用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 07/08 小一家長請進
樓主: abc媽咪
go

07/08 小一家長請進 [複製鏈接]

原文章由 kittylock 於 07-9-24 16:57 硐表
Yes, it's quite expensive.

http://www.daily7-daily10.com/

Actually I do not intend to subscribe for Daily. Heard from other mums that Goodies (published by the Standard (Singtao)) is good too but mu ...

係呀, 我都訂咗Goodies, 係一個讀軒小既媽咪幫我訂架, 佢話要學校訂先至有得訂

Goodies好好多, 有成4張紙, 每張底面印, 都可以有8張睇下

原文章由 chingchingmom 於 07-9-24 13:28 硐表
abc媽咪﹕
小朋友係咪由工人湊返學放學呀?我見有D工人姐姐都有陪女仔入廁所換衫的,不過記得叫姐姐除鞋,先好進入指定範圍。

我其實係想講10月14日小交個《中電經典樂逍遙》,佢話係適合一家大小的「輕鬆合家歡音樂會」我至 ...

Dear chingchingmom,

咁我又唔知呀, 不過當我想買飛時, 已經無得買啦, 所以我老公咪同我個仔去咗睇鼓王群英會囉........

原文章由 abc媽咪 於 07-9-23 18:00 硐表
我A仔的經驗,就係好多Adventure Box在書櫃,無點睇過,所以今次要認真考慮訂唔訂!

我老公都話Adventure Box太深, 所以佢都係訂story box咋

請問那裏可找到數學新紀元1D?

醒目開學勳章

BBPanda,

你可試試"天利行" (Tel:2388-1247) 或"國光書局" (Tel: 2548-6100).

原文章由 BBPanda 於 07-9-27 14:44 硐表
請問那裏可找到數學新紀元1D?

非常感謝!

原文章由 kittylock 於 07-9-27 16:49 硐表
BBPanda,

你可試試"天利行" (Tel:2388-1247) 或"國光書局" (Tel: 2548-6100).

醒目開學勳章

You're most welcome!

希望你買得到呢本數學書!不過呢排佢地好似較少用書,反而做 worksheet比較多。

有冇留意數學用果 set blocks 嘅顏色好似有d logic 跟,應該每個數目同佢 respective 嘅顏色同次序有 meaning....

btw, 你的孩子在那一班?

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 10:06 硐表
非常感謝!

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-28 10:56 編輯 ]

小兒在ー丁. 多多指教.

幸好WS 暫時都不算難, 他自己也能應付. 不過閲書報告就緊迫了一点. 前天オ剛好及時完成15本.

原文章由 kittylock 於 07-9-28 10:41 硐表
You're most welcome!

希望你買得到呢本數學書!不過呢排佢地好似較少用書,反而做 worksheet比較多。

有冇留意數學用果 set blocks 嘅顏色好似有d logic 跟,應該每個數目同佢 respective 嘅顏色同次序有 meani ...

醒目開學勳章

BBPanda,

真巧,我們的小朋友在同一班!

其實有冇話幾時要交親子閱讀報告?阿仔只提及老師話過 at least 2日要睇一本,相信英文親子閱讀報告也一樣!

我在個多星期前用intranet send 咗個 greeting 俾自己班的同學家長,唔知你收到沒有?So far 我 check 到有12人 read message 但我一個 reply 都未收過.....:cry: :cry:

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 11:29 硐表
小兒在ー丁. 多多指教.

幸好WS 暫時都不算難, 他自己也能應付. 不過閲書報告就緊迫了一点. 前天オ剛好及時完成15本.

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-28 11:48 編輯 ]

原來是同一個Kitty.  你的郵件寄到學生而非家長處. 我看了也答了,但仍未被開啓.  請査看ー下.  以後可在内聯網多談ー点.

原文章由 kittylock 於 07-9-28 11:38 硐表
BBPanda,

其實有冇話幾時要交親子閱讀報告?阿仔只提及老師話過 at least 2日要睇一本,相信英文親子閱讀報告也一樣!

我在個多星期前用intranet send 咗個 greeting 俾自己班的同學家長,唔知 ...

醒目開學勳章

BBPanda,

剛 check 過 intranet 並未發現 unread message......何解?

你可否再send message 給我 for testing purpose?

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 12:27 硐表
原來是同一個Kitty.  你的郵件寄到學生而非家長處. 我看了也答了,但仍未被開啓.  請査看ー下.  以後可在内聯網多談ー点.

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-28 12:44 編輯 ]

已重發. 請査看.  

原文章由 kittylock 於 07-9-28 12:40 硐表
BBPanda,

剛 check 過 intranet 並未發現 unread message......何解?

你可否再send message 給我 for testing purpose?

醒目開學勳章

BBPanda,

Still cannot see your message!  Dunno why.....  

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 14:20 硐表
已重發. 請査看.  

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-28 15:17 編輯 ]

剛在小兒信箱見到你重發的郵件, 不過是從你的小朋友戸ロ發出的, 會否你登入的不是家長的戸ロ.  故收不到我的回覆?   家長戸ロ最後數字為 2.

醒目開學勳章

BBPanda,

Oopss!!

原來我弄錯了 account!

Thanks! 我終於見到你的 message了!

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 15:19 硐表
剛在小兒信箱見到你重發的郵件, 不過是從你的小朋友戸ロ發出的, 會否你登入的不是家長的戸ロ.  故收不到我的回覆?   家長戸ロ最後數字為 2.

呢排公司忙到死, 現在才有時間上網.
亞B女游水結果菲傭去幫手, 不過就唔見咗D衫......

請問各位, 常識資料冊做幾頁?亞女話10頁8頁, 老公話1頁!

原文章由 kittylock 於 07-9-24 15:18 硐表
chingchingmom,

Pls check PM!

因為女性不能進入男更衣室,所以參加暑期泳班時我個菲傭不能幫阿仔沖涼換衫,要全部自己攪掂!若果係囡囡,可能姐姐入得去幫手都唔定!

阿仔游水後會跟中學部校車(4:15pm開車)回家,所以冲凉換 ...

醒目開學勳章

abc 媽咪,

阿仔話常識資料冊要做4頁.

原文章由 abc媽咪 於 07-9-28 19:18 硐表
呢排公司忙到死, 現在才有時間上網.
亞B女游水結果菲傭去幫手, 不過就唔見咗D衫......

請問各位, 常識資料冊做幾頁?亞女話10頁8頁, 老公話1頁!

Kittylock,
Thank you very much!

原文章由 kittylock 於 07-9-28 22:39 硐表
abc 媽咪,

阿仔話常識資料冊要做4頁.

好在1D班的資訊清楚好多,你們reading又有明確target, 功課又知要幾多頁
還是我的B女太濛?

原文章由 kittylock 於 07-9-28 11:38 硐表
BBPanda,

我在個多星期前用intranet send 咗個 greeting 俾自己班的同學家長,唔知 ...

相信係Kitty的小朋友比較醒, 因為我仔仔都同一班, 但係都無咁清楚講到返來, 可能比B女仲矇

想請教各位, 周五份PTA通告係關於乜o野事? 要唔要交回條? 因為仔仔唔記得帶返來. 煩麻晒各位!

原文章由 abc媽咪 於 07-9-29 08:21 硐表
好在1D班的資訊清楚好多,你們reading又有明確target, 功課又知要幾多頁
還是我的B女太濛?
‹ 上一主題|下一主題