用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 (65區)中華基督教會基真小學
樓主: pinkykei200
go

(65區)中華基督教會基真小學 [複製鏈接]

基真小學校車

Hi, pinkykei200

我囡囡叩門入到這間學校, 你點知道分班結果, 係吾係普通話班,
你自己送返學, 還是坐校車, 今日問校車公司, 無校車到梨木樹,
好似 石蔭 , 石籬 都有, 同我講吾夠時間, 我覺得吾合理, 時間係人
安排, 葵涌 有無同學坐校車或保母車, 有無人知道, 話俾我知道!!!

HI, 你好我係上網睇結果(http://www.keichun.edu.hk/index.htm), 校車方便我係葵涌村上車, 安蔭村落車, 你可試下問學校能否幫到你
原文章由 ZaraMummy 於 07-8-14 17:14 發表

我囡囡叩門入到這間學校, 你點知道分班結果, 係吾係普通話班,
你自己送返學, 還是坐校車, 今日問校車公司, 無校車到梨木樹,
好似 石蔭 , 石籬 都有, 同我講吾夠時間, 我覺得吾合理, 時間 ...

HI,

你有冇上網睇過, 你囡囡那一班? 校車問題解決了嗎?
原文章由 ZaraMummy 於 07-8-14 17:14 發表

好似 石蔭 , 石籬 都有, 同我講吾夠時間, 我覺得吾合理, 時間 ...

原文章由 pinkykei200 於 07-8-16 10:27 發表
HI,

你有冇上網睇過, 你囡囡那一班? 校車問題解決了嗎?

Hi pinkykei200

我上網睇到啦 係 1C 班,A-C班 每班只有21個學生,
好少呀! 係唔係收晤到學生,還是真正實行小班教學,
今年好似有3班普通話班,有可能是A-C班。

校車未解決,已經打電話去搵校長講過,
希望可以俾壓力校車公司,儘快安排。

點解你會上落車唔同站,係唔係校車安排問題。

HI Zaramummy,
你唔知道這所學校是小班教學嗎? 這所學校吸引我選擇它,是因為佢係小班教學及活動教學, 對小朋友會無咁大壓力, 原先平均每班應23-25人, 旦今年選 普通話班人數比較多, 所以要分3班.
而上落車地點唔同係私人理由, 因本人是職業女性, 小兒唯有放學去99那裡, 等我放工接回家
原文章由 ZaraMummy 於 07-8-17 19:01 發表

校車未解決,已經打電話去搵校長 ...

[ 本文章最後由 pinkykei200 於 07-8-18 10:27 編輯 ]

HI ZaraMummy,
24/8第一日預備班, 你知否要準備什麼? 你會否親自帶囡囡返學?

HI ZaraMummy
你帶以下物品正確, 我問個學校會有2個小息; 我要返工會C6及工人姐姐帶囝囝返學;
我在葵涌村上車要7:00 , 你呢?

你好? 你小囡適應嗎
原文章由 ZaraMummy 於 07-8-17 19:01 發表

校車未解決,已經打電話去搵校長講過,
希望可以俾壓力校車公 ...

Hi Pinkykei,

你仔仔點呀.......ok 嗎?

非常適應, 班主任是陳燕平老師,你仔仔2年級適應嗎?
原文章由 yyin 於 07-9-5 15:01 硐表
Hi Pinkykei,

你仔仔點呀.......ok 嗎?

[ 本文章最後由 pinkykei200 於 07-9-6 10:52 編輯 ]

14/9家長會, 你們是否會出席?

原文章由 pinkykei200 於 07-9-6 10:50 硐表
14/9家長會, 你們是否會出席?

14號我公司有飯局去唔到呀....你呢..你會到嗎?
如果你會去聽完話返比我知...睇下有咩講呀.....
我仔仔2c....全班最肥個男仔就係佢啦.....哈哈哈...

有係肥囝一名, 我囝囝在這個暑假由60磅上漲到64磅 , 仲講比我聽覺得自己瘦左, 真係比他氣死
14/9 我會出席, 因為想知道他這半個月的表現
原文章由 yyin 於 07-9-6 15:37 硐表

我仔仔2c....全班最肥個男仔就係佢啦.....哈哈哈...

HI yyin
你有否參加英文之每日一篇?

VERY HAPPY
最鍾意著校服裙, 每朝早要自己換衫,唔使幫  
14/9 家長會再見, 我和亞女會直落到6點  

原文章由 pinkykei200 於 07-9-5 14:04 硐表
你好? 你小囡適應嗎

THANK YOU
原文章由 ZaraMummy 於 07-9-8 00:00 硐表
VERY HAPPY

是否這段說話
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=638092&extra=&page=2
Re: 中華基督教會基真小學

其實基真小學係一間唔差既學校,我個妹妹係教小學,她好清楚向65網的學校情況,其實基真小學以前係向九龍深水埗因為學校校舍太舊,最後申請為千禧學校先搬到美孚。
而每年所有葵青區的教師(包括仁立,仁紀)都要去基真小學開會,而且基真小學既環境真係唔差,我個妹妹仲話可能好多人對基真小學唔瞭解,好多家長只知道仁立,仁紀,但相反她地教書既老師好多都知基真小學係有幾勁。
好多家長以為讀仁立/仁紀就可以讀林護,到底知唔知個教育制度係點?而父母又可以為仔女付出幾多(時間,金錢)?而小朋友既質數去到邊?每個父母都唔想自己果個係最差既,唔係話去一間好勁既學校讀就得,要考慮好多因素。
希望入唔倒仁立既家長唔好灰心-好好面對及接受,唔好比小友覺得父母唔開心同唔接受間學校,而留下一個壞印象。
原文章由 ZaraMummy 於 07-9-8 00:00 硐表
VERY HAPPY

各位媽媽,
視藝堂的中秋節功課大家做好了嗎?
星期日做了一個下午
還辛苦過返工

學校的講座後更加喜歡這所學校
原文章由 yyin 於 07-9-6 15:37 硐表

原文章由 pinkykei200 於 07-9-17 15:47 硐表
學校的講座後更加喜歡這所學校

hi...點呀...有咩講架?? 可否share??
‹ 上一主題|下一主題