用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 07/08 小一家長請進
樓主: abc媽咪
go

07/08 小一家長請進 [複製鏈接]

Hi, abc媽咪 , beaclem , chingching mom , &kittylock,

各位好,真的估唔到係呢度可以大家交流吓,請多指教。
囝囝1B班,以前都是返下午班,所以我們全家都未習慣,包括工人,每晚很早(9:30pm)就想睡覺;最初,由於我們太着緊他上學情况,什麽都想知放學又不停問他怎樣,所以引致他有點不耐煩 ,不想多講,於是我們決定放鬆吓自己 ,由得他自由發揮現在他每天都保持愉快心情上學,每日又認識到新同學跟他玩,其實轉變新環境不只是小朋友要適應呢!

kittylock,
我這兩天早了少少放工, 佢好似好了少少, 希望我們的小朋友可以儘快適應!!

請問游完水可唔可以工人同佢沖涼架?同埋係邊處接呢?佢有濕疹,唔即刻沖涼會痕!

原文章由 kittylock 於 07-9-20 10:11 硐表
abc媽咪,

Me too!! :cry: :cry:  呀仔都有呢個情況出現!相信這只是過渡期未適應小一生活而令佢有d情緒不穩!呢個時候一定要俾加倍嘅愛同關心佢一齊共同渡過....

我昨天見手冊寫住"欠交宗教功課"! 唉,都怪自己大意,見宗 ...

amy28 and kittylock,

希望你們的小朋友快d調節好生理時鐘!

原文章由 amy28 於 07-9-21 00:28 硐表
Hi, abc媽咪 , beaclem , chingching mom , &kittylock,

囝囝1B班,以前都是返下午班,所以我們全家都未習慣,包括工人,每晚很早(9:30pm)就想睡覺;最初,由於我們太着緊他上 ...

Hello Amy,

我個囝都係返下午校架, 佢都唔係好願起身, 但係佢每日放學返黎, 都會瞓1個鐘晏覺, 唔就好D囉。

初初個幾日我都會係咁問個囝係學校點架, 但係後來就無問到啦, 因為亞囝好快係學校做完功課, 剩係掛住睇電視, 都唔想理我

我諗都係順其自然好D

原文章由 amy28 於 07-9-21 00:28 硐表

囝囝1B班,以前都是返下午班,所以我們全家都未習慣,包括工人,每晚很早(9:30pm)就想睡覺;最初,由於我們太着緊他上 ...

Dear Kittylock,

話中學部D師兄真係好勁呀!!!!!!!!!!!!!!

我老公同我囝會係今個星期六睇鼓樂既音樂會, 希望佢會鍾意啦

其他媽咪有無其他介紹呀?

Dear all,

昨晚我同囝囝睇左鼓王群英會,是香港中樂团,好精彩,現場有亙動氣氛,好多小朋友,學生,完場10:15左右,今晚Last 一場。:

醒目開學勳章

abc 媽咪,

我地間學校好似要小朋友自己沖涼換衫訓練佢地自理能力,所以恐怕工人不能陪同啦!

因為阿仔搭校車,所以司機叔叔會直接去泳池接佢。

amy, beaclem,

我依家日日都有問住阿仔在校內的情況,有時都會令佢覺得有點煩厭,看來我要學學你們的做法,俾多d空間佢!

原文章由 abc媽咪 於 07-9-21 12:32 硐表
kittylock,
我這兩天早了少少放工, 佢好似好了少少, 希望我們的小朋友可以儘快適應!!

請問游完水可唔可以工人同佢沖涼架?同埋係邊處接呢?佢有濕疹,唔即刻沖涼會痕!

...

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-22 15:48 編輯 ]

醒目開學勳章

各位,

你地有冇打算訂 Daily 7 or Daily 10?

我只訂了黃巴士,應該也會訂芥子園的 Story Box. 考慮緊訂唔訂Adventure Box/Discovery Box.

Any comment?

原文章由 amy28 於 07-9-22 09:39 硐表
Dear all,

昨晚我同囝囝睇左鼓王群英會,是香港中樂团,好精彩,現場有亙動氣氛,好多小朋友,學生,完場10:15左右,今晚Last 一場。:

今晚我老公同亞囝去睇, 仲諗住佢地會悶, 咁就好啦, thanks for sharing: :

Dear Kitty,

我老公重睇緊, 我同老公協議咗, 亞囡我睇, 亞囝就老公睇, 係下成效點...........不過, 我對我老公真係無乜信心

原文章由 kittylock 於 07-9-22 13:21 硐表
各位,

我只訂了黃巴士,應該也會訂芥子園的 Story Box. 考慮緊訂唔訂Adventure Box/Discovery Box.

