用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

數學 - 補充練習 3-5
         假期練習 1-2
         思維紃練 2
         23b  改正

海報設計, 是否可以不參加 呢?

LamLam 係"集羽" 他們說現在才加入無得考試但可升班去
Grade 1 。

高班姐姐教   一對一定怎樣? 姐姐 可否不參加? 幾多年班?

原文章由 1314 於 07-12-29 11:00 發表
聽有D家長話輔導班原來只係高班姐姐教的,真係要上完先至知。我只搵到數學假期練習1-2,海報設計我都係以為自願參加的。
LamLam mama

家長日了   LamLam 的行為評語會否很差呢。
LamLam mama

我見8:30, 你地呢?!

原文章由 zoeskf312 於 08-1-7 01:53 發表
家長日了   LamLam 的行為評語會否很差呢。
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

回覆 #1 erica_chn 的文章

咁早?我10:30

係阿, 可能亞女學號排得前. 不過早有早好, 見後我仲可以返工, 吾使請假!  

原文章由 1314 於 08-1-10 22:39 發表
咁早?我10:30
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

見完長家啦, 老師話 LamLam 好乖,   原來 LamLam 只會在家做大王 學校就吾敢。

LamLam 成績都可以, 你們呢? 可惜吾派回卷和原來考試卷是給第二班老師改的

下學期加油  
LamLam mama

Hello, Lam Lam Ma Ma!

上星期五好似見到你同lam lam 係商埸外搭車, lam lam 跳繩好勁wow! 我個女都仲未識跳. 

成績方面,老師雖然好客氣話係"中得",但其實我覺得亞女考得很差,平均分只有七十幾. 唯有下次再加油la!  

原文章由 zoeskf312 於 08-1-12 22:49 發表
見完長家啦, 老師話 LamLam 好乖,   原來 LamLam 只會在家做大王 學校就吾敢。

LamLam 成績都可以, 你們呢? 可惜吾派回卷和原來考試卷是給第二班老師改的

下學期加油   ...

各位~努力加油!!!下次俾今次更好!!!

Miss wong 一見我就說"中作"吾幾好拉底了中文科分數......第二次考試, 老師吾讀卷, 要我回家訓練LamLam, 怕 LamLam 因此會退步, 作文吾好想想法子................我不提老師也不說"英默"也不好 (可能Miss Wong 是中文科老師 )....而我吾問也不提 LamLam 的操行 小二冇精班, 這是吾錯的安排。

又話求學不是求分數,  LamLam 平均分有八十幾近九十呢 。

全級第一名在 1B 班呀~

Erica 幸會  , 見宜璟爸爸見得多,  LamLam 常帶繩反學校跳的, 所以學會了, 是芊芊mama 叫 LamLam 一齊帶繩一齊玩的, 宜璟跳完芭蕾回家但好夜喎, 她米很倦。

各位 mama, 下學期努力

原文章由 erica_chn 於 08-1-14 13:41 發表
Hello, Lam Lam Ma Ma!

上星期五好似見到你同lam lam 係商埸外搭車, lam lam 跳繩好勁wow! 我個女都仲未識跳. 

成績方面,老師雖然好客氣話係"中得",但其實我覺得亞女考得很差,平均分只有七十幾. 唯有下次再加油la!   ...
LamLam mama

我想問下中作,係咪即係中文作文,俾題目自己作晒成篇文章?

yes, 中文作文, 句子也要限字數 小一生炸........但我沒有問
detail 喎 現在才問她還記得嗎?

原文章由 wahchiman 於 08-1-14 23:53 發表
我想問下中作,係咪即係中文作文,俾題目自己作晒成篇文章?
LamLam mama

唉,芊芊總成績只係僅僅合格,名次就更加唔好提了ops:" /> ,全級第一個同學咪接近100分? 好得人驚自己都受過香港讀書之苦,我都唔要求個囡考第一,但係可能其他同學成績太勁了,我驚佢自己有比較會唔開心罷:cry:  我發覺自己以往是太“林”,又或者係懶,好似默書時個囡話唔想寫字,只係串字,我都由得佢,但係証明這是唔work的,上星期日開始,無論中英文默書都要寫出來,唔識的字就抄寫10次,呢幾日天天都默,重複之下真係全對了,好似今日中默佢話識晒,今晚溫英文佢都識晒,希望以後都係。黃老師都話阿囡既閱讀理解較差,最好辦法都係常做練習。我同個囡講話大家一齊努力,下次一定考好D::" />

中作應該係作句,未至於作文。你地有無發覺中英文再細分既科比重都唔同,中英文科各佔比重9,其中佔最多比重係中文閱讀理解(4)同G.E.試卷(7),跟住係中作(3),聆聽同默書既比重只係1,英文oral反而有2,所以要專攻試卷題目,即係閱讀理解,當然仲同要識寫D字,數學(9)同常識(6)就全靠試卷題了。

[ 本文章最後由 1314 於 08-1-15 23:17 編輯 ]

LamLam 話全級第一和第二也在 1B 班。

每年聖家好叻的女孩 小二 也會校的。
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 08-1-15 23:33 發表
LamLam 話全級第一和第二也在 1B 班。

每年聖家好叻的女孩 小二 也會校的。

你意思是轉校嗎?比我都會,轉去St Mary甚至Maryknoll,我都識附近一個女孩,以前在聖家讀,覺得佢D英文淺,無乜難度,小三轉了去Marymont。一直都知聖家既中文程度比較好,英文就一般,成績好的都會試下轉讀英文小學。

前年小一 後走了 6 個, 舊了小一後走了 8 個去 Maryknoll 囉 又話 Maryknoll 很難入, 今次考完試也知中文很認真   第二次考試是三月中, 很忙呵

加油阿 Vivian 加油芊芊, 我也會叫 LamLam 加泩~

原文章由 1314 於 08-1-15 23:49 發表

你意思是轉校嗎?比我都會,轉去St Mary甚至Maryknoll,我都識附近一個女孩,以前在聖家讀,覺得佢D英文淺,無乜難度,小三轉了去Marymont。一直都知聖家既中文程度比較好,英文就一般,成績好的都會試下轉讀英文小學。 ...
LamLam mama

明天又默英文了

31 Jan 英默是否 50, 52?

1 Feb, 我覺得著運動服囉
LamLam mama

我問過學校, 話著便服. 11:00番學, 唔洗帶書包, 要帶學生証

原文章由 zoeskf312 於 08-1-29 23:04 發表
31 Jan 英默是否 50, 52?

1 Feb, 我覺得著運動服囉

‹ 上一主題|下一主題