用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 07/08 小一家長請進
樓主: abc媽咪
go

07/08 小一家長請進 [複製鏈接]

How do you understand1體1樂, from school or overall?  If from school, kids may need to join paid course.

原文章由 saracheng 於 07-8-27 11:31 硐表
Hi, everybody.

There still six 2nd term textbooks are outstanding. Some of the textbooks are bought from 'Tin Lei Hong'.
Will you join the paid course? How would you choose the extra-activites for  ...

原文章由 abc媽咪 於 07-8-26 16:01 硐表
B女 1B班, 2個班主任+一個普通話助教.....
你們呢?
有無預計點返學放學. 有無信心一年睇80本書? 上年4班都做到.....
一D都唔敢話俾亞女聽我好驚. 最緊要佢有能力和信心做到!

...

abc媽咪,

小兒都係1B呀! 亞囝諗住坐褓姆車呀, 我住得較為近, 所以可以7:25AM 上車

80本!!!!唉   我係working mum, 大囡重要6年級, 係都顧亞大先啦, 果80本留返比我老公把啦

原文章由 saracheng 於 07-8-27 11:31 硐表
Hi, everybody.

There still six 2nd term textbooks are outstanding. Some of the textbooks are bought from 'Tin Lei Hong'.

Will you join the paid course? How would you choose the extra-activites for  ...

亞仔剩係有興趣乒乓, 哎吔, 未報名添

好可惜,唔同班添。

abc媽咪﹕
其實我都好驚,先擔心時間分配唔來,佢唔係好快手的小朋友,我又係working mom 又擔心佢上堂坐唔定郁來郁去

你要返工嗎?

beaclem﹕
你住近邊頭呀?7:25am真係好近至得喎!

我住羅便臣道, 得閑交流下啦

今日第1日返校, 一切順利嗎?
唔知是否我老公聽錯, 佢話校車話12:30放學, 12:50已接到.  但亞女接近2pm才返到, 個菲傭等咗成個鐘!!
12:50究竟是邊個接到呢?!!!

abc媽咪:

明明話1點放學喎,點會12:50接到? 我估abc爸爸聽錯了?不過阿仔回家時間,都比原定要遲。

你是否全職媽媽?我打電話返去,佢話好開心,不過要等今晚至可以詳談

其他小朋友開學日如何?

原文章由 abc媽咪 於 07-9-3 14:52 硐表
今日第1日返校, 一切順利嗎?
唔知是否我老公聽錯, 佢話校車話12:30放學, 12:50已接到.  但亞女接近2pm才返到, 個菲傭等咗成個鐘!!
12:50究竟是邊個接到呢?!!! ...

原文章由 chingchingmom 於 07-9-3 16:12 硐表
abc媽咪:

明明話1點放學喎,點會12:50接到? 我估abc爸爸聽錯了?不過阿仔回家時間,都比原定要遲。

你是否全職媽媽?我打電話返去,佢話好開心,不過要等今晚至可以詳談

其他小朋友開學日如何?

...

老師都係話1點鐘先至放學架喎

亞仔都係1:30pm先至返到屋企, 佢有個幼稚園同學仔同佢同班, 兩個係小息時玩埋一齊, 亞仔話今日返學有三個小息咁多, 佢因為早起, 所以唔係食咗好多早餐, 咁佢話第一個小息食咗半個豆沙餅, 第二個小息就食埋果半個, 跟住就去玩, 第三個小息就剩係玩, 佢都話返學好開心

係呢, 你地諗住報乜野課外活動呀? 得閑交流下吖

SPCC parents, I have the following questions:-
1. St. Paul’s Co-ed英文小學定中文小學?

2.  Portfolio有無限制the number of pages?
3.  Porfolio係唔係同application form齊交?
佢哋? (interview時先?)

我要返工呀, 呢排仲加班加到傻, 唯有爸爸做聯絡, 結果攪成咁!
今日返學交通好似好D, Wish放學都係咁!
我們是基督徒, 所以Superkid是首選, Tue是水墨畫首選. 你呢?

