用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (65區)中華基督教會基真小學
樓主: pinkykei200
go

(65區)中華基督教會基真小學 [複製鏈接]

原文章由 pinkykei200 於 07-10-22 11:07 硐表
好高興認識你, 基真非常多開放日, 只要你有時間出席就非常之多活動, 由開學到現在短短個半月,已經去個學校兩次開家長會, 1/11日親子旅行
...

你地去方度旅行呀?

原文章由 pinkykei200 於 07-10-20 09:25 硐表
只是講考試範圍, 模式及方法
還有了解小朋友上課之情形, 今年有好多評估,

其他評估就好似幫佢地温書同比佢地有個心理準備考試模式咁....都幾好架.....唔使等佢地到考試先温

大埔海濱公園
原文章由 lillymarie 於 07-10-22 13:22 硐表

你地去方度旅行呀?

今次旅行小朋友不需收費, 家長每位$20

課外活動同市場比較都算平
原文章由 lillymarie 於 07-10-22 13:19 硐表

你地會去邊度旅行呀?
係啦, 聽你地講, 有咁多課外活動, 使唔使另外收費? 貴嗎?

:D :D :D :D :D 清楚了, 好成績回來都算OK
原文章由 yyin 於 07-10-23 19:01 硐表

其他評估就好似幫佢地温書同比佢地有個心理準備考試模式咁....都幾好架.....唔使等佢地到考試先温

原文章由 pinkykei200 於 07-10-25 11:30 硐表
大埔海濱公園

咁都幾好喎!
而家D學校就算考試唔多, 都會定期有評估
想問下你地學校D評估, 會唔會計落總成績度架?

對不起, 我都5清楚

我試下幫下CALL 一位媽媽等她回答

yyin --請回答以下問題, THANK YOU
原文章由 lillymarie 於 07-10-25 13:07 硐表

咁都幾好喎!
而家D學校就算考試唔多, 都會定期有評估
想問下你地學校D評估, 會唔會計落總成績度架?

各位,
今日派左考試卷, 成績令我非常滿意, 沒有白費一直的努力

醒目開學勳章

各位 mummy :

唔好意思~我又想入黎睇下!因為我大女依家讀緊全完幼稚園架!我都想俾佢入基真或主愛,唔知你地依家覺得學校既環境,學習如何呢??我真係好想知道!!!
[

原文章由 pinkykei200 於 07-11-6 13:17 硐表
各位,

咁真係太好啦!

想問下, 基真既老師惡唔惡呀? 平時, 會係咩情況下罰學生呢?
我聽第二D學校既老師, 要D學生坐到好直, 唔准伏係枱. 轉堂時唔准傾計, 唔准郁, 一定要伏係書枱度
唔知基真係咪都要咁呢?

轉堂時要伏在枱書, 保持安靜同可以作出一個堂與堂之間休息
我囝囝返了兩個月學都話好開心好鐘意老師, 但小朋友頑皮時一定要有適當的罰
原文章由 lillymarie 於 07-11-8 22:12 硐表

咁真係太好啦!

想問下, 基真既老師惡唔惡呀? 平時, 會係咩情況下罰學生呢?
我聽第二D學校既老師, 要D學生坐到好直, 唔准伏係枱. 轉堂時唔准傾計, 唔准郁, 一定要伏係書枱度
唔知基真係咪都要咁呢? ...

我囝囝班主任都非常nice, 成績方面ok(一定要付出先會好),學習方面一定要家長佩合回家備課, 這是學校的要求

原文章由 TAOTAOLEE 於 07-11-9 10:37 硐表
HI 各位媽咪:

亞囝今年讀K.2, 明年9月要選擇小學, 基真是我心水之一, 9月初曾跟隨小學巡禮參觀過校舍, 學校環境又大又新, 教學設備又齊全,校長都好NICE, 給我感覺非常好, 但有關老師是否嚴謹,學生的成績,品格和派位 ...

原文章由 pinkykei200 於 07-11-9 15:32 硐表
轉堂時要伏在枱書, 保持安靜同可以作出一個堂與堂之間休息
我囝囝返了兩個月學都話好開心好鐘意老師, 但小朋友頑皮時一定要有適當的罰

可否替我問問你囝囝: 老師惡唔惡? 會唔會鬧人? 佢最鍾意係邊位老師? 有乜野令佢鍾意呢位老師? 最唔鍾意邊位老師? 有乜野令佢唔鍾意? 仲有, 最驚邊位老師? 老師做咗D咩令佢驚呢?

我仲有好多問題想訪問佢........

原文章由 pinkykei200 於 07-10-25 14:32 硐表
對不起, 我都5清楚

我試下幫下CALL 一位媽媽等她回答

yyin --請回答以下問題, THANK YOU

Sorry ...今日先睇到....評估係唔會計落考試分的

原文章由 pinkykei200 於 07-11-6 13:17 硐表
各位,

hi pinkykei....你有冇去學校旅行??? 我有去呀....不過前個排公司勁忙...冇時間上來同揾你....

囝囝話頑皮時老師會駡小朋友(之後會講道理比佢知錯在那裡), 但相對小朋友乖時會讚賞, 我覺得老師做得非常正確, 因為我都是這樣做的.
其實無話最驚或最喜歡之老師, 因為我一直教小朋友要尊敬老師, 最緊要做好學生應該做的事, 就不會給老師罰

原文章由 lillymarie 於 07-11-9 17:12 硐表

可否替我問問你囝囝: 老師惡唔惡? 會唔會鬧人? 佢最鍾意係邊位老師? 有乜野令佢鍾意呢位老師? 最唔鍾意邊位老師? 有乜野令佢唔鍾意? 仲有, 最驚邊位老師? 老師做咗D咩令佢驚呢?

我仲有好多問題想訪問佢........ ...

我無去, 因為請唔到假, 由爸爸陪同
原文章由 yyin 於 07-11-10 19:26 硐表

hi pinkykei....你有冇去學校旅行??? 我有去呀....不過前個排公司勁忙...冇時間上來同揾你....

我聽人講基真有好多南亞藉小朋友就讀, 唔知係咪真的呢?

無見過
原文章由 lillymarie 於 07-11-13 21:07 硐表
我聽人講基真有好多南亞藉小朋友就讀, 唔知係咪真的呢?
‹ 上一主題|下一主題