用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣區band 3生如何選校?
go

荃灣區band 3生如何選校?

下年終於到阿仔升中,睇目前情況,佢無論點努力,band 3一定走唔甩 :(

如果考到直資,個心就定好多,但佢身無長物,成績唔好連課外活動都冇樣掂或大興趣,真係唔知點算

我自己就最想佢考到東涌間基信書院,因為學習方式接近國際學校,比較岩阿仔鍾意既學習模式,同埋佢唔太抗拒英語教學,不過聽聞基信都幾難會收到band 3生

另又留意到一間直資學校"中聖書院" http://www.chc.edu.hk/,觀其網頁似乎對教學都好有熱誠,對學生亦好有心,不過唔知質素如何,主要想知校風方面,有沒有人可以畀d意見?

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 07-7-11 01:32 編輯 ]

咁佢操行如何呢?操行好而唔係band3尾既, 都可以試下一的band2學校, 例如林百欣, 聖方濟咁
直資點都要去試下, 可能到時面試發揮到水準架....
重有, 可以利用一下跨區學位, 今年我地學校就有一的band3生成功派到葵青中學, 有一個band3尾既都派到去荔天

RT

多謝你提議 我都聽聞過誇區有機會升Band,但學位通常較少,視乎家長敢唔敢冒險

佢操行多數B,有時該學期表現好d就有B+

原文章由 丸媽媽 於 07-7-11 01:29 發表
下年終於到阿仔升中,睇目前情況,佢無論點努力,band 3一定走唔甩 :(

如果考到直資,個心就定好多,但佢身無長物,成績唔好連課外活動都冇樣掂或大興趣,真係唔知點算

我自己就最想佢考到東涌間基信書院,因 ...

Hi,丸媽媽, 
我囡囡的情況跟妳囝囝一模一樣(都係荃灣區),都唔知點算!?
不過,RT和007都好好人,比到好多意見我們,妳要多多留意
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

原文章由 RT 於 07-7-11 08:09 發表
咁佢操行如何呢?操行好而唔係band3尾既, 都可以試下一的band2學校, 例如林百欣, 聖方濟咁
直資點都要去試下, 可能到時面試發揮到水準架....
重有, 可以利用一下跨區學位, 今年我地學校就有一的band3生成功派到 ...

HI,RT
據我所知, 荃灣區唔夠學位, 請問填表時葵青區D學校算垮區否?
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

原文章由 a961115 於 07-7-11 13:47 發表

HI,RT
據我所知, 荃灣區唔夠學位, 請問填表時葵青區D學校算垮區否?

Hello, a961115,

唔使咁客氣, 我都係以我所知大家討論下, 你當係其中一個家長意見得喇, 升中既事我唔夠007咁熟, 好多時都要請教佢
你所講既填表, 係響第一輪定第二輪呢? 因為我所講既跨區,係響第1輪自行面試既時候, 因為第一輪係可以自行選擇全港既學校, 而學校亦規定要預留部份學位比跨區既同學, 所以到時可以揀選一的校風好的既葵青區學校(其實都係呢度既網友教路),但結果唔係一定得,只係機會大的, 因為好多家長唔知道或者唔記得

原文章由 RT 於 07-7-11 18:22 發表

唔使咁客氣, 我都係以我所知大家討論下, 你當係其中一個家長意見得喇, 升中既事我唔夠007咁熟, 好多時都要請教佢
你所講既填表, 係響第一輪定第二輪呢? 因為我所講既跨區,係響第1輪 ...

RT, 唔該哂!現階段我要慢慢了解了解, 因為始終是囡囡的一個
重要階段, 我不可以傻吓傻吓, 若有唔明再向你們請教.
當然, 有咁多明燈指引, 安心許多
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

中聖書院都好似係 band 3

另又留意到一間直資學校"中聖書院" http://www.chc.edu.hk/,觀其網頁似乎對教學都好有熱誠,對學生亦好有心,不過唔知質素如何,主要想知校風方面,有沒有人可以畀d意見?

原文章由 a961115 於 07-7-11 13:47 發表

HI,RT

因荃灣區唔夠學位,所以可以選部份葵青區學位,這不是跨區。
跨區是指你申請轉地址,用荃灣區的學校成績來和葵青區的學生分band,所以band會有機會改變。

原文章由 RT 於 07-7-11 18:22 發表

你所講既填表, 係響第一輪定第二輪呢? 因為我所講既跨區,係響第1輪 ...

第一輪在學校和學生都是沒有分區配額的,所以沒有跨不跨區!!!

原文章由 wong_kw88 於 07-7-11 20:43 發表

因荃灣區唔夠學位,所以可以選部份葵青區學位,這不是跨區。
跨區是指你申請轉地址,用荃灣區的學校成績來和葵青區的學生分band,所以band會有機會改變。

wong_kw88, 唔該哂!
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

千祈唔好入李炳 or 胡漢輝 !

我自己就最想佢考到東涌間基信書院,因 ...

丸媽媽,

荃灣區band 3生真係幾難揀架, 你不如試葵青區啦, 基本band 3生入直資都會讀唔掂, 所以我覺得試來都無咩用.

荃灣區可以試林百欣, 姚連生.
葵青區可以試燕京, 迦密愛禮信.

原文章由 tictactoe 於 07-7-11 20:34 發表
中聖書院都好似係 band 3

我都識有人讀過中聖, 學校就一般, 不過佢讀左一年都可以轉返津貼中學~

原文章由 hkttm 於 07-7-12 10:50 發表
千祈唔好入李炳 or 胡漢輝 !

仲有呂明才都唔好~

直資會收 band 2 & 3? 我唔係好知.

直資多數收band2, 名牌直資除外

原文章由 Mrssslui 於 07-7-12 13:34 發表
直資會收 band 2 & 3? 我唔係好知.

直資多數唔會收BAND 3生.

播道 / 優才 呢d係收哪個band?
原文章由 RT 於 07-7-12 14:05 發表
直資多數收band2, 名牌直資除外

優才好似多數收band1, 而播道因為新校, 不過都幾多家長選擇, 所以band1-band2都收, 不過呢2間都應該唔收band3