用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望 vs 培正
go

德望 vs 培正 [複製鏈接]

一時間唔知點選
各位有没有見意?
   0    0    0    0
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

原文章由 JCYL 於 07-7-19 23:54 發表
一時間唔知點選
各位有没有見意?

Hi, JCYL,

唔知我個女識唔識你女兒呢?想知你囡囡係咪今年有份選傑出學生呀?阿女有提過有人考到德望呀!:D

囡囡唔係傑出學生,不過佢都係2nd interview入德望啫。其實兩間都各有各好處,一間英文好好,培正就比較上是小班教學及全日制,所以好難唸。

[ 本文章最後由 JCYL 於 07-7-20 00:22 編輯 ]

德望就唔係個個適合的,老師都幾惡的。英文水準就高既!

好像都幾易考入,我識人2nd round都入到。

各位,

想請教一下德望interview考些什麼?因為我九月都會幫女女報.
Many thanks.

囡囡其實唔鍾意德望,因為在培正讀了三年,始終有感情。其實我問過一D在職老師,都話除英文外,培正完全唔輸俾德望。其實妳要成績好,係邊間都有壓力,妳估DGJS,MCS收妳,咪一樣讀到妳傻,唔通妳唔入咩。
另一考慮原因是太遠,因住荃灣區,交通時間都幾長,如果第時有課外活動返學校,妳都咪話唔煩。

TingKiumom, 德望考試會學生入房畫畫答問題,家長則填問卷,中英作答皆可,寫吓D學育理念等。學生問甚麼已忘記,因太久遠。記得再答你。1st in 成功可直接收信取錄。阿女係2nd , 我要同校長再傾,我初初都唔知佢係校長,但見她答我答得很深入,最後重竟然話可以決定收阿女,重即刻編班,先知佢一定係高層。希望幫到妳。

JCYL

請問培正小學一班幾多人呢 而培正中學係咪直資呢
thanks.

[quote]原文章由 JCYL 於 07-7-20 00:19 發表
囡囡唔係傑出學生,不過佢都係2nd interview入德望其實兩間都各有各好處,一間英文好好,培正就比較上是小班教學及全日制,所以好難唸。

[ 本文章最後由 ChristyBBmama 於 07-7-20 09:55 編輯 ]
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

May I know the schooling arrangement for primary school students in Good Hope?  I know that the buildings are now under renovation.  When the primary school section will offer full day schooling to students.  Thx.

原文章由 JCYL 於 07-7-20 01:09 發表
囡囡其實唔鍾意德望,因為在培正讀了三年,始終有感情。其實我問過一D在職老師,都話除英文外,培正完全唔輸俾德望。其實妳要成績好,係邊間都有壓力,妳估DGJS,MCS收妳,咪一樣讀到妳傻,唔通妳唔入咩。
另一 ...

德望仲有工程做緊, 好似要share班房, 不太方便.

JCYL,

Many thanks for your reply.

GHS

我都會幫囡囡報, 不過是否真係容易入呢?
有無人知道INTERVIEW大約要幾耐.
1st in時, 是見miss or sister?
知唔知道是否在上網download表格or要親身去取呢?

原文章由 TingKiumom 於 07-7-20 00:28 發表
各位,

想請教一下德望interview考些什麼?因為我九月都會幫女女報.
Many thanks.

校長話小一三五下午班,小二四六上午班,2009年重建完畢後,將改為全日制。佢重話雖然現在重建中,但絕不影響學生上課。

易唔易入真係好難講,其實我覺得背景(即係父母教育程度、職業,囡囡學過甚麼)和運氣一樣重要。我有朋友個女,幾間全港頭排名直資(校名唔駛講,妳覺得勁難入果D就係)都收,但係德望就唔收佢,所以我覺得無準則可言。
但至於果幾間名校就當然有準則,即係父母教育程度、職業,囡囡學過甚麼絕對有影響。

JCYL,

另外想知道GHS有無規定portfolio收幾多版?

GHS無規定要做portfolio,做唔做可隨意,我自己只簡單列出曾參加的活動班及學習班,如果妳囡囡曾有傑出表現,如得獎狀或曾公開表演,就梗係大大隻字話俾人知啦。

原文章由 JCYL 於 07-7-20 01:09 發表
另一 ...