我A仔的經驗,就係好多Adventure Box在書櫃,無點睇過,所以今次要認真考慮訂唔訂!

原文章由 kittylock 於 07-9-22 13:21 硐表
各位,

abc媽咪﹕
小朋友係咪由工人湊返學放學呀?我見有D工人姐姐都有陪女仔入廁所換衫的,不過記得叫姐姐除鞋,先好進入指定範圍。

我其實係想講10月14日小交個《中電經典樂逍遙》,佢話係適合一家大小的「輕鬆合家歡音樂會」我至敢買飛咋。我係一D音樂底都無的ops:" />

Kittylock﹕
仔仔係咪換衫好快手的?佢有無話游水後上媬姆車情況如何?

問過阿仔,佢話想訂Story Box同Daily 7。不過Daily 7似乎幾貴

Beaclem﹕
《小王子》係音樂劇,其實算唔算o架?好似要寫鍾意邊種樂器喎?

amy28:
阿仔無特別話想早睡,但係我好早就眼瞓 小朋友同大人都要慢慢適應。大家努力呀!

[ 本文章最後由 chingchingmom 於 07-9-24 18:01 編輯 ]

Hi Kittylock, Beaclem, amy28 and acb媽咪:

我小朋友在1C班。

Fun with handwriting 2仍未買到,請問知道哪裹有?

你們有沒有填寫參加"助閱"通告?因我是working mom,未能参加,但通告遺失了,不知不參加有否需要交?

醒目開學勳章

chingchingmom,

Pls check PM!

因為女性不能進入男更衣室,所以參加暑期泳班時我個菲傭不能幫阿仔沖涼換衫,要全部自己攪掂!若果係囡囡,可能姐姐入得去幫手都唔定!

阿仔游水後會跟中學部校車(4:15pm開車)回家,所以冲凉換衫時間好充裕!

lemontrees,

我也買不到 Handwriting book 2,不過我地應該未需要用住。問過商務,10月尾可能有貨返!

"助閱"通告要填寫"能"或"不能"參加,所以應該需要交回學校。

All,

明天公益金便服日,原來" no jeans"!! :(

原文章由 lemontrees 於 07-9-24 14:46 硐表
Hi Kittylock, Beaclem, amy28 and acb媽咪:

我小朋友在1C班。

Fun with handwriting 2仍未買到,請問知道哪裹有?

你們有沒有填寫參加"助閱"通告?因我是working mom,未能参加,但通告遺失了,不知不參加有否需要交? ...

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-24 17:04 編輯 ]

Thanks Kittylock.

Any comment on Daily 7? It is quite expensive.

醒目開學勳章

Yes, it's quite expensive.

http://www.daily7-daily10.com/

Actually I do not intend to subscribe for Daily. Heard from other mums that Goodies (published by the Standard (Singtao)) is good too but much cheaper (just around $1/issue).

原文章由 lemontrees 於 07-9-24 16:29 硐表
Thanks Kittylock.

Any comment on Daily 7? It is quite expensive.

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-24 17:00 編輯 ]

原文章由 kittylock 於 07-9-24 16:57 硐表
Yes, it's quite expensive.

http://www.daily7-daily10.com/

Actually I do not intend to subscribe for Daily. Heard from other mums that Goodies (published by the Standard (Singtao)) is good too but mu ...

Thanks

I saw from the website that some other schools will order Goodies together and get a better offer. It is only $0.5/issue. Don't know if the school will organize it.

醒目開學勳章

Yes, price of Goodies subscription ranged from $0.5 - $1.0 per issue, vv good offer indeed!

Do you think we may voice out our request to PTA?

原文章由 lemontrees 於 07-9-25 09:43 硐表

Thanks

I saw from the website that some other schools will order Goodies together and get a better offer. It is only $0.5/issue. Don't know if the school will organize it.

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-25 10:57 編輯 ]

原文章由 kittylock 於 07-9-25 10:56 硐表
Yes, price of Goodies subscription ranged from $0.5 - $1.0 per issue, vv good offer indeed!

Do you think we may voice out our request to PTA?

Goodies said the only way to order is throught the school order. They sent out the order form to schools already, it is up to the school's decision.

醒目開學勳章

OIC... may be we may ask the school to consider Goodies next year thru' PTA bor....   

原文章由 lemontrees 於 07-9-25 12:29 硐表

Goodies said the only way to order is throught the school order. They sent out the order form to schools already, it is up to the school's decision.
‹ 上一主題|下一主題