用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

hi,你哋好,三文治我會"查"jam,應該唔易壞,另外你哋會俾咩其它食物小朋友帶.
我問過學校可穿深色牛仔褲

可以穿自己的長褲就太好了。如食物怕甚麼都會變壞就真係無咩好帶,都係揀乾糧罷。

尋日開始又多兩個網上練習做了,但我覺得呢兩個比較啱小一D程,中文八寶箱同united English既練習太深了,連解題都未識,其實即係大人做,我諗住放棄了,只做新的兩個。

我會帶小食, 帶定好過人地有得自己就冇就食

我還想預備雞脾, 腸仔, 面包..............

忘記問學校外套著什麼..........各位知道嗎?
LamLam mama

你地囡囡去完旅行開心嗎?我個囡就話同D同學仔熟左。

上個禮拜六參加了家長教師會選舉,有幾個一年班家長都有參選新一屆委員,但全部落選,當選的都是連任的家長,睇怕都係要有經驗的家長才有機會入家教會。我自己就無咁多時間喇。

個日見到校長都傾左一陣,講開班裏的座位,原來1-3年班都係分組坐,4-6年班才分一行行坐,我就話小組坐有D學生個位背住黑板要扭轉身唔係咁好,校長都話會提醒老師叫D學生可以擰轉張椅就唔駛扭轉個身或條頸。佢又話一年班家長有咩問題隨時打電話同老師講,唔好等家長日,試過有個家長打電話搵唔到老師同班主任仲搵到校長度。我覺得何校長都幾隨和,她會主動同家長傾偈,好似無前任蘇校長個樣咁嚴肅。

我很想叫 Miss Wong 默書前派回詞語薄。 請問 Vivian 幾點打電話可以找 Miss Wong ?
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-10-29 23:24 硐表
我很想叫 Miss Wong 默書前派回詞語薄。 請問 Vivian 幾點打電話可以找 Miss Wong ?

你嗰班又係默書當日或默書後至派詞語簿,我嗰班都係,所以有時默完書先知個字寫時有咩問題.

原文章由 zoeskf312 於 07-10-29 23:24 硐表

我打過一次去校務處話黃老師唔係位,叫我留低電話老師覆的。可能放學後打去找到老師既機會大D。

芊芊媽咪:

多謝你今朝叫你囡囡同宜璟一齊入學校!
我都覺得老師應該係默書前派回詞語簿.

Erica

原文章由 1314 於 07-10-30 14:01 硐表

我打過一次去校務處話黃老師唔係位,叫我留低電話老師覆的。可能放學後打去找到老師既機會大D。
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

natalie forget to bring the chinese book. anyone can help me

原文章由 lpg 於 07-10-30 21:42 硐表
natalie forget to bring the chinese book. anyone can help me

Ipg,你囡囡係邊一班?

原文章由 lpg 於 07-10-30 21:42 硐表

ipg:
你想問乜?是否今天的詞語抄寫第八課?如是,寫詞語7個:
1.鵝
2.紅
3.白
4.山坡
5.請你
6.問
7.唱歌

[ 本文章最後由 1314 於 07-10-30 22:59 編輯 ]

你們有冇發現教中文寫字,好似仲困難過英文,又要寫啱,又要lan,攪到成日要擦阿女D字,默書仲唔知計唔計考試分.

原文章由 erica_chn 於 07-10-30 21:01 硐表
芊芊媽咪:

多謝你今朝叫你囡囡同宜璟一齊入學校!
我都覺得老師應該係默書前派回詞語簿.

Erica

erica:
你又知: : : : 係呀,今朝咁啱在大門口見到宜璟,你先生同我都叫芊芊同宜璟一齊又去排隊囉,但係轉個頭又見宜璟出返黎搵daddy,應該係嗲佢,不過見佢無喊了。希望佢早日回復活潑可愛啦

原文章由 bearbearyob 於 07-10-30 22:33 硐表
你們有冇發現教中文寫字,好似仲困難過英文,又要寫啱,又要lan,攪到成日要擦阿女D字,默書仲唔知計唔計考試分.

聽其他小學生家長講開,好多學校都係咁架,中文科有如此要求都無可厚非,我都係睇阿囡既功課俾老師改正先知有D中文字原來咁寫架,因為依家我地用電腦打字太多了,電腦打出來的中文字原來同正字有差異的,如果唔係從小學起大左就好難改。其實英文都有咁既要求,好似我個囡之前有D英文字母寫得唔靚,好似個e字咁條尾唔夠圓,都俾老師圈出來要改正,只不過英文字母簡單,唔似中文字咁多筆劃。我諗一年班默書應該唔計考試分的,上次見到老師校長唔記得問添

係啊 LamLam 以為錯兩個字, 點知捉字後, 錯多了, 已經是背默......... Lamlam 反來 今次默第2次, 驚又捉問題字, 又 我們成家想辦法安慰她..............所以我好想在黕書前看看老師改後的詞語薄。

原文章由 yeeyee27 於 07-10-30 08:34 硐表

你嗰班又係默書當日或默書後至派詞語簿,我嗰班都係,所以有時默完書先知個字寫時有咩問題.
LamLam mama

erica:
今朝在大門口幫芊芊揹好書包時,宜璟行過主動大聲說”李汶芊早晨”,我望真D才發覺是她,看來她今天心情很靚:

zoe:
琳琳似乎是個緊張大師,很著緊分數啊,我個囡就完全唔知分數為何物:tongue:

Vivian

我已經安慰LamLam, 告訴她努力後, 什麼分數有獎品和不會罵她差
LamLam mama

thank you very much
ipg:
你想問乜?是否今天的詞語抄寫第八課?如是,寫詞語7個:
1.鵝
2.紅
3.白
4.山坡
5.請你
6.問
7.唱歌 [/quote]

thank you very much