的見解...我其實都要吸收多方面的意見才可以MAKE decision. 但無所謂,始終都係考入才想邊間喇! 不過,今年放榜正正好讓我們知道讀書會考真是要”求分數”仲要”求英文”tim!!所以英文是有幫助多d! 係嗎??

原文章由 ltdcorp 於 07-7-22 01:36 發表
其實你一早已選了培正, 只不過想找其他人認同你, 但可是所回應你的跟你所選的不一樣, 所以你就寫出德望學校不合你心意的原因, 但你所寫的事沒有去分析是否正確就寫出來.  如果你真的對德望有唔好的意見, 就何必 ...

入德望可插班入MCS,聽講成功者9/10來自GH

JCYL
你的資料真係勁!連我個女讀繄德望,我都無你咁清楚,
睇你講左咁耐,其實你都係想話比人聽,你個女考到德望者,
你覺得培正好咪唔好轉羅,不過係你自已覺得者,
你又話問人意見,講講下就比意見人,你都幾搞笑,
不如你試下問人,如果你個女而家係岩岩考一年班,
同時考到培正同德望,睇下多人話讀邊間先講,好冇

德望與培正

我個女都讀緊德望,自從一年班之後,斷斷續都有同班同學轉校,所轉的都是大家所說的名校。當年,亦都有好朋友建議我替女兒轉校。不過,如果個女讀得開心;成績又可以;中、英文的水準都不錯的時候,我都係比較保守,希望個女可以一條龍留喺呢家學校。
基本上,兩家學校都不俗,視乎自己的睇法。(當然,如果真的比較,就要睇學校的地點、學費、師資、資源等)但最重要,仍然係家長點樣栽培個女!愛心最重要!

原文章由 lauerica 於 07-8-9 22:34 發表
JCYL
你的資料真係勁!連我個女讀繄德望,我都無你咁清楚,
睇你講左咁耐,其實你都係想話比人聽,你個女考到德望者,
你覺得培正好咪唔好轉羅,不過係你自已覺得者,
你又話問人意見,講講下就比意見人, ...

agree!!    

原文章由 Scerisww 於 07-8-10 17:23 發表
我個女都讀緊德望,自從一年班之後,斷斷續都有同班同學轉校,所轉的都是大家所說的名校。當年,亦都有好朋友建議我替女兒轉校。不過,如果個女讀得開心;成績又可以;中、英文的水準都不錯的時候,我都係比較保 ...

我個女都係讀緊德望,每年都有同班同學轉到D名校,亦有好多讀唔到要轉校走。本人認為轉校對小朋友的心理上唔多唔少都有影響。如果個女讀得開心;成績又可以;中、英文的水準都不錯的時候,我都好同意留下,我都係希望個女可以一條龍留喺呢家學校。直至中六,如我囡囡中五考到好好成績,我都會留下。其實最重要考慮到小朋友是否適合。
‹ 上一主題|下一主題