用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會小學 坑口 - 信義會小學請進
樓主: HCM
go

坑口 - 信義會小學請進 [複製鏈接]

Dear All,

今早BK是否 update web-site, 我差點入不到來.

原文章由 Terry280905 於 07-10-2 17:16 硐表

幾時會有RESULT ?
2?/11/2007 ?

到時咪掛住慶祝, 記的上來報喜呀!

Don't forget me ar......

原文章由 Terry280905 於 07-10-3 13:24 硐表
Dear All,

今早BK是否 update web-site, 我差點入不到來.

可能係! 我上上吓都上唔到! 開頭都見到妳在線上,後來唔見佐妳啦!

原文章由 HCM 於 07-10-3 13:34 硐表

Don't forget me ar......

sure sure....

Dear all,

今年親子旅行在星期日(4/11/07), 真係好啦!
我可以陪仔仔去.

除非唔想佢好啦~而家社會競爭咁大,唔讀好d點得~我仔仔默書我都唔知幾緊張,係我嘅角度睇,我覺得默書攞滿分是應該的,最多錯一兩個字~ (quote BK mami's feedback)

Dear all,

Do you agree of the above feedback?

原文章由 Terry280905 於 07-10-3 15:53 硐表
除非唔想佢好啦~而家社會競爭咁大,唔讀好d點得~我仔仔默書我都唔知幾緊張,係我嘅角度睇,我覺得默書攞滿分是應該的,最多錯一兩個字~ (quote BK mami's feedback)

Dear all,

Do you agree of the above feedback? ...

I think so but it may make them under high preasure.

適當的壓力是應該的,低年級時我的要求都很高,只要培養他的成績在好的一群,大個他也不願意比其他人差,就會自己去讀。

對我來説小學的默書只是很簡單,我個子現在的默書,多數是文言文,還要背默。

九龍塘區的學校都是用背默的形式,我們學校比較少,其實對中學不太好。我個子現在都有點不貫。

原文章由 Terry280905 於 07-10-3 15:53 硐表

Dear all,

Do you agree of the above feedback? ...

[quote]原文章由 千紅 於 07-10-4 09:45 硐表
適當的壓力是應該的,低年級時我的要求都很高,只要培養他的成績在好的一群,大個他也不願意比其他人差,就會自己去讀。
(是否每個小朋友都會這樣呢?

好像我個仔, 都不肯溫默書, 常常勞氣,
但我不想放棄佢(唔通次次捧蛋咩).

可能是他的基礎還沒打好,如果他覺得困難,就不喜歡默書,你要慢慢分開幾日來默。很興運地,我的子女一般只是默1,2次。英文默一次,中文默2次,有時我甚至忘記幫她默,也沒問題。

原文章由 Terry280905 於 07-10-4 10:12 硐表
[quote]原文章由 千紅 於 07-10-4 09:45 硐表
適當的壓力是應該的,低年級時我的要求都很高,只要培養他的成績在好的一群,大個他也不願意比其他人差,就會自己去讀。 ...

你好
請問你知不知道英文黙書 - LONG DICTATION 是怎樣黙的呢??

THANK   

原文章由 千紅 於 07-10-4 10:34 硐表
可能是他的基礎還沒打好,如果他覺得困難,就不喜歡默書,你要慢慢分開幾日來默。很興運地,我的子女一般只是默1,2次。英文默一次,中文默2次,有時我甚至忘記幫她默,也沒問題。

...

我見我的子女會用拼音將他分開來記,將來中學會有很多生字,如果不是很難全部背熟。

原文章由 shingmama 於 07-10-4 13:29 硐表
你好
請問你知不知道英文黙書 - LONG DICTATION 是怎樣黙的呢??

THANK   

原文章由 shingmama 於 07-10-4 13:29 硐表
你好

THANK   

您小朋友謮2? 呀 ?

你好

THANK   

真開心, 又多一位家長啦!

您在我的login名稱隔離按 "回復" 就可以我了.
Long dictation : Teacher will only tell us which
page, e.g. P.4 (2/10/07).

根據通告所說: 7-9句, 1句背黙.
當然背黙個句是teacher指明的,
所以要您的小朋友留意.

Terry280905 :

見妳在線上, 妳係出街食飯(唔息電腦)或是帶飯架? 我係帶飯架!

原文章由 ac02 於 07-10-5 13:55 硐表
Terry280905 :

見妳在線上, 妳係出街食飯(唔息電腦)或是帶飯架? 我係帶飯架!

我係出街食飯的, 公司得我一個, 我放工才息電腦.
我也想帶飯, 不過公司沒有mircoware.

ac02,

您女女有無做網上練習?
知不知道是否每個練習都要做,
才能符合那個"book book mark...." plan ?

Thanks a lot?

原文章由 ac02 於 07-10-9 14:13 硐表

Terry280905,

我女女暫時未做網上練習呀! 因為我無時間同佢做(我平時好少比佢自己開電腦的)。食飯後→睇功課→又要同佢黙書→食水果→已9:00有多→訓覺(我都未上過去睇過點架!) 。我女女話星期五再比佢補回 ...

ac02,

我仔仔小一時只間中做"每日一篇" ,
現在學校的什麼plan, 可以做什麼"上尉",
所以他有興趣做, 如果某天在我回家前已完成功課,
他會自己上網做(中文).

我仔仔10-11pm才sleeping.

待續!

ac02,

pls check PM, tks!

原文章由 Terry280905 於 07-10-9 16:26 硐表

ac02,

我仔仔10-11pm才sleeping.

待續! ...

Hi Terryma & Ac02

How are you? My son have done the eng-class and 中文 since p1. I think it is good for him to learn more and we just need about 20mins to do the two ex. However, I think they will have some preasure on this years as the different  plan designed by the school. It has the personal record for this kind of homeworks on the book book mark. Do you feel this year is less homeworks for the last year? My son also tell me about that. It means he also feel his homework is less than the past.

Best regards

ful
‹ 上一主題|下一主題