用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 急!各位請幫,派到九龍塘中學,好嗎?
go

急!各位請幫,派到九龍塘中學,好嗎? [複製鏈接]

麻煩各位比下意見,屬Band 幾?
   0    0    0    0

曾有網友話係 Band 3...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

原文章由 小妮子 於 07-7-10 09:30 發表

依家band幾就唔清楚,not Band 1。我表弟係果度畢業(小一開始),依家啱啱港大畢業(法律),抖緊暑、揾緊工!呢間中學我估應該幾好!

九龍塘小學-Band 1生%極高,但中學就麻麻。如果小朋友成績唔差,試試叩門搵間校風和學術成績較好的學校。

claudi-mama

原文章由 Ben2003 於 07-7-10 09:37 發表
曾有網友話係 Band 3...

今朝有位類似亞sir物體向亞仔學校門口派宣傳扇, 就係話九龍塘學校(中學部)招生, 我同亞仔都 , 依家返去放榜, 咁快就宣傳招生

[ 本文章最後由 sunfamily28 於 07-7-10 11:57 編輯 ]

Band 3 尾,早走早著。

BillyM,

See you again.

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

小學就好, 中學真係麻麻~~

小學好 ,中學是band 3:tongue: , 快d去叩門啦!

吓,咁差呀,呢個係我上司個仔派到既,我想問下,佢囝囝讀陳瑞祺小學,考12X名,原校又唔收佢,佢又想搵一D Band 2既學校,最緊要校風好,請問各位,有乜野可以選擇呢?Thank You!

應該是band 2, 小兒班主任曾說此校不錯

原文章由 小妮子 於 07-7-11 09:14 發表
吓,咁差呀,呢個係我上司個仔派到既,我想問下,佢囝囝讀陳瑞祺小學,考12X名,原校又唔收佢,佢又想搵一D Band 2既學校,最緊要校風好,請問各位,有乜野可以選擇呢?Thank You!

試下鄧鏡波ㄚ!和陳瑞祺同一辨學機構,去年鄧的校長曾到陳瑞祺小學介紹鄧鏡波中學。

根據舊年會考成積﹐應該都算OKo卦。

http://www.ktsss.edu.hk/iframe/announce/form5/report.htm

OK 喎....

聽過人講,話近年學術和校風也有進步....

我所知不多,有冇讀緊既家長係度呢  
命運就是這樣的敲門。

我有朋友係度讀,話校長好進取,教師很努力,以前band3, 今年升了band2.  成積、校風皆在進步中。增值指標上升中。

原文章由 小妮子 於 07-7-11 09:14 發表

此校口碑一向甚差。

原文章由 sam/sam 於 07-7-26 19:51 發表

此校口碑一向甚差。

Band 3尾 校風不好,去香島好過..........................................

原文章由 Ottomom 於 07-7-19 15:18 發表
我有朋友係度讀,話校長好進取,教師很努力,以前band3, 今年升了band2.  成積、校風皆在進步中。增值指標上升中。

太進取做死老師,公開試成績 (尤其英文)退步,怎可能由band 3 升上 band 2 呀?  有得轉好轉啦。小學部都跟這中學劃清界線。

我朋友個女,民生小六派往此校,她第一件事就是去穿耳(當然一只耳仔不只穿一只耳環啦.
‹ 上一主題|下一主題