用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣官立中學家長
go

荃灣官立中學家長 [複製鏈接]

HI!

校服及書買左未呀?? 有無好介紹??
   0    0    0    0

原文章由 kiu1229 於 07-7-16 11:07 發表
HI!

你小朋友係咪剛升中一?

tmr 編班試應該有家長會, 你會唔會去

我舊年經家長教師會買, 好似都有8x折, 今年都係一樣經家教會買有85折

校服應該有3間以上的校服商leaflet畀你參考 阿仔上年買2套夏季校服+1套運動服, $200唔洗

原文章由 kiu1229 於 07-7-16 11:07 發表
HI!

您好!
小女的師姊們說金X的校服質料較好,但較貴。

有打*的參考書

請問書單上有打*的參考書係唔係都要買??有冇荃官的媽咪有經驗可以答倒我呀?

布甸仔媽媽,

你好! 多謝你的解答.
係呀, 小兒今年升中一, 所以對荃官比較陌生.
白色校服比較難打理, 對此有點頭痛!

想問下如果當天有體育課, 是否可以直接穿運動服回校上課?
另外, 是否要買暑期作業做?
請幫忙!

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-7-16 16:55 發表

你小朋友係咪剛升中一?

tmr 編班試應該有家長會, 你會唔會去

我舊年經家長教師會買, 好似都有8x折, 今年都係一樣經家教會買有85折

校服應該有3間以上的校服商leaflet畀你參考 ...

sameiyi:
1. 打*的參考書, 英文字典若已有, 可不買.

2. 打*的參考書, H.E., Art 1C 間中會用, 不能沒有.
     您可考慮買舊書.  上年中一迎新日當天有舊書售賣.

3. D.T. & Computer 是供中一至三用, 應該要買, 新舊亦可.

4. 新書可由家教會代訂, 校服首選金馬.

yunman:

1. 中史,history,Geog, EPA....已列入通識科. 內容相信與上
     年不同, 因新課程一直在修正中, 您參加迎新日會有更進一
     步了解.

kiu1229:

1. 中學校服一般都是白色呢!

2. 如果當天有體育課, 可以直接穿短袖運動上衣回校上課, 但
    運動短褲外要穿上運動長褲回校,上課才脫掉. 亦可全套
    在校內換.

3. 上年不用買暑期作業做. 但有銜接班, 當中有小量功課.

MK1,

謝謝你給我的回覆!
我指的是白色校服褲, 男仔穿白色真係...

原文章由 MK1 於 07-7-16 23:26 發表
kiu1229:

1. 中學校服一般都是白色呢!

2. 如果當天有體育課, 可以直接穿短袖運動上衣回校上課, 但
    運動短褲外要穿上運動長褲回校,上課才脫掉. 亦可全套
    在校內換.

3. 上年不用買暑期作 ...

原文章由 MK1 於 07-7-16 23:12 發表
sameiyi:
1. 打*的參考書, 英文字典若已有, 可不買.

2. 打*的參考書, H.E., Art 1C 間中會用, 不能沒有.
     您可考慮買舊書.  上年中一迎新日當天有舊書售賣.

3. D.T. & Computer 是供中一至三 ...

MK1,

多謝你回覆!

MK1,

請問荃官收中二插班生嗎 ?
小兒是九龍一所band 1 中至尾的英中的中一生.

成日聽D小學家長講, 荃官1A班係精英班,我覺得好奇怪全級只係得一班精英班??!!!! 咁多成績好的學生若果只係得一班精英班是否實在太小??

另外,亦有唔少家長講,入唔倒荃官精英班就等同band 2生成績,聽聽埋埋太多路邊新聞,希望有現任荃官家長可以講下實際情形比我聽!

phm:
1. 關於荃官中二插班生位, 建議直接致電學校查詢.

sameiyi:
1. 您今天有參加中一迎新日家長會嗎?應該有簡介精英班.
    荃官1A班是精英班.
2. 選擇荃官的家長, 大概對學校有一定了解, 最少應對學校抱
    有信心; 對子女的能力有肯定.
3. 升上中學後, 親子關係比學業成績更難求.

MK1

我今早有去中一迎新日家長會,校方冇特別提精英班的問題, 只係講學校資源係唔會只投放在精英班身上, 反而會著重於保底方面,所以或者只係我自己過慮, 皆因見亞女同校既同學仔入荃官, 都係學校頭幾名, 所以有D驚亞女讀到要墊底啫!多謝你的解答,我都好agree你既講法 (升上中學後, 親子關係比學業成績更難求),我會努力幫亞女過度中一。tks!

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-18 22:34 編輯 ]

MK1 及各家長,

究竟分班結果會是20/7還是31/7呢? 請幫忙, 唔該!

原文章由 MK1 於 07-7-17 14:41 發表
phm:
1. 關於荃官中二插班生位, 建議直接致電學校查詢.

sameiyi:
1. 您今天有參加中一迎新日家長會嗎?應該有簡介精英班.
    荃官1A班是精英班.
2. 選擇荃官的家長, 大概對學校有一定了解, 最少應對學 ...

kiu1229,

31/7先知分班結果,  因為亞女考完分班試, 跟住比左張updated既淺藍色通告(附件三) 我, 上面寫住要31號先知結果, 你冇泥張通告??

[ 本文章最後由 sameiyi 於 07-7-19 09:51 編輯 ]

qooboy,

唔該!

sameiyi,

唔該! 我有見到亞仔張紙, 不過無認真睇過, 我以為同上次那張一樣...! 你囡囡係咪官小呀?

麻煩各位!

原文章由 sameiyi 於 07-7-19 09:50 發表
kiu1229,

31/7先知分班結果,  因為亞女考完分班試, 跟住比左張updated既淺藍色通告(附件三) 我, 上面寫住要31號先知結果, 你冇泥張通告??   
‹ 上一主題|下一主題