用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 剛被取錄的2007小一生
go

剛被取錄的2007小一生 [複製鏈接]

Hi,

今晚撞到個朋友,原本佢都係考過兩次但final 都冇收到佢囡囡....我話比佢聽有BK朋友OK 在....佢問有什麼方法? 現再問是否還有Chance? 你地剛accept的是由學校自已聯絡你地再面試,還是最近有聯絡學校再獲得機會.可否在此分享吓?或pm多一些資料給我呀!! 謝謝!  :
   0    0    0    0
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

原文章由 piglet328 於 07-7-9 11:35 PM 發表
Hi,

今晚撞到個朋友,原本佢都係考過兩次但final 都冇收到佢囡囡....我話比佢聽有BK朋友OK 在....佢問有什麼方法? 現再問是否還有Chance? 你地剛accept的是由學校自已聯絡你地再面試,還是最近有聯絡學校再獲得 ...

我在過去半年內寄過兩、三次信俾校是,明義上給他UPDATE仔仔最近的發展,當然是在信中堅決表示入ec的決心,本來都冇預到成功架,点知學校突然來电約INTERVIEW,由校長主持,其實仔仔IN得頗差,所以今次有幸,應該是承意打動。

[ 本文章最後由 freddielau 於 07-7-10 08:16 編輯 ]

原文章由 piglet328 於 07-7-9 23:35 發表
Hi,

今晚撞到個朋友,原本佢都係考過兩次但final 都冇收到佢囡囡....我話比佢聽有BK朋友OK 在....佢問有什麼方法? 現再問是否還有Chance? 你地剛accept的是由學校自已聯絡你地再面試,還是最近有聯絡學校再獲得 ...

HI PIGLET328

我就係有幸入選其中之一, 上星期四去IN, 星期五通知, 今日去左註冊. 你呢個問題, 我都有朋友問過, 我亦幫佢打左去EC問過仲收唔收叩門生, 答案緊係冇. 其實我之前都有參加第一, 二輪面試, 但都落敗. 之前係簡介會到, 校長講過, 如真係好想讀, 但又冇收既話, 叫我地比D誠意, 唔知你地記唔記得, 之後我寫過幾封信, 但一路都冇回音, 我都放棄左, 連新小學既書簿及校車我都比晒錢.  忽然收到電話問我仲去唔去IN, 緊係去, 有人通知我仲左獎, 唔通唔去拎咩. 之後就人話第3次既面試, 係比有份參加一, 二輪, 但又落選, 之後又再有叩門既人. 只係得幾個位, 我見我之後面試小朋友都入左EC, 因今日都撞到佢地既家長, 佢地又係今日註冊, 但IN 個日就唔係點有好多人去IN, 係直接由校長IN小朋友及家長.

[ 本文章最後由 ling2304 於 07-7-10 00:25 編輯 ]

原文章由 freddielau 於 07-7-10 00:11 發表

我在過去半年內寄過兩、三次信俾校是,明義上給他UPDATE仔仔最近的發展,當然是在信中堅決表示入ec的決心,本來都冇預到成功架,点知學校突然來电約INTERVIEW,由校學主持,其實仔仔IN得頗差,所以 ...

HI freddielau

你係咪星期四IN, 你IN 幾多點, 我IN 2點.

原文章由 ling2304 於 07-7-10 12:23 AM 發表

HI freddielau

你係咪星期四IN, 你IN 幾多點, 我IN 2點.

Also same day, around 4:50pm and get the reply at 6:40pm.....agreed to your feeling that it is really a shock and feeling of geting a first price on "Mark Six"

原文章由 freddielau 於 07-7-10 08:15 發表

Also same day, around 4:50pm and get the reply at 6:40pm.....agreed to your feeling that it is really a shock and feeling of geting a first price on "Mark Six"

我都好似係咁, 好似仲左 MARK SIX, 但個日唔係見好多人去見, 但佢宥話佢好忙, 要5分鍾見一個, 唔知個日見左幾多個, 收左幾多個呢?

原文章由 ling2304 於 07-7-10 08:20 AM 發表

我都好似係咁, 好似仲左 MARK SIX, 但個日唔係見好多人去見, 但佢宥話佢好忙, 要5分鍾見一個, 唔知個日見左幾多個, 收左幾多個呢?

When I arrived, I saw 2 family waiting there. one girl and one boy.

原文章由 freddielau 於 07-7-10 08:57 發表

When I arrived, I saw 2 family waiting there. one girl and one boy.

Hi freddielau,

恭喜您啊! ^^
^_^

原文章由 桁媽媽 於 07-7-10 11:01 AM 發表

Hi freddielau,

恭喜您啊! ^^

thanks

請問interview會問甚麼?我阿仔後日去interview.

Kammy,

面試會用中、英和國語問小朋友, 包括叫咩名、幾歲、
動物、顏色、形狀等等.而家長會問小朋友的長處和
短處、小朋友發皮氣點解決、平時有甚麼歡樂時光等等.

Connie

原文章由 Kammy 於 07-7-10 13:49 發表
請問interview會問甚麼?我阿仔後日去interview.

Connie

原文章由 connie0213 於 07-7-10 01:56 PM 發表
Kammy,

面試會用中、英和國語問小朋友, 包括叫咩名、幾歲、
動物、顏色、形狀等等.而家長會問小朋友的長處和
短處、小朋友發皮氣點解決、平時有甚麼歡樂時光等等.

Connie

面試會用中、英和國語問小朋友, 包括叫咩名、幾歲...but didn't ask me other thing la...I just showed him some cert on "圍棋" and spend most of the time in this topic....spent around 5-10 min.

Hi Freddie & Ling,

多謝你們的寶貴分享. 我都深深感受到你們的喜悅. 等我問吓我朋友有冇在面試後還有和學校聯絡先.

唔該晒你地呀!!!     

原文章由 freddielau 於 07-7-10 14:56 發表

面試會用中、英和國語問小朋友, 包括叫咩名、幾歲...but didn't ask me other thing la...I just showed him some cert on "圍棋" and spend most of the time in this topic....spent around 5-10 min.
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

Hi Freddie & Ling,

多謝你們的寶貴分享. 我都深深感受到你們的喜悅. 等我問吓我朋友有冇在面試後還有和學校聯絡先.

唔該晒你地呀!!!     

原文章由 freddielau 於 07-7-10 14:56 發表

‹ 上一主題|下一主題