用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我個囡3歲, 想俾佢學劃晝, 有無介紹 ?? (荃灣區) ...
go

我個囡3歲, 想俾佢學劃晝, 有無介紹 ?? (荃灣區) [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

原文章由 mimosa 於 07-7-19 17:03 發表
如題

我見荃昌果邊有間畫社好似好professional,一時間記唔起個名....但以前問過好似要4歲起先學得~

其實3歲小朋友唔適合執筆,學畫好似早左少少,or你可以去panda hotel 個basement行下,入面開左2-3間learning center,最近我都搵緊d course俾3.5歲o既仔仔,都係近近地打算幫襯果邊~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

原文章由 tsznok 於 07-7-19 19:02 發表

我見荃昌果邊有間畫社好似好professional,一時間記唔起個名....但以前問過好似要4歲起先學得~

其實3歲小朋友唔適合執筆,學畫好似早左少少,or你可以去panda hotel 個basement行下,入面開左2-3間learning  ...

learning center係學d咩架 ??

原文章由 mimosa 於 07-7-20 11:03 發表

learning center係學d咩架 ??

我見panda 內開左間琴行,有唔同樂器&有各類畫班 (粉彩、水彩、素描),畫班我冇幫個仔報,但就報左學琴;而琴行隔離就有間learning center,睇過d章程好似乜都有d,o岩我地d仔女年紀o既就好似有英文playgroup,幼兒畫班,國語班,併音...等;除呢2間,對面仲有一間裝修緊,又係呢類乜都有d o既learning center,好似8月開張....

其實你住荃灣邊頭呢?我就住正panda隔離,所以近近地搵呢邊;但我知南豐果邊都有好多呢類俾小朋友上課外活動o既地方,如果你住得近南豐都可以諗下果邊~

至於畫畫,之前我都諗過俾呀仔去學,但諗深一層,其實而家佢地都係3歲左右,只要我o向屋企舖張大畫紙,買d唔同類型o既顏料俾佢亂畫,當係先俾個環境佢剌激下對顏色及顏料o既敏感度&運用,再到4-5歲先俾佢去上正規o既畫班都唔遲,我而家都會keep住每一兩個星期就俾大仔o向屋企畫下野,加上佢o向nursury都有做油顏色o既習作,所以我覺得已幾足夠,但今日我都買左盒水彩顏料,大仔可以試下執畫筆外、細仔又可以玩下手指畫,你都試下啦~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

我囡囡現在Apple Tree 學畫畫,英文教學, 好有創意,

Please see the web site

http://www.l3.com.hk/organization/view.action?id=4080

原文章由 mimosa 於 07-7-19 17:03 發表
如題

荃昌果邊間畫室叫做創美, 最細收4歲, 我個女3歲半同佢去見老師, 老師考下佢識唔識聽指示畫直線圓圈, 之後都肯收, 亞囡學左足3年, 有明顯進步. 佢地上堂唔比家長睇, 應該係比副畫做參考,大家照住基本線條畫, 畫好外形再教上色, 老師仲會叫小朋友默返當日教過的基本線條, 返屋企仲有功課做. 畫畫真係要比時間浸既, 我覺得創美教得幾有系統. 小朋友上色同基本功學得唔錯.

原文章由 tsznok 於 07-7-20 12:57 發表

我見panda 內開左間琴行,有唔同樂器&有各類畫班 (粉彩、水彩、素描),畫班我冇幫個仔報,但就報左學琴;而琴行隔離就有間learning center,睇過d章程好似乜都有d,o岩我地d仔女年紀o既就好似有英文playgroup,幼兒 ...

我住荃景圍 , 如果係南豐較近我多d, 你又有無介紹呀 ??

你都講得好正確, 始終小朋友依家都仲係細, 再大d學都唔遲, 等我又試下買d畫紙同蠟筆俾佢試劃下先:

幼兒塗鴉班

原文章由 mimosa 於 07-7-20 16:57 發表

我住荃景圍 , 如果係南豐較近我多d, 你又有無介紹呀 ??

你都講得好正確, 始終小朋友依家都仲係細, 再大d學都唔遲, 等我又試下買d畫紙同蠟筆俾佢試劃下先::" />

之前個位媽咪話panda hotel下面就開一間有唔同playgroup 課程個間, 我搵到佢個website, 有幼兒塗鴉班喎, 幾得意,不過你行過去就遠啲, 但係有無車去到呀?
http://www.pandacastle.com
‹ 上一主題|下一主題