用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

佢地science作業係用課本的作業, 而science課本是他們現在中文常識新領域的英文版.  聖三一的science是不是都用新領域的英文版?  我之前問過幾間書局都說沒有英文常識補充練習, 所以只好參考中文的補充練習, 嘗試譯成英文給他們做.  d生字真係幾深, 好在小一測驗考試老師會讀題, 所以都唔怕睇唔明題目, 不過小二之後就要靠自己認字了o

原文章由 BB2WONG 於 07-9-13 16:53 硐表

你阿仔小一時係英小,咁仲有無英文SCIENCE作業?我同圍都買唔到英文常識既補充?

hi, maggie0649,

你囝囝喜歡和習慣新學校嗎?  

原文章由 maggie0649 於 07-9-14 00:08 硐表
hi all mami!

my son is 1A   Anson ,班相最高第三行右3.

有冇1a家長king 計.

你大仔都學好多野喎.  他在那裡學cambridge呢?  學校的cambridge course 好嗎?

在另一topic見你說會報名學改善視力, 是否已報了? 你對這個course 了解有幾多?  我對這樣新技術也很感興趣, 如果好的話, 我也想嘗試.  請你上完course時說說你的情況好嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-14 11:21 硐表

我大仔的確好細粒(128cm / 24kg) 不過佢都係排第二,排第一既都入到乒乓球校隊(可能技術好好)所以佢唔死心!

我大仔在小乒聯學,我至在比佢同細仔多d活動,係班際,阿sir每幾堂教一次新技術,然後輪流同阿sir對打!我又無問過一對 ...

今早送佢地返學, 側門泊滿車, 所以入去幼稚園那邊停車場, 其實都很方便, 雖然行遠了少少, 但比較安全, 起碼唔使驚抄牌.  又可以陪佢地上課室, 但沒有經過大堂, 看不見校長了.

今早走的時候, 見學生們一個個入禮堂集合, 老師在台上一路稱讚每一班學生很乖, 所以他們好安靜, 好守規矩和守秩序.  老師的稱讚真的很有效, 因為學生真的很重視老師的讚賞.

我8:00左右泊入去, 好少車, 8:30左右佢地上堂我就離開, 所以剛好幼稚園校車未到我就走了.
我都相信小朋友長大左會有反叛行為, 好喜歡玩作對.
但攞自己成績來作對好像過份左少少喎!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-17 14:55 硐表

幼稚園停車場都ok,不過過左8:30就會好full,因為幼稚園校車8:30後就番黎,仲有家長d車!

個個小朋友對稱讚都好受落,但對於大既就未必!我姪女以前我一讚佢,佢就會放棄,佢話佢d朋友都係咁,唔中意d 展輩時時講左呢d野!p.5及p.6開 ...

Hi,  carrai

你兩個小朋友也是孖生嗎? 也準備讀聖三一小學?

原文章由 carrai 於 07-9-19 07:08 硐表
hello!我有兩個小朋友讀緊聖三一中心幼稚園低班呀!現在入來打聲招呼先!歡迎我嗎?

你有3個囡囝, 我也和你一樣有3個, 都是有對孖, 但我的是3個囝囝. 你大女在那所學校呢?  我原本都是分開兩間學校, 但在今年一起轉到這裡, 方便接送得多了.  

原文章由 carrai 於 07-9-19 13:45 硐表

係呀!她們是孖女來,我有噤打算過啦!不過都要睇果時有冇$$$,因為我還有個大囡,都是讀私校,每月都幾係架!

BB2WONG,

下星期他們有 hyper quiz, 想請問下需唔需背那些生字呢? 或是會提供生字?   例如: chapter 3 是教量詞, 他要背識嗎?(e.g. a
bowl of, a swarm of , a collection of , a pile of , a herd of, a flock of ,......)

thanks.

明白, 唔該晒.

你大仔肯同你做咁多ex 就好啦, 我d仔唔多願做我買果d練習架.
不過今年依間學校指定要做, 而家變左功課之一, 不知幾好, 迫佢一定要做, 我又唔使使錢另買, 一舉兩得.  而且唔止做完就算, 仲會
test, 迫佢一定要學識. 很不錯呢?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-21 09:10 硐表

hyper 呢本exercise今年先有,以前沒有的,所以我都未試過!
不過我見大仔今年有hyper之外仲多左本preposition & vocab,之前我自己有買過比佢做,我買佢只會用黎做左溫下,唔會好努力去背或去記!呢2本我聽佢講都係next week 要 ...

bb2wong,

我大仔和二仔星期五都有唔見野呀, 二仔本手冊在補習班時被同學仔拿走, 好在他媽媽打電話給我說他的手冊被她的小朋友拿了回家.
大仔的vocab dictation book 不見了, 但我肯定是放進了他的功課袋, 我就懷疑是他交功課把這本薄一起放在另一功課裡, 希望他在今天能找回.  細仔都試過漏了書本在補習班, 幸好第二朝早到補習班課室尋回.  他們真的很大頭蝦.  

