用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2007年8至11月份術科考試,收到准考證後注意事項! ...
go

2007年8至11月份術科考試,收到准考證後注意事項! [複製鏈接]

1>對清楚英文名有冇串錯
2>級數,樂器
3>有冇interpreter service<傳譯>
    右上角有個number,如果number後面有(I)就代表有傳譯員
4>對學校校曆表有冇撞重要日子,如要調時間就要快同考試局         申請或搵朋友問下有冇岩時間可以調,要同級同樂器!
5>所有野冇問題之後盡快打去琴行BOOK考試琴室練習<如有         需要>

如有問題可以致電36288787 或36288721考試局音樂組查詢

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-19 01:08 編輯 ]
   0    0    0    0

有學生想調時間

有就pm我啦!!thanks

醒目開學勳章 王國長老

thanks! 我老師一早提左我要早d去book琴房, 所以我一收到張slip已經即時book左2場..........
原文章由 BABY.QQ 於 07-7-19 12:49 發表
有就pm我啦!!thanks

嘩!!

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-19 14:39 發表
thanks! 我老師一早提左我要早d去book琴房, 所以我一收到張slip已經即時book左2場..........

book兩場?你考幾多級呀?

呀女考Grade 5,我都book左2場,仲每場一個鐘。其實當練琴,一個鐘都未必夠用。因為仲要模擬考官係到,由敲門到調校琴椅,放譜,...到離開都要練習。

醒目開學勳章 王國長老

2級咁大把! 不過第一次考, 緊張左d , 其實一場都係30分鐘姐.........
原文章由 BABY.QQ 於 07-7-19 20:48 發表
book兩場?你考幾多級呀?

明白

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-20 13:01 發表
2級咁大把! 不過第一次考, 緊張左d , 其實一場都係30分鐘姐.........

係呀!!第一次考會緊張D!!我明白你點解BOOK兩場,但我覺得第二場最好係近考試日期會好D,小朋友印象深刻D,對部琴TOUCHING感覺可以有記憶D

個人意見!!

原文章由 violetching 於 07-7-20 10:44 發表
呀女考Grade 5,我都book左2場,仲每場一個鐘。其實當練琴,一個鐘都未必夠用。因為仲要模擬考官係到,由敲門到調校琴椅,放譜,...到離開都要練習。

我明白你點解BOOK兩場,但我覺得第二場最好係近考試日期會好D,小朋友印象深刻D,對部琴TOUCHING感覺可以有記憶Dops:" />

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-7-20 14:55 編輯 ]

係呀,我個2場分隔一星期,第一次試完後,就可調校彈的力度,返屋企跟據個種力再做dynamic,到第二個星期力度的運用就可以好些啦!!
因我個女係星期五考,又唔想星期一至四晚上出去練,所以2日都係星期日,沒辦法,相隔五日應該重有印像.:cry:

原文章由 BABY.QQ 於 07-7-20 14:53 發表

我明白你點解BOOK兩場,但我覺得第二場最好係近考試日期會好D,小朋友印象深刻D,對部琴TOUCHING感覺可以有記憶Dops:" />ops:" />

[ 本文章最後由 violetching 於 07-7-20 15:38 編輯 ]

原文章由 violetching 於 07-7-20 15:34 發表
係呀,我個2場分隔一星期,第一次試完後,就可調校彈的力度,返屋企跟據個種力再做dynamic,到第二個星期力度的運用就可以好些啦!!
因我個女係星期五考,又唔想星期一至四晚上出去練,所以2日都係星期日,沒辦 ...

哦!!明白!怕佢放學返到屋企仲要有野做!一返學就忙…:cry:

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 我星期4考, 所以book左星期一一次同老師一齊去, 星期3晚再一次, 睇下自己去定係約埋老師啦
我屋企果部係yamaha u3, 考試果部係kawaii三角琴, 唔知分別大唔大呢
老師話, 收$190/半個鐘, 好呀, 咁貴, 即係話個琴仲好靚lor
原文章由 BABY.QQ 於 07-7-20 14:52 發表
係呀!!第一次考會緊張D!!我明白你點解BOOK兩場,但我覺得第二場最好係近考試日期會好D,小朋友印象深刻D,對部琴TOUCHING感覺可以有記憶D

HELLO

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-20 17:54 發表
係呀, 我星期4考, 所以book左星期一一次同老師一齊去, 星期3晚再一次, 睇下自己去定係約埋老師啦
我屋企果部係yamaha u3, 考試果部係kawaii三角琴, 唔知分別大唔大呢
老師話, 收$190/半個鐘, 好呀, 咁貴,  ...

其實就算同一個牌子ge琴,同model都好,都會有少少唔同,不過yamaha,同kawaii呢兩個牌子ge琴分別唔算太大,如果德國琴就可能分別大d!!

[quote]原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-20 17:54 發表
老師話, 收$190/半個鐘, 好呀, 咁貴,  ... [/quote

去倒博命彈呀...唔好掛住研究間房囉!!

醒目開學勳章 王國長老

多謝提醒, 等我一齊入去監視我個女先
仲要記得帶埋墊高pedal果舊"盒"去試下用唔用到......
原文章由 BABY.QQ 於 07-7-25 23:15 發表
[quote]原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-20 17:54 發表
係呀, 我星期4考, 所以book左星期一一次同老師一齊去, 星期3晚再一次, 睇下自己去定係約埋老師 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-26 14:07 發表
多謝提醒, 等我一齊入去監視我個女先
仲要記得帶埋墊高pedal果舊"盒"去試下用唔用到......

要呀!咁貴,要珍惜每一秒呀!
‹ 上一主題|下一主題