用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Any comments about英國語文學校?
go

Any comments about英國語文學校? [複製鏈接]

Any comments about their courses(for kids)?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

hi,

我愛兒之前返p.4英国文化協会(sept-june)完了無續,現在七月七曰返英国語文学校兩小時之課程,佢返完一堂後話好開心,真係唔知真定假?? 不過英国文化協会之学生,上堂一定用英文溝通,英国語文学校D学生就会用cantonese溝通!這个都是我个仔話我知的!!(上堂傾計)我个乖仔話佢自己上堂会用英文溝通,又唔知真定假的 ????????

yuk hei mun

原文章由 mckong 於 07-7-9 19:42 發表
Any comments about their courses(for kids)?

I know that all the teachers are native speakers. Did your son's teacher stop them talking in Cantonese? I want my son to study there but I hope there is a language rich (English) environment for him.

Do you mind sharing why you choose this school instead of British Council?

Thanks.

Sorry, I want to know which centre your son study at.

Thanks a lot.

醒目開學勳章

hi,

我朋友個仔学英文,交了1年学費但学了半年就放棄(因她的小朋友是k3生而他專注力非常低不能應付到兩小時之課程),我見重有26堂剩,就叫她轉給我兒子(sorry!應是送給我兒子)!不過,我個freind就話果到d外籍老師係識講cantonese的!我在英國文化協会報名時,問果度D西人会否講cantonese,他們就話佢哋唔識,所以在這裡学一定会以英文溝通!(因我兒子第一次上驚佢唔識聽,所以咁問!!)現在我唔理了,上完26堂先算,費事shine咗。不過我唔驚因我兒子另外在太子找了一個由西人教phonic的地方,小班教学(有時一對一,有時一對二,最多一對三),果西人讚我个仔係佢教咁多个,最乖就是我的兒子!所以我会keep住学phonic(五个level,而家学了兩个半,个西人返了英國過summer holiday!!)英默由最低○分到今年年終考試考到97分!!返咗咁多个course,我个人意見就是若果小朋友細(k1-k3)就在家附近找些西人playgroup給他們在玩嘅過程中学英文,等他們大些唔怕講英文時找些pro D嘅(e.g 英国文化協会)給他們上堂!!我兒子之前末返過由西人教英文嘅course,所以学得很辛苦(因之前報了油天上的英協,果到的小朋友英文几勁,搞到我个仔自卑反而唔敢講驚講錯俾人笑!)而家諗返起真是太遲俾佢在出面学英文!!(下学期尾,我的乖仔做了学校的英語大使,所以我本人覺得現在做家長很慘,成日都驚自已個仔唔得,不停找course給他讀,真是要努力揾$$$$$$$$$$$$$$$$$$$!!

yuk hei mun

ps 在mong kok 168上

醒目開學勳章

hi,

因本人要返工,所以上次上堂是工人帶!上完堂我打給他,他同我講的,我無時間去confirm或下次就sat放假去睇睇la!不過果班一個老師對十七个学生,睇得邊個??

yuk hei mun

原文章由 mckong 於 07-7-10 12:31 發表
I know that all the teachers are native speakers. Did your son's teacher stop them talking in Cantonese? I want my son to study there but I hope there is a language rich (English) environment for ...
‹ 上一主題|下一主題