用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分班試後~~幾時至知道編班結果???
go

分班試後~~幾時至知道編班結果??? [複製鏈接]

如題~~~~~~~~`
   0    0    0    0

分班試結果係唔知架.

只係中學會用呢個試既成績來分配班別, 如精英班及輔導班.

原文章由 vivie 於 07-7-17 20:22 發表
如題~~~~~~~~`

間間學校都唔同.

林護的18/7出編班結果.  我地學校就要等到1/8先出.  有排等...

如題~~~~~~~~`

我個女果間都要26號先知...我諗係間間唔同架....

原文章由 NancyFelix 於 07-7-18 00:47 發表
間間學校都唔同.

林護的18/7出編班結果.  我地學校就要等到1/8先出.  有排等...
cherry=.=   :-(

如題~~~~~~~~`

問番間學校 , 我地有通告在八月x日上網睇 .

每間中學用分班試成績來分班, 都會唔同通知時間, 你地所謂知結果只係分配邊班既結果.

原文章由 rclamlam 於 07-7-18 09:50 發表
每間中學用分班試成績來分班, 都會唔同通知時間, 你地所謂知結果只係分配邊班既結果.

Actually, there is no official timeline. It depends on
individual schools. There are orientation programs during
summer holiday in some schools and parents can be
notified the class a bit earlier. Otherwise, they will know on the first day of September.
Hope it can help.

原文章由 rclamlam 於 07-7-18 09:50 發表

某d中學除佐會知編邊班之外, 亦會知編入邊個學社 - 家長就可以知買運動衫 (唔同學社唔同顏色)

我女學校就係分左班時按每班人數順序排入社.

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-7-18 09:57 發表

某d中學除佐會知編邊班之外, 亦會知編入邊個學社 - 家長就可以知買運動衫 (唔同學社唔同顏色)

分班試是用來校內分班的嗎?不是政府用來收集學生數據,以確定該校來年的收生等級嗎?

我看過一些報道,是關於有校長為了讓學生在分班試考得好成績,有利學校將來收生,會要求監考的老師放水,例如不嚴格執行時間限制,或暗示成績不好的學生不要來考等。

我也知道有些學校的學生在考試前已經編了班了,所以這分班試應該與分班無關。

也許OO七可以解答一下。

catnips,

分班試係有兩個用途.
1) 中學校內分班.
2) 比政府數據看各小學今年成績, 再加埋去年等成績來計算, 可以看教統局內資料.

係無可能放水, 因為題目係當天早上考前才送到各中學, 所以老師係唔會知題目, 亦無可能放到水.

原文章由 catnips 於 07-7-18 10:03 發表
分班試是用來校內分班的嗎?不是政府用來收集學生數據,以確定該校來年的收生等級嗎?

我看過一些報道,是關於有校長為了讓學生在分班試考得好成績,有利學校將來收生,會要求監考的老師放水,例如不嚴格執行 ...

原文章由 rclamlam 於 07-7-18 10:06 發表
分班試係有兩個用途.
1) 中學校內分班.
2) 比政府數據看各小學今年成績, 再加埋去年等成績來計算, 可以看教統局內資料.

係無可能放水, 因為題目係當天早上考前才送到各中學, 所以老師係唔會知 ...

The Attainment test is organized by EMB related to the SSPA scheme in the coming years. Some schools don't prefer students to sit for so many tests, they will use the result as reference, but not the intent.

I know some schools like SPCo-ed, DBS, Chinese Foundation etc have independent test to allocate students according to the capability and standard.

The Attainment test is for Band 1-3, how to differentiate the capability of top Band 1 students???

原文章由 ANChan59 於 07-7-18 10:50 發表

The Attainment test is organized by EMB related to the SSPA scheme in the coming years. Some schools don't prefer students to sit for so many tests, they will use the result as reference, but ...

所以有d top band 1的學校唔會用呢個test來分班.  好似葵青的林護咁, 佢地同日考埋自己出比學生的編班試.  聽林護的小朋友仔話, emb的好容易, 但林護出嗰個就有d難度.  咁咪可以分到精英中的精英囉.

這是我在一個論壇看到有關分班試的討論,看來放水不是沒有可能的:

http://www1.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=4696102&extra=page%3D1

:-|

原文章由 catnips 於 07-7-19 01:28 發表
這是我在一個論壇看到有關分班試的討論,看來放水不是沒有可能的:

http://www1.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=4696102&extra=page%3D1

:-|

考TSA是在小學考的,所以可以放到水, 但考分班試是在中學考的, 怎放水?

原文章由 annew1128 於 07-7-19 12:28 發表

考TSA是在小學考的,所以可以放到水, 但考分班試是在中學考的, 怎放水?

這我也不清楚,可能是放寬時間限制,或改卷時鬆D手?

原文章由 catnips 於 07-7-19 19:34 發表

這我也不清楚,可能是放寬時間限制,或改卷時鬆D手?

我想你誤會了, 那段討論所講放水的是TSA, 不是中一分班試.

原文章由 annew1128 於 07-7-19 19:46 發表

我想你誤會了, 那段討論所講放水的是TSA, 不是中一分班試.

原來如此,謝謝澄清。

咁有無人知道林裘謀分班分社結果幾時至公佈呀?
‹ 上一主題|下一主題