想問問早前選的興趣班和多元智能班是否會有回條通知? 聽大仔講上星期五乒乓球選拔, 他好似pass 左, 唔知幾時開始呢? 還有沒有  通知呢? 你大仔今年入到乒乓球組嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-24 09:39 硐表

sorry!我一般只有上班時間才有機會上bk,平日晚上、sat及sun都無機會開電腦,就算開就都無時間用!

不過唔洗擔心,我問左donald,佢話在補習班上做功課時,發現無左本copybook,佢話問晒全班都無,所以佢好振定,番來直接同我講老師無 ...

我二仔本手冊同學今日忘記比翻佢, 比老師寫左佢欠手冊呀.

乒乓球選拔時我大仔話佢只係同阿sir對打, 無同同學對打喎. 唔通選拔時有分別?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-24 13:42 硐表

男仔始終係大頭蝦d! 所以我細仔小一有中及英各一本revision簿(默書範圍)我一收到馬上在家會再抄在另一本小小note book 上,一來佢可以隨時隨地溫本小小notebook,唔會整到學校本revision book 皺晒,另就係怕佢唔見野!

所有 ...

我三個小朋友在多元智能都抽到第一志願, 所以大仔星期五和星期三都係打乒乓球.  二仔多元智能係摺紙, 三仔就打非洲鼓.
明年三仔都會試乒乓球訓練班, 希望佢都可入到校隊啦.

我大仔其實都唔係好高, 都只得130.5cm ,但關sir係大仔班主任, 可能選拔時有d幫助都唔定.  

今日英文quiz, 佢地尋晚都未溫晒呀, 因為之前假期都係溫中,英默
書, 所以只得尋晚溫.  希望唔好太差啦.

你地小朋友溫得晒嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-27 09:53 硐表
我大仔都係話初初係跟阿sir對打,跟住佢同一位同學再同5b(更正之前講左4b)對打!最後打win都入唔到,所以好失望!佢話關sir偏幫某d同學,我唯有叫佢努力希望下年(最後一年)會入到!

多元智能課已有結果,我細仔入左烹飪組,想起都想哭,以 ...

學校出左興趣班通告喇, 大家快去check下, 睇下有無岩course上.

我的小朋友打算參加少林拳 和 劍橋英文.

我大仔昨日就同我講話教佢地數學個老師無教, 校長話會盡快請老師, 今日會由代老師上課o

原文章由 blythe 於 07-10-3 17:32 硐表
各位聖三一mami,

剛才有家長同我講,教小三信英文的老師昨天sick leave.
今天直頭休假兩星期,唔知什麼原因??
現在由校長太太代課,在此歡迎您來代課. ...

係呀, miss ng. 知唔知點解唔教呀? 我大仔話佢教得幾好架, 真可惜o

原文章由 BB2WONG 於 07-10-4 11:50 硐表

你個數學老師係咪即是MISS NG? 佢都教我細仔視藝

大仔尋日都說數學堂是由代課老師上的.

小朋友有情緒問題真的很頭疼, 希望唔好再影響到其他同學就好了, 因你大仔今年要呈分喇, keep住努力呀!

原文章由 BB2WONG 於 07-10-5 09:35 硐表
是否已cfm了那miss ng真的沒有做?我放學問兩位公子,佢地都無聽到,不過我細仔唔開心真係佢幾中意miss ng,但大仔就唔中意因為佢話miss ng太大香水氣,好難聞!

另外我大仔那班,開學一個月就好多問題出現,以前佢那班一向都係 ...

應該係10月離職, 尋日聽大仔講而家仲係校長太太代課.

原文章由 fish666f 於 07-10-10 16:09 硐表

Miss Ng 早就在心十月頭離職 ???

我覺得課程適中, 今年小一開始轉為英文小學, 除中文科外, 其餘都是英文.

原文章由 littlekid 於 07-10-11 21:09 硐表
各位︰請問聖三一堂小學的課程深嗎?是否已轉為英文教學?我有幫我個囝報名,請問 in 時是問什麼問題呢?

BB2WONG,

是否聯絡了普通話補習老師呢?

學賽車好型喎!  但要去深圳咁遠就煩d.

原文章由 BB2WONG 於 07-11-20 14:29 硐表

SORRY!未呀,SCHEDULE未拾好!
一來幾個SAT及SUN都顧住玩,二來我老公又PLAN緊幫佢地報足球班,大仔又想學番圍棋!最想死係我老公同阿仔想學賽車,要SUN去深圳學!如果一個星期有十天,每天有30小時就好啦! ...
‹ 上一主題|下一主題