用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

1314 mama

Pls check yr PM and give me your phone no. Tks

我女女九點便訓了, 我又是反工的, 所以如果大家有問題問我女女便要早些告訴我了, 吾該!

原文章由 1314 於 07-9-14 09:44 硐表

昨晚問過我囡,佢又無咁講喎,不過見佢在手冊的時間表上圈住英文科,佢話老師提醒佢地星期四英文堂有dictation。其實星期四已經有兩堂英文連續上,無埋由仲將數學改做英文。

係呢,呢度除左erica_chn和zoeskf312外仲有無1B ...
LamLam mama

宜璟成9.30先開始準備瞓(9.45先真正上到床); Lam Lam  都算聽話, 九點便訓覺!  如果搭校車, 請問要幾點落樓下等阿?
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

BUT 越來越夜睡   今晚 9:30pm

7:20am 在一座後門, 我見架車由上面直下來的, 不知上面那座還上小朋友, 今天我反工啦 。

原文章由 erica_chn 於 07-9-19 23:06 硐表
宜璟成9.30先開始準備瞓(9.45先真正上到床); Lam Lam  都算聽話, 九點便訓覺!  如果搭校車, 請問要幾點落樓下等阿?
LamLam mama

甘物好早到學校law! 定係會再"duao"到二度阿!請問放學通常幾點返到翠竹? 

另外,大家有無發現網上的通告同派回家的有些少出入. 網上有份19/9的第一期弦樂班的時間通告老師都無派,都吾知有無收到我個女??

我都覺中文老師捉字嚴,亞女俾佢捉到"鳥"字, (亞女枝筆有o的粗,下面4點的2點黏在一齊) 所以得95分. 不過都好,起碼另到亞女明白點解我要成日擦佢o的功課, 要佢再寫過!

其實英文老師都好嚴, 亞女seven的"s"寫大了少少, 都要佢成句抄一次, 佢都覺得好吾抵; 但我反而有點心涼, 起碼佢下次會留意一下, 及明白佢亞媽(我)平日的一片苦心.  

原文章由 zoeskf312 於 07-9-20 23:48 硐表
BUT 越來越夜睡   今晚 9:30pm

7:20am 在一座後門, 我見架車由上面直下來的, 不知上面那座還上小朋友, 今天我反工啦 。
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

係呀好早到學校, 7:33-7:35am 左右便學校, 還落北村接多個, 而反到第一個站, 1:35pm 便到翠竹, 我多鐘意 當然 lamlam 想坐耐些回家, 可以玩馬~

中默捉了 "我" 字 95 分, lamlam 己寫得比平時努力了 50 倍, 可是也捉了, 字錯的 就是捉寫得不好 , 很不值。我也要向你學習心涼 不然我痴了

25 Sep, 中,英也默書 ??  吾係掛   lamlam 點記得甘多, 又話星期 二四的??
LamLam mama

你們今天有無返學校阿? 我今日成日都要ot, 所以我老公同個女返左學!

Eric mama

咁忙阿你, 我還和你老公交談, 宜璟好活潑喎 昨晚半夜才醒起今早家長日
LamLam mama

我個女又周圍同人講前晚佢半夜訓吾到lei !  昨天早上,佢都有同我提過,話無人陪佢訓,佢驚wow!

25/9 eng dict. 我唸網上又寫錯左, 因為亞女手冊係寫27/9. (另,1c班even 登左 29/9 dict eng????)

Every March, Jun & Sept, 我都要ot, 因為公司做展覽!今次仲撞正中秋 !

原文章由 zoeskf312 於 07-9-22 21:37 硐表
Eric mama

咁忙阿你, 我還和你老公交談, 宜璟好活潑喎 昨晚半夜才醒起今早家長日

原文章由 erica_chn 於 07-9-23 13:42 硐表
我個女又周圍同人講前晚佢半夜訓吾到lei !  昨天早上,佢都有同我提過,話無人陪佢訓,佢驚wow!

25/9 eng dict. 我唸網上又寫錯左, 因為亞女手冊係寫27/9. (另,1c班even 登左 29/9 dict eng????)

Every March, Jun & Sep ...

無錯係27號,我個囡都咁寫。但佢其他都抄唔到,上星期五話寫左BB字,因"其他"欄佢抄唔到,淨係寫D點點。我都覺得寫手冊方面學校係咪可以改善下,好似有一項上網睇番係寫"訂飯-已派餐具,不訂飯-帶檯墊、餐具",試問一個6歲人仔有D字都未識寫點抄得晒。又唔知老師係咪寫完即擦,點解唔將要抄手冊的功課寫在黑板一旁唔好擦,等佢地放學前再對一次寫齊未。我阿媽成日話我幼稚園唔揀間深既俾佢讀,抄寫慣個D依家咪無問題囉,唔通又係我錯?