以下是本人之分析:-
1.  閣下先看校車時間表可參考返學、放學時間
如妳家住荃灣、校址何文田亦未見好方便。
2. 一間是英小、一間是中小。我覺得這是最大分別。兩所都是好學校。
3. 既然妳囡囡已讀培正三年,留在原校升讀,小朋友心理上安然,對她學習心態有正面影響。
4. 中學質數無論師資與公開考試之學生成績都頗大分別。德望較優。
蚊蚊媽

你當初安排囡囡入培正
都係想一條龍直上中學啫
所以都係無謂改變喇

manmum,

多謝妳的分析。其實我曾經問過的朋友,也和妳一樣,說中小英小,不能比較。

撇除交通方面,(其實到德望很轉折,地鐵要乘荃灣線轉官塘線,再轉小巴,培正則可在油麻地站行十分鍾到達,如有課外活動,都很煩惱)培正小一起已是全日制,德望校長則說最快要2009年P3才能轉全日制(亦有可能再推遲,雖然可能性不大),而培正全班人數30+,德望則為40,學費則望德貴了一截,感覺上培正投放在學生上的資源較多。節省下來的學費,足夠額外請英文補習。

英文方面,培正小學校長在家長會上說,明白大家對中小的憂慮,說會額外調配資源,強攻英文科(詳情未悉),而小一英文故事書已有十五本之多。且德望讀下午校,時間不敷應用,囡囡放學歸家梳洗晚飯後,據聞做功課已用了很多時間,早上家長上班又不能陪伴,影響很大。

長遠說,會考方面,經查資料,培正會考英文(全部學生均考syl B)合格率上升凌厲,有97%,7人得A,德望則為100%,惟德望會考英文科優異成績僅得50%,令我較意外及失望,德望高考英文則較佳,優異有70+%。兩校近年均有10A學生,及其他優異生,如9A1B、8A2B等。但望德文科較差,少於五成人取得優異成績,理科則較佳。培正就數學及資訊科出名利害,我有朋友的女兒讀DGJS,都話培正數學好深,不太懂算。

德望雖然是名校,惟據非正式統計,培正中學全港排名第十,德望只得二十多名。且很多人同意,德望近年成績開始走下坡,此消彼長,十多年後不知會如何。在香港工作,現在無疑英中出路較有優勢,但十多年後則言之尚早。

不過,有一重要因素,就是最近報章頭條的5P事件,陰謀論朋友個個都說給女兒讀女校最安全,各位意見又如何呢?

原文章由 JCYL 於 07-7-21 20:16 發表
manmum,

多謝妳的分析。其實我曾經問過的朋友,也和妳一樣,說中小英小,不能比較。

撇除交通方面,(其實到德望很轉折,地鐵要乘荃灣線轉官塘線,再轉小巴,培正則可在油麻地站行十分鍾到達,如有課外活 ...

我覺得你有幾方面唔係太岩
會考英文科優異成績僅得50%
英文50%絕對唔係低, 冇記錯bps都係50%左右
而好多著名男校或男女校更冇50%

培正中學全港排名第十,德望只得二十多名。
我知你指咩排名, 瑪利曼80同埋有恒商223果個呀嗎
而且我見好多人都認為係假

德望近年成績開始走下坡,此消彼長,十多年後不知會如何。在香港工作,現在無疑英中出路較有優勢,但十多年後則言之尚早。
我唔多覺德望成績差左, 唔知你有冇咩資料呢?

總括你所講o既野, 我覺得你係極度偏幫培正, 一d都唔公正囉

[ 本文章最後由 FUNG12345 於 07-7-21 20:56 編輯 ]

原文章由 JCYL 於 07-7-21 20:16 發表
manmum,

撇除交通方面,(其實到德望很轉折,地鐵要乘荃灣線轉官塘線,再轉小巴,培正則可在油麻地站行十分鍾到達,如有課外活 ...

JYCL,

本人孤陋寡聞,閣下可否有任何網頁或資料提供中學排名。
成績走下波之說。若本人無記錯,上年中五狀員,其中一名乃來自德望。狀員列一向少有德望學生。走下波之說有點困惑不解
依據妳之回應,本人認為德望不太適合妳考慮之列,作罷算了。
蚊蚊媽
‹ 上一主題|下一主題