用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 07/08 小一家長請進
go

07/08 小一家長請進 [複製鏈接]

各位有無報學校的暑期班呀?
我們搬了,收到通告時音樂班已滿晒!!
   2    0    0    0

三類課程, 我們各報了一個. 乒乓與游泳你有報嗎?

原文章由 abc媽咪 於 07-7-14 12:58 發表
各位有無報學校的暑期班呀?
我們搬了,收到通告時音樂班已滿晒!!

我們報了8月中2pm的乒乓, 游泳就無, 音樂班你們有位嗎?
BTW, 你們買了校服未?

原文章由 chingchingmom 於 07-7-19 22:26 發表

三類課程, 我們各報了一個. 乒乓與游泳你有報嗎?

你地搬去邊呀?

可能因為我地好早報名,所以有位。不過都係上午上課,撞唔到你地添。

校服上兩星期已經買了。如果你仲未買,記得帶備現金付款,因為校服原來唔碌得信用卡 等我要跑去匯豐提款再跑返上去畀錢

原文章由 abc媽咪 於 07-7-23 09:30 發表
我們報了8月中2pm的乒乓, 游泳就無, 音樂班你們有位嗎?
BTW, 你們買了校服未?

我們由東區搬到灣仔區,因為就B女C女返學.
老師話得20+音樂位, 你真係報得快!
我老公仲指望亞女可以高,(佢超細粒) 所以未買校服, 謝謝你的提醒!

原文章由 chingchingmom 於 07-7-23 15:50 發表
你地搬去邊呀?

可能因為我地好早報名,所以有位。不過都係上午上課,撞唔到你地添。

校服上兩星期已經買了。如果你仲未買,記得帶備現金付款,因為校服原來唔碌得信用卡 等我要跑去匯豐提款再跑返 ...

A, B, C三個小朋友? 好厲害! 咁係咪都係同一間學校? 邊個會升小一呀?

我地以為上樂器班要著校服, 所以一早去買. 而家都覺得好fit, 係太fit, 可能下學期已經唔合身 但係洗過水, 無得換, 無辦法啦.

原文章由 abc媽咪 於 07-7-25 19:51 發表
我們由東區搬到灣仔區,因為就B女C女返學.
老師話得20+音樂位, 你真係報得快!
我老公仲指望亞女可以高,(佢超細粒) 所以未買校服, 謝謝你的提醒!

請問是否一定要選一體一藝,鋼琴是否不計呢?

各位:

我想幫女女報St. Paul小一,請問小一面試情況如何及Portfolio應該點樣整?希望各位能分享一下心得.Many thanks.:

KidsMummy:
未正式入學,仲未知道喎。呢度好靜,唔知有無其他媽咪答到呢?

TingKiumom﹕
面試情況請參考﹕
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=748390

我見過好一些Portfolio,幾張紙至幾吋厚都有,小朋友都考得入首選學校。內容最主要能夠present到小朋友所長,及家長照顧小朋友的devotion及belief。不過,我諗最緊要都係小朋友面試表現。希望幫到你。

請問現在新校舍會唔會有校車照顧住九龍或新界的學生?

亞B女小一, still a long way to go!!!
乒乓都不用穿校服吧!??
我們仍未買晒書, 你們買晒未呀?
BTW, 樂器班好玩嗎?

原文章由 chingchingmom 於 07-7-28 11:50 發表
A, B, C三個小朋友? 好厲害! 咁係咪都係同一間學校? 邊個會升小一呀?

我地以為上樂器班要著校服, 所以一早去買. 而家都覺得好fit, 係太fit, 可能下學期已經唔合身 但係洗過水, 無得換, 無辦法 ...

Still a long way to go......我同你一樣呀,大家努力。C小朋友幾多歲呀?係妹妹定弟弟?

乒乓班要著運動衫,所以都用得著。你買左校服未?係咪下星期上乒乓班?

樂器班每堂畀小朋友接觸不同樂器,有個初步了解,都幾得意,我自己都學到o野。

書已經買了大部分,尚欠8本。有媽咪又係欠書,不過同我D唔同,唔知點解呢?你差幾多本呀?係咪去CWB CP?

可否提供以下問題的答案?

原文章由 littlewoman 於 07-8-4 15:17 發表
請問現在新校舍會唔會有校車照顧住九龍或新界的學生?

2008/9 才搬到新校舍, 相信你個問題要等下先有答案.

原文章由 littlewoman 於 07-8-13 00:25 發表
可否提供以下問題的答案?

C女呀, 9月K1
我買左校服了, 最細碼都仲要改(改細D......)
我好似唔止欠7-8本書, 是在cwb cp買的.  我會叫老公再去睇睇!!

原文章由 chingchingmom 於 07-8-8 22:28 發表
Still a long way to go......我同你一樣呀,大家努力。C小朋友幾多歲呀?係妹妹定弟弟?

乒乓班要著運動衫,所以都用得著。你買左校服未?係咪下星期上乒乓班?

樂器班每堂畀小朋友接觸不同樂器,有個初 ...

Hello, Hello!

小兒今年都係升小一, 希望大家一齊交流下吖!

真係好了, 多D交流, 多D人氣!
請問你又買齊書未呀, 去了多次都買唔齊,實在太煩了!
BTW, Sat Briefing 唔知會唔會準時走得.

[quote]原文章由 beaclem 於 07-8-22 14:00 發表
Hello, Hello!

小兒今年都係升小一, 希望大家一齊交流下

beaclem, abc媽咪,
你地分去邊班呀?

B女 1B班, 2個班主任+一個普通話助教.....
你們呢?
有無預計點返學放學. 有無信心一年睇80本書? 上年4班都做到.....
一D都唔敢話俾亞女聽我好驚. 最緊要佢有能力和信心做到!

原文章由 chingchingmom 於 07-8-25 17:28 硐表
beaclem, abc媽咪,
你地分去邊班呀?

Hi, everybody.

There still six 2nd term textbooks are outstanding. Some of the textbooks are bought from 'Tin Lei Hong'.

Will you join the paid course? How would you choose the extra-activites for your children? Any ideas?

But I don't understand why there are some courses the
time is overlap.

[ 本文章最後由 saracheng 於 07-8-27 11:36 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題