[ 本文章最後由 1314 於 07-9-23 17:05 編輯 ]

Dear all mama

咁 lamlam 寫錯 25 Sep Eng 網上也寫 25 Sep.

我們加油

[ 本文章最後由 zoeskf312 於 07-9-23 23:25 編輯 ]
LamLam mama

Dear 1314 & Erica mama

中秋節快樂

學校綱有我們的小朋友的相片睇了 " 小一新生巡禮"
LamLam mama

今天又dictation了,上次P.1的dict好似仲未派喎。

各位媽咪:
原來課外活動已經開始左啦!因今日婆婆去湊放學有同學仔話李汶芊去左跳舞班先知,仲原來係上星期已開始,因上星期仲係返半日,要下午專登返上上架。我打去校務處問,佢先答話唔會逐個派通告通知,你見交張cheque無退回即係收左,咁都得既,搞到我個囡miss左第一堂添 再問佢小女童軍結果,要搭俾負責老師才check到不在名單上,叫我下年再報過。既然係咁點解唔在通告寫清楚話”唔收”才會通知呢!

lamlam 都沒有派反來 我也等了很久。

原文章由 1314 於 07-9-27 14:42 硐表
今天又dictation了,上次P.1的dict好似仲未派喎。
LamLam mama

lamlam 的國語班(課外活動)有通知收了和上堂時間喎

而小童軍 lamlam 一早告訴收不到, 還說收生的名單貼在地下的電梯門口和沒有你女女的名 早會告訴公佈結果在電梯門口的。

有冇參加 "c4cat" English 網上學習。 好好玩喎

原文章由 1314 於 07-9-27 17:04 硐表
各位媽咪:
原來課外活動已經開始左啦!因今日婆婆去湊放學有同學仔話李汶芊去左跳舞班先知,仲原來係上星期已開始,因上星期仲係返半日,要下午專登返上上架。我打去校務處問,佢先答話唔會逐個派通告通知,你見交張cheque無退回 ...
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-9-28 21:08 硐表
lamlam 的國語班(課外活動)有通知收了和上堂時間喎

而小童軍 lamlam 一早告訴收不到, 還說收生的名單貼在地下的電梯門口和沒有你女女的名 早會告訴公佈結果在電梯門口的。

有冇參加 "c4cat" English 網上 ...

本來填左”中英數提昇課程”,連cheque都寫好,點知阿囡25號個日無交到,所以都無報了,成日有單張帶返來又呢樣個樣,邊學得咁多

趁今日學校假期,同囡囡約左去寶血醫院再檢查對腳,矯形師話佢有後跟內翻,以致有些少扁平足,教佢在家每日做兩個動作訓練番d肌肉,另外訂造對鞋墊,成$990,包左檢查費和保養,大約可用2年。問佢著Dr Kong既鞋有無用,佢話如無特別足部問題既都可以,但要矯形就無乜作用,因見Dr Kong鞋都幾百蚊對,所以最終都造左鞋墊,可著番自己d鞋就得。

唔緊要, 我打電話問過 "中英數提升" 是課外的, 都不是學校主辦, 所以我也不參加   www.iclassroom.com.hk/ 這是他們給我去試玩的, 你也試上綱看看, 不過我見不是學校的, 我沒試呀

但"c4cat" English street, 只是 HK$100/one yrs_13 Sep-31 Aug 2008, 很平宜 又有得試玩至 13 Oct 2007, 你女女也有 password 的每個學生每人一個 password ah。

http://c4cat.englishstreet.com/demo   經學校綱也直接去到的, 很有趣又平 英文也讀得正和聽完可再重覆的聽清楚為此再答問題。

加油   我們, 小朋友還像小 BB
LamLam mama

個鞋墊好貴
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-9-28 23:27 硐表
唔緊要, 我打電話問過 "中英數提升" 是課外的, 都不是學校主辦, 所以我也不參加   www.iclassroom.com.hk/ 這是他們給我去試玩的, 你也試上綱看看, 不過我見不是學校的, 我沒試呀

但"c4cat" English s ...

多得你提醒,搵番囡囡帶番黎個張單張,上過個c4cat網玩過了。

不用容氣   

原文章由 1314 於 07-9-29 18:58 硐表

多得你提醒,搵番囡囡帶番黎個張單張,上過個c4cat網玩過了。
LamLam mama
‹ 上一主題|下一主題