用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

我放完16/9sun 到依家都未放過假,依家都仲係公司.

宜璟入左大提琴班, 雖然之前有通告話27/9放學後要上堂; 不過...第一堂老師話仲未有"o岩 用"既琴, 所有我都吾知係吾係白白無左一堂!!   其實學校之前都應該知 O個 日要用 琴la, 又吾事先安排好wow, very bad job!

原文章由 zoeskf312 於 07-9-29 22:21 硐表
不用容氣   
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

erica_chn:

真係"deng"你慘!工作咁忙,1/10有假放罷。

小朋友26號有秋季旅行了,你地囡囡都會去嗎?希望佢地有機會玩埋一齊熟D啦。記得開學前聽個家長會有個主任話今年一年班都要去三日兩夜的camp,唔知有無聽錯,如果係真既話都幾担心。

[ 本文章最後由 1314 於 07-10-1 10:52 編輯 ]

學校課外活動安排又是很差   聽閒四年班冇童軍, 吾知是否真的 是真的小二也不會參加, 我以為小一抽到直落到小六的。

lamlam 會去旅行的, 今晚她說有個小朋友上堂拿玩物出來玩, 不知是否真的

三日二夜, 我聽吾到 咁細過咁奇怪的過夜 會吾會集體半夜喊
LamLam mama

今日俾老師寫手冊話欠交Writing P.2,但係過去幾日假期明明無writing架,上網都無寫,1B班有無人答到我呀?

唔好 激氣~~

是否英文科 writing P2(1time), lamlam 9月25日有出現, 我見她抄寫一次 不知是否講這?

原文章由 1314 於 07-10-2 21:11 硐表
今日俾老師寫手冊話欠交Writing P.2,但係過去幾日假期明明無writing架,上網都無寫,1B班有無人答到我呀?
LamLam mama

我上網睇番都係得個日有writing,唔明點解老師尋日才寫手冊 尋晚又唔見有writing book帶返黎,原來阿囡話Miss Wong俾佢係視藝堂補做番,視藝都係Miss Wong教的,佢仲話有另外2個同學都欠交。

明天又dictation了,最令我頭痛,因我個囡串極都唔記得。佢D中文好好多,尋日中默佢話識晒,但係唔知有無字寫得唔靚要扣分呢。

宜璟都會去旅行, 吾知家長有無得去?
writing 宜璟都有寫到hand book, 都係一次.

串字方面... , 我o岩o岩罰佢明日無得睇電視!

另外, 我想請教一下大家, 你0地囡囡通常用幾耐時間做功課? 放工後再同佢對功課又要幾耐? 我唸緊自己的time management 是否有問題, 吾知點解晚晚要同亞女攪到9點半十點!

有無人知星期五如果有課外活動是否可以2.35放學, 定係都要留係學校???
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

其實答你時我也很 , 因為都冇見到本 writing 習作薄

講開 Arts 堂 (2 Oct), LamLam 帶了個手工燈蘢反去交, 阿女話去完廁所出來吾見右個燈蘢 Miss Wong 也幫她找, 阿女還  
1314 阿, 幫忙問下芊芊知吾知這件事和阿女真的喊

我以為阿女中文勁, 點知冇一次 100分, 錯來錯去是個 "我" 字, 咁Q一次吾擦靚一次連個 "我" 字留去   另一次擦了 "。" 忘了寫反 而英文我以為她吾點但又取了2次 100分
LamLam mama

得家教會的旅行家長才可參加

LamLam 都是串字問題的煩惱 都已經課外學併音了 。 今晚重打電話告訴我明天英默串字不懂, 要練習不練琴 我估是忙了一整天想休息 偷懶

(月頭我要開夜 今晚見不到阿女)

今晚 LamLam 做功課和溫書英默和上網 "c4cat english street" 和 dinner and a bath 到 8:00pm 左右完成 9:00pm 上床。

宜璟 mama 8 Oct 開始 "中文8寶箱" = 每日一萹, 有冇留意到阿。

原文章由 erica_chn 於 07-10-3 23:02 硐表
宜璟都會去旅行, 吾知家長有無得去?
writing 宜璟都有寫到hand book, 都係一次.

串字方面... , 我o岩o岩罰佢明日無得睇電視!