原文章由 beaclem 於 07-9-3 19:19 硐表

老師都係話1點鐘先至放學架喎

亞仔都係1:30pm先至返到屋企, 佢有個幼稚園同學仔同佢同班, 兩個係小息時玩埋一齊, 亞仔話今日返學有三個小息咁多, 佢因為早起, 所以唔係食咗好多早餐, 咁佢話第一個小息食 ...

St. Paul’s Co-ed係中文小學, 但對英文都好有要求!
Portfolio無限制page #, 但你都想像到校長要睇成千幾份, 要點吸引佢睇?!
Porfolio係同application form一齊交, 但唔係一定要交. (我就得covering letter and 重點 Certificates.)
記得briefing去聽下校長的要求, 早少少搵位!

原文章由 jjd 於 07-9-4 04:20 硐表
SPCC parents, I have the following questions:-
1. St. Paul’s Co-ed係英文小學定中文小學?

2.  Portfolio有無限制the number of pages?
3.  Porfolio係唔係同application form一齊交?
佢哋收唔收? (定interview ...

恭喜你地既仔女入到這間咁好既學校!!

請問佢地班裹的同學多數來自邊間幼稚園?

abc媽咪﹕
我同你一樣,最近公司都係忙到傻 阿仔最喜愛科學,所以課外活動都是選科學、電腦相關的,不過唔知最後分到邊班呢?

beaclem:
你仔仔選左邊D活動呀?

broadband:
都有好多唔同幼稚園的。

我亞囝乜都話唔學, 因為已學琴, 佢又唔鍾意玩其他樂器, 所以就無報到樂器班

個囝幼稚園就已經跟家姐學乒乓球(私人教), 所以係學校都係學乒乓球(自費活動)。

課外活動就諗住學武術、電腦同埋手工藝

唉!亞囝噚日派手冊,老師問同學仔有無興趣去玩朗誦,個囝又話唔去,咁話比佢爸爸知,比亞爸(我老公)迫佢,話要去試下喎:cry: :cry:

個囝真係乜興趣都無,最有興趣係睇電視

問題1已經有媽咪答咗你地

問題2: 我自己去報名時, 都有attached profolio, 但係唔係好多頁, 主要係亞囝幼稚園成績表(有評語果邊), 課外活動證明, 獎項(如有) etc....... (我自己會做一個目錄, 同埋用一D類似post-it既野貼係上面, post-it會print埋係"課外活動"、"成績表"之類, 做到好似比老細睇, 方便查閱.......等個校長見我個囝時, 問佢野時再refer去個profolio時會方便D)

校長曾經係簡介會講過, 家長可以attached profolio, 但係佢要睇成千幾份, 佢唔會好詳細咁睇, 所以要簡潔, 多都無用。

你可以將profolio同application form一齊交, 無所謂

原文章由 jjd 於 07-9-4 04:20 硐表
1. St. Paul’s Co-ed係英文小學定中文小學?

3.  Porfolio係唔係同application form一齊交?
佢哋收唔收? (定interview ...

我個囝同佢同學仔都係來自嘉諾撒聖心幼稚園。

去小一家長會時, 有個坐我隔離既爸爸就話佢個囝讀ST. CAT

原文章由 broadband 於 07-9-5 15:31 硐表
請問佢地班裹的同學多數來自邊間幼稚園?

abc媽咪 & beaclem,
Thank you very much.

我個女就相反, 樣樣都話要學 (邊有咁多時間!!)
佢今日發燒, 唔知是否在學校傳染返來, 各位小心保重!

原文章由 beaclem 於 07-9-6 14:05 硐表
我亞囝乜都話唔學, 因為已學琴, 佢又唔鍾意玩其他樂器, 所以就無報到樂器班

個囝幼稚園就已經跟家姐學乒乓球(私人教), 所以係學校都係學乒乓球(自費活動)。

課外活動就諗住學武術、電腦同埋手工藝 ...

abc媽咪﹕

女女好返未?今日有返學嗎?

我仔仔同你女女一樣,都係乜都想學,樣樣都話要報名

佢返學了, thank you!
下星期開始自己食午飯, 又一挑戰!

原文章由 chingchingmom 於 07-9-7 12:10 硐表
abc媽咪﹕

女女好返未?今日有返學嗎?

我仔仔同你女女一樣,都係乜都想學,樣樣都話要報名
‹ 上一主題|下一主題