用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

我也非常同意, 很可憐 我今個月要開夜反到來, 只是抱抱和說好訓啦

原文章由 bearbearyob 於 07-10-11 22:34 硐表
hi, 各位媽咪
其實我們都一樣,返到家看功課,溫習已經九點幾,如果做慢d,唔專心,就好 ,但自己冷靜時又覺得呀女好慘,每天放學做完功課,溫習又要上床,好似冇時間玩,同休息, ...
LamLam mama

Vivian

LamLam 去了波希和集羽了, 請問波希的跳舞課室大嗎? LamLam 鐘意波希多些, 但冇得睇課室冇試堂 :cry: , 如果是 11:30-12:45pm Sat / 11月來上堂呀
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-10-14 20:12 硐表
Vivian

LamLam 去了波希和集羽了, 請問波希的跳舞課室大嗎? LamLam 鐘意波希多些, 但冇得睇課室冇試堂 :cry: , 如果是 11:30-12:45pm Sat / 11月來上堂呀

Zoe:
咁奇怪 芊芊係可以試堂的,我仲留响度睇住佢情況。波希的跳舞是在那座大廈的一樓,要穿過reception後面(用來開畫班)再穿過大廈天井上一樓,上面有2間跳舞室,一間俾高級班,佢地初級D在另一間,裏面衰在有柱的,不過都OK既,走黎走去都無問題。如果琳琳真係揀波希就好囉,芊芊都係跳星期六11:30個班,佢一定很高興有人陪佢,佢頭個幾堂都上得唔係幾開心,因為唔識人。不過呢班應該係primary咋喎,芊芊都未考過試,琳琳是否已經考了grade 1?
芊芊話上星期五已經約了琳琳今日一起小息 ,我叫佢搵埋記得張沛瀅呀。

Erica:
好似好耐無見你上BK,今朝見到宜璟要daddy抱住坐响大門口校工個度,是否唔舒服?

[ 本文章最後由 1314 於 07-10-15 10:06 編輯 ]

上星期六回校聽講座時遇到校長,我和另外兩位媽咪即刻捉住佢雞啄唔斷,我就反映了希望功課上網能維持耐D,但校長話根據以往經驗兩個月是足夠的,家長一路上網check住功課只會養成小朋友依賴既習慣,同埋佢地係可以在小息、午飯後小息同導修堂再抄的,應該唔會抄唔切。原來我發覺我囡抄唔到某D功課可能同佢座位有關,佢地在課室內座位是分小組的,好似幼稚園咁幾張枱圍住坐,但有D枱就變左側面或背對黑板,我個囡之前個位望黑板反光,所以佢睇唔到個D就無抄到,尋日佢話調左位,對正黑板就抄得很清楚了。 

Vivian

等我再問問波希, LamLam 鐘意有表演參加, 波希多些表演機會, , LamLam primary 已考了試, 而集羽個舞池很大的, LamLam 看了後又很鐿意

由於波希不用再買衫 (相同白色) 但又不比我們試堂又不比預先看看個舞池, 所以 11月試一個月 LamLam 真的滿意一定繼續的, 不鐘意去集羽 (要重新買校服) 上星期六她見到個舞池, 老師和學生上堂。

原文章由 1314 於 07-10-15 10:03 硐表

Zoe:
咁奇怪 芊芊係可以試堂的,我仲留响度睇住佢情況。波希的跳舞是在那座大廈的一樓,要穿過reception後面(用來開畫班)再穿過大廈天井上一樓,上面有2間跳舞室,一間俾高級班,佢地初級D在另一間,裏面衰在有柱的,不過都OK既 ...
LamLam mama

Vivian

解決了便好,校長的話又很有道理   25 Oct 默英文是嗎?

原文章由 1314 於 07-10-16 09:56 硐表
上星期六回校聽講座時遇到校長,我和另外兩位媽咪即刻捉住佢雞啄唔斷,我就反映了希望功課上網能維持耐D,但校長話根據以往經驗兩個月是足夠的,家長一路上網check住功課只會養成小朋友依賴既習慣,同埋佢地係可以在小息、午飯 ...
LamLam mama

小女Natalie也是1B的,請多多指教

原文章由 lpg 於 07-10-17 12:17 硐表
小女Natalie也是1B的,請多多指教

Ipg歡迎你多D入黎同我地交流下!睇番1B班相錄,Natalie就是梁睎彤嗎?她的學號就夾在琳琳和芊芊中間呢!芊芊都有提起過,佢地好似小息一齊玩過添。

原文章由 zoeskf312 於 07-10-16 22:27 硐表
Vivian

解決了便好,校長的話又很有道理   25 Oct 默英文是嗎?

不是25號呀,是明天!剛才上網check過了,英文科寫住Dict,於是打電話問Miss Wong,佢話係明天默P.10(1-5)呀,應該之前網上公布錯了,今晚記得溫習呀!