另外, 我想請教一下大家, 你0地囡囡通常用幾耐時間做功課? 放工後再同佢對 ...
LamLam mama

zoeskf312:
尋日派英默,阿囡又唔合格了,得45分,仲俾老師寫住please study hard添,唉,我都有俾個囡上phonics班,但係佢未開竅呢。我其實唔係咁緊張佢得幾多分,唯有鼓勵佢,不過唔知幾時至掂,所以海琳有100分好叻女啊!中默我以為佢識晒點都攞次100分啦,點知都係俾老師捉到D瑕疵,有幾個字寫得唔好都扣了分。所以我成日同阿囡講,小學唔同高班,大個女寫字要靚D,做功課時成日要佢擦過再寫好D,嚇佢話改正寫得仲多,佢先至死死地氣擦左佢。尋晚芊芊都有提起海琳,形容佢戴個眼鏡邊有超人,跟住又話唔係超人,係公仔,係咪真架?等我今晚問下佢海琳唔見燈籠個件事先。

erica_chn:
芊芊通常放學回家後即刻做中文同數學既功課先,然後會俾佢睇電視,因屋企裝了Now TV,佢最鍾意睇Disney channel。英文就話要留番我放工返黎陪佢做,所以食完晚飯後完成埋佢,再俾佢睇一齣佢鍾意既Disney programme,十點幾才上床。你地囡囡九點就瞓真係犀利!星期六會學芭蕾、畫畫同phonics,星期日就要溫默書。依家都唔駛旨意有咩活動。

燈籠吾見左?! 有無寫/貼上姓名,好彩lamlam識得同老師講, 上次宜璟都試過係課室內吾見通告, 但佢竟然等到晚上我返屋企先問我見吾見!!

原文章由 1314 於 07-10-4 09:34 硐表
zoeskf312:
尋日派英默,阿囡又唔合格了,得45分,仲俾老師寫住please study hard添,唉,我都有俾個囡上phonics班,但係佢未開竅呢。我其實唔係咁緊張佢得幾多分,唯有鼓勵佢,不過唔知幾時至掂,所以海琳有100分好叻女啊!中默我以為佢 ...

今日阿囡話俾老師罰企,因佢同隔籬同學傾偈太大聲,罰佢兩個出黑板前個台仔企一分鐘,問佢傾咩偈,原來問個同學仔”你做咩無帶顏色筆?”阿囡話好多同學都俾老師罰過,好似有個同學在堂上話去廁所,老師就叫佢去完廁所返黎罰企喎。

今日手冊上老師手寫”明天帶生果”,我上網見1A班有寫,是指自己帶飯的同學飯餐應有水果,其實我個囡每日帶飯都有切埋D水果粒粒俾佢,但佢話老師要帶成個水果返去,好彩屋企有香蕉,明天就俾佢帶隻蕉返去,無理由帶蘋果、橙架。

問番佢知唔知李海琳唔見左個燈籠喊,點知佢矇盛盛,問番我你點知架,佢幾時唔見左個燈籠架,我唔知呀

[ 本文章最後由 1314 於 07-10-4 23:30 編輯 ]

zoeskf312:

Please check pm.

zoeskf312:

真係唔該晒,你收線後不久海琳便打電話給我,原來佢話黃老師講有幾個同學都無派中文作業,但唔記得有無李汶芊,本來老師話影印俾呢幾個同學,但係唔知點解又無做,我問佢黃老師有無話點解無派作業俾呢班同學,佢就話無講到。我問番芊芊係咪咁樣,佢先又話係,最初問佢乜都話唔知,淨係猛咁搵個書包都無,激得我呀

琳琳係咪年頭出世的?因我覺佢談吐好淡定,唔知係咪芊芊比較細,佢9月24號先啱啱6歲,可能未咁成熟。

芊芊 mama

昨晚冇法 post 我的內容 ~~

今晚 LamLam 幫到你嗎? 有冇再問宜璟 mama, 我也聽不明白

差點明早反了學, 原來是下午,  明日我 3:00pm 會離開的, 因為接 LamLam 去沙田跳舞, 我會帶著橙色袋, 希望亙相認識, 這所波藝學校我也聽過, 可否給我電話等我看看。

LamLam 話芊芊有雙大眼睛  :

LamLam 是 26 Jul 的, 小朋友細一日是一日, 慢慢來 , 別人也常說 LamLam 太依懶和冇自信心 我又做錯
LamLam mama

宜璟 mama, 燈蘢有貼名的了 , 很不明白間學校有幾大, 連膠袋也找不到, 真是咁大風
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-10-6 00:21 硐表
芊芊 mama

昨晚冇法 post 我的內容 ~~

今晚 LamLam 幫到你嗎? 有冇再問宜璟 mama, 我也聽不明白

差點明早反了學, 原來是下午,  明日我 3:00pm 會離開的 ...

明日下午有什麼活動?

zoeskf312

波希藝術中心電話:2336-7998

仲有樣野未講,Miss Wong今日打電話俾我,話芊芊尋日英默又唔合格了,問佢遇到咩問題,我都想知呀 已經用唔同方法教極都記唔到點串。頭先在電話中問琳琳幾多分,佢話99分,淨係錯左個標點咋,好野!

‹ 上一主題|下一主題