用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 送亞仔去荃灣柴天下午好唔開心
go

送亞仔去荃灣柴天下午好唔開心 [複製鏈接]

亞仔呢2日去小一適應班.on the way佢已苦瓜咁,去到學校直情喊晒口叫我唔好留低佢, 我放低佢回家途中好唔開心,:-| 昨日又送佢去排隊時好亂,有個女仔無啦啦幾乎同我個仔咀對咀咁近傾,我多次阻止無效, 唯有攬實自己個仔,咁既做法好唔衛生又會傳染細菌 老師家長又唔出聲,唯有自求多福,排排下隊後2個身位既男仔又無啦啦叫我個仔做蠢才 問亞仔知唔知乜事亞仔話唔知 問佢做乜鬧亞仔佢話"鐘意啊"家長又無反應,老師又唔阻止 我是否仍俾亞仔讀呢間小學呢? 各位媽媽俾下意見
   0    0    0    0

咁好似好唔惦, 我仔今年都是升小一,看你咁寫, 都有d驚, 唔好講間學校程度,就是品格相當重要,   家長咁樣, 小朋友都是咁學...
學校可能顧唔到咁多, 有否其他選擇呀?
其他小朋友點呀?

醒目開學勳章

原文章由 mattjon 於 07-7-19 13:26 發表
亞仔呢2日去小一適應班.on the way佢已苦瓜咁,去到學校直情喊晒口叫我唔好留低佢, 我放低佢回家途中好唔開心,:-| 昨日又送佢去排隊時好亂,有個女仔無啦啦幾乎同我個仔咀對咀咁近傾,我多次阻止無效,  ...

樓主唔好太緊張,你的反應會對小朋友有影響。
相信無人可以話你知邊間小一沒有這問題,因為所有學生都是新的,咩小朋友都有.......
你的問題可以直接同老師反映,因為一班幾拾人,老師未必可以照顧得到,等未開學老師就得知那些小朋友有問題,等開學後多加留意,對你的小朋友也有好處,而且學校等於社會縮影,應該咩人都有,小朋友要學就係點同人相處同自我保護,家長應從旁協助,而不是逃避。加油啊,慢長的6年小學生活,學生同家長都要一起學習同適應。

mattjo

您都話未去到學校, 仔仔已經喊晒口......

會唔會小朋友因為升小一, 不習慣新環境呢 ?  家長的心情也會影響小朋友.  您的鼓勵好重要嫁.   唔好說負面說話.

孩子是需要成長嫁. 過左一個學期後. 相信您的孩子會適應得好好.

至於排隊的混亂. 我估可能小朋友還少加上在新環境 . 可能會有些失控. 開學後會好d 嫁啦.  至於小朋友傾計親密到差唔多咀對咀.  咁惟有叫自己個仔彈開少少.  攬實個仔不是長遠辦法. 倒不如慢慢同他講下.  相信小朋友明白.  (其實您應該開心啦. 仔仔咁受女仔歡迎)  至於被人話蠢才. 惟有教自己個仔不要學.  間間學校都有頑皮學生.  我們做家長不能時刻保護他們.   如果間接另到仔仔因比人話一句蠢才就唔開心. 反而不是好事.  孩子在現實社會裡會學習. 會成長.   此事可以教導他認定自己. 不要因為別人的一句半句說話而受影響.  E Q 高 小朋友會開心成長.  成機又教他顧及別人的感受. 不要學些不好的榜樣....

我見您仔仔學校公告 今年升中派位都不錯. 12 人 去 何傳糶  16人去可風.  都唔差.

唔好唔開心.  享受下仔仔成長的經過吧.  他需要您的支持和鼓勵.   

原文章由 mattjon 於 07-7-19 13:26 發表
亞仔呢2日去小一適應班.on the way佢已苦瓜咁,去到學校直情喊晒口叫我唔好留低佢, 我放低佢回家途中好唔開心,:-| 昨日又送佢去排隊時好亂,有個女仔無啦啦幾乎同我個仔咀對咀咁近傾,我多次阻止無效,  ...

[ 本文章最後由 hat 於 07-7-19 15:36 編輯 ]

hat,
Would like to know if the result belong to pm or am school?

原文章由 hat 於 07-7-19 15:32 發表
mattjo

您都話未去到學校, 仔仔已經喊晒口......

會唔會小朋友因為升小一, 不習慣新環境呢 ?  家長的心情也會影響小朋友.  您的鼓勵好重要嫁.   唔好說負面說話.

孩子是需要成長嫁. 過左一個學期後.  ...
囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

亞仔由一派位我已帶佢去間學校行左一圈,又話間學校好好,又可以認識好多新朋友,佢本來都好開心.佢一放學我同佢講呢間學校好好嫁,每日我都可以接送佢,佢話同學有些不友善,我話可能大家唔熟啦,將來會好些.佢睇來都ok.

http://203.198.160.149/web/index2.htm

柴下

原文章由 nmc2003 於 07-7-19 15:53 發表
hat,
Would like to know if the result belong to pm or am school?

[ 本文章最後由 hat 於 07-7-19 16:10 編輯 ]

Thank u.

原文章由 hat 於 07-7-19 16:06 發表
http://203.198.160.149/web/index2.htm

柴下
囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm
‹ 上一主題|下一主題