原文章由 zoeskf312 於 07-10-16 22:27 硐表

25 Oct 默英文是嗎?

我囡囡是1a班的, 我見網上家課寫dict. p.10(1-5)沒有寫幾時默, 我見1b班寫25/10默, 我都以為係, 頭先上網睇家課又寫dict. p.10(1-5), 我便打比英文老師問, 她說是明天默, 我話我見1b班前幾日寫25/10默?她只說可能寫錯了 , 是明天默, 死啦我只同囡囡溫了1次咋

我覺得家課冊寫到好亂

是,Natalie 17號,我是Natalie 爸爸,請多多指教

paulasl:
唯有今晚努力D啦,不過唔緊要,平日默書應該唔計分,我囡都次次唔合格,但默左幾次後我覺得呢次同佢串字有進步,起碼記得多D字。

Ipg:
原來你是爸爸!好彩無稱呼你做Natalie mami啫

Hello 各位新家長 歡迎歡迎~

Vivian

昨晚 LamLam 已說明天默書的了, 但我說手冊無日期而綱上又是 25 Oct, 不要溫啦溫彈啦, LamLam 死也不願而因為我多講幾次而溫彈去, 今午放學回來 住打電話說是明天默書呀!

點解咁簡單的日期也 post 錯, 激氣
LamLam mama

post 錯左其實已吾係第一次,可能老師好忙,先至忙中出錯;所以我都無好似開學時甘緊張亞囡有無抄錯功課,因為連老師都會寫錯,何況o的小朋友? 真係好難要求佢地100% correct.

之前我可能對宜璟要求太高,字吾"青見"或有careless misstakes都丙到佢眼濕濕; 結果呢幾日早上搭完車,返到學校前, 佢就想嘔(其實佢已嘔左兩日); 我老公問學校, 老師話可能係佢心理情緒影響(好似返剛升上K1甘樣), 令到身體不適!  攪到我今天很內疚!

請問有無小朋友知到宜璟上課或小息的情形? 有無朋友或有無試過俾老師話? 我好驚佢會好似返剛升上K1甘樣, 驚返學!
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

erica:
其實呢幾朝帶芊芊返學時都撞見宜璟,要daddy陪住坐响大門口校工個位度休息,學校社工譚姑娘都有安忍慰佢。今朝咁啱又撞到宜璟返到黎,聽見譚姑娘話”等左你好耐”,跟住你先生話”佢响車度又嘔啦”,跟住就坐响校工個位度,見D大人不斷摸下佢睇下有無發燒,應該無事罷?呢兩個禮拜轉涼好容易冷親架,希望宜璟無事啦。
可能芊芊同佢唔同組,所以佢地唔係咁熟,小息無一齊玩過。等我試下叫佢撩下宜璟一齊玩。

有啲經驗可以分享吓,其實啲字靚唔靚好個人觀點,係大人角度覺得小朋友寫得唔"靚",我又問咩嘢叫做"靚",我自己就唔用靚唔靚嚟評價,我會話俾小朋友知你啱唔啱"標準",例如中文字有無寫出格,筆順有無錯,功課是否整潔,如果小朋友寫錯咗寫出格或者唔整潔,我會話俾佢知佢唔啱"標準",就攞唔到"甲"啦,叫佢自己擦咗改正返,小朋友會互相比較,點解次次都攞唔到"甲",亦可以話俾小朋友知如果攞5次"甲"就獎份禮物俾佢,至於默書温習,我會早2日叫小朋友自己讀及串生字,然後同小朋友默書,唔識嘅生字我會叫小朋友寫10次,寫嘅時候大聲串及讀生字,之後再叫小朋友串或者默,通常都有進步嘅,同埋我會話俾小朋友知如果攞到100分就獎份禮物俾佢,Natalie都好鍾意,大家可以試試!

LamLam 都說吾知宜璟的情況, 但小息有試過一起喎。

這情況聽後我相信我們這幾位家長也不開心 :cry: , 學校後面有個大公園, 不如反學前到公園玩玩, 當然在家出門前告訴女女到公園玩下先, 和公園內也有很多聖家小朋友的, 反學時是開心的心情期待的玩耍分散緊張的心情, 有千秋, 滑梯……還有其他家長和小朋友玩捉迷藏的,

記著八點前回校和去洗手間, 公園的廁所也很靚的。由公園巴土站下車左邊灰色是廁所。

加油!

LamLam mama

各位, many thanks!

"吾夠標準" 好似好0的, 起碼比起吾"青見"及"核凸"容易接受, 無甘hurt. Thank you!
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

各位家長

學校郊外可以著深色長褲, 有冇留意到
LamLam mama

我囡囡話學校旅行老師話要著深藍色長褲
又叫同學唔好帶壽司, 容易變壞
如果做三文治用芝士同火腿我都驚變壞, 有沒有好提意用什麼材料
‹ 上一主題|下一主題