用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 民生小學 (九龍城) 今年派位結果
go

民生小學 (九龍城) 今年派位結果 [複製鏈接]

請問有沒有民生小朋友係今年派位, 請問結果如何?
   0    0    0    0

如不可原校升中,多數派Band 3.

原文章由 edwin-mother 於 07-7-12 13:40 發表
如不可原校升中,多數派Band 3.

請問你的小朋友是不是係民生小學讀書?  我要怎樣才知道自己的小朋友可否升回原校?  小五升小六好似少一班的.

班主任一定比中肯既意見. 除左 band 3 生外, 大部份都會自已收番的.

原文章由 cutekurumi 於 07-7-12 14:15 發表
班主任一定比中肯既意見. 除左 band 3 生外, 大部份都會自已收番的.

甘請問你全級我要考到第幾名以內才算穩陣.  謝謝.

要入返民中就要考全級100名以內才穩陣
可憐天下父母心 :cry:

:cry:  當真!  六年級七班 (計 294 位同學).  甘 100 名以後的應是 BAND 2 生.  但學校話有 85% 學位係留番比小學部的學生 WOR.
請問你小朋友是否民生學生.  已經升上中學部

原文章由 mimikitty28 於 07-7-12 15:15 發表
要入返民中就要考全級100名以內才穩陣

今年有約310個小六生,中學 6班 x 40=240個位
再減30個位及預留留F1生,
可計出有多小個位了.

85%是指餘下後85%.

原文章由 B.L. 於 07-7-12 15:34 發表
:cry:  當真!  六年級七班 (計 294 位同學).  甘 100 名以後的應是 BAND 2 生.  但學校話有 85% 學位係留番比小學部的學生 WOR.
請問你小朋友是否民生學生.  已經升上中學部

即係: 小朋友的全級名次係 150-200 名以內都可以入番民中的.
對嗎?  謝謝您回覆!  

原文章由 edwin-mother 於 07-7-12 17:54 發表
今年有約310個小六生,中學 6班 x 40=240個位
再減30個位及預留留F1生,
可計出有多小個位了.

85%是指餘下後85%.

不是,因要看回今年六年級考排位才得知多小Band 1,2及3位
如Band 1 入回機回好大,但Band 2 就要看運氣.

今年小兒自已班四十幾人有10個左右入不回原校而派學校也很差.
早知如此,小四就轉校.

即係: 要睇全級總人數. 假設係 300 人.  Band 1 生就係 1-100 名.  Band 2 生就係 101-200 人.  201-300 人就係 Band 3 生. 請問此說法對嗎?

再扣埋 (大約) 40 個中學學位預留比街外生及F.1留班生. 仲有 5 年級留班生的話.  中學學位只有 200 個, 就要派比小學部既 300 個學生.  而 1-100 名 Band 1 生定攪到.  攪晒 Band 1 生, 就攪 Band 2 生.  對嗎.  

如果 Band 2 生有 120 個, 而中學學位只得 100 個的話, 就會有 20 個同學派唔到.  此 20 個同學就會派去 Band 2 尾, Band 3 學校 :cry:

請問以上所說的對嗎?  

謝謝您的回覆, 因我真的完全不知的.  還以為真的可以直升民中.  

原文章由 edwin-mother 於 07-7-13 11:12 發表
不是,因要看回今年六年級考排位才得知多小Band 1,2及3位
如Band 1 入回機回好大,但Band 2 就要看運氣.

今年小兒自已班四十幾人有10個左右入不回原校而派學校也很差.
早知如此,小四就轉校.

但上星期六, 校長在今年的畢業典禮中話去年有90.4%民小的學生升上民中, 那應該點計出來呢? 我都不是太明白.

請問您小朋友今年升讀那年級? 90.4% 好似好誇張.  

原文章由 ak25 於 07-7-13 11:53 發表
但上星期六, 校長在今年的畢業典禮中話去年有90.4%民小的學生升上民中, 那應該點計出來呢? 我都不是太明白.

我個仔那班得30幾人入回民中, 可能有些叻的入了更好的學校, 其餘的就去了其他學校啦.

正如較早前的 edwin-mother 家長說佢個囝困果班都有 10 幾名小朋友升唔到中學部.

甘即係話: 小朋友的全班名次最好維持係 30 名以內.  請問你們同意此說法嗎?  因為我要為小朋友早作好準備.

謝謝您們發表意見.

原文章由 mimikitty28 於 07-7-13 12:47 發表
我個仔那班得30幾人入回民中, 可能有些叻的入了更好的學校, 其餘的就去了其他學校啦.

我的小朋友只是小一, 上星期只是有幸回去參加典禮, 聽到有90.4%那麼高, 我都好開心, 因為之前都聽過只是8十幾%.

原來如此.  謝謝您.

原文章由 ak25 於 07-7-13 13:11 發表
我的小朋友只是小一, 上星期只是有幸回去參加典禮, 聽到有90.4%那麼高, 我都好開心, 因為之前都聽過只是8十幾%.

以我所知老師說在100名以內一定收, 之後就要靠抽籤, 我聽過上年有120幾的都派不到, 但我想如果考120幾, 學校好大程度上都會有叩門位比佢地, 老師都講過民生會優先處理自己的學生才收外人的.
我覺得你不要把名次定得太低, 因為每班的程度都不一樣, 同是考30, 可能人地在全級中已早自己幾十個位, 所以你要把目標定在全級100名內而不是全班三十名內.

謝謝您!  感激, 感激!  

再想請問您五年級的課程我要著重那方面 (我囝囝今年升五年級), 可否給我一些讀書秘訣.  因為我囝囝中文程度不好.  而英文亦係今年 (四年級) 先追番上少少.  所以我要靠這暑假惡補.  一升上五年級的全日班, 功課更加緊張的.

另外: 所謂全級的100名之內. 學業分數應該係每科都要係 85 以上的, 是嗎?

原文章由 mimikitty28 於 07-7-13 15:49 發表
以我所知老師說在100名以內一定收, 之後就要靠抽籤, 我聽過上年有120幾的都派不到, 但我想如果考120幾, 學校好大程度上都會有叩門位比佢地, 老師都講過民生會優先處理自己的學生才收外人的.
我覺得你不要把名次 ...

原文章由 mimikitty28 於 07-7-13 15:49 發表
我覺得你不要把名次 ...

真是難為了我們做父母的,當孩子是BAND 1頭又想入間全收BAND 1 生的中學,一般般的BAND 1 生又打算原校直上,BAND  2 的時候又希望原校多收BAND 2 生,但多收了BAND  2生 又覺得學校又不是全收BAND  1生的英中.......在九龍城的直屬和聯繫英中就是有這個問題.........
‹ 上一主題|下一主題