用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬鞍山循道衛理小學 有冇馬鞍山循道衛理小一生呀?
樓主: EvaLam^^
go

有冇馬鞍山循道衛理小一生呀? [複製鏈接]

各位媽咪,

請問咩叫做pm? 在這個網有什麼是不可以講的?

原文章由 EvaLam^^ 於 07-8-20 23:31 發表

Lighter,

我都唔清楚星期六有冇課外活動,估計應該冇掛,或者等家長日時問老師啦,你小朋友編0左邊班呀?

我個女編入1B班。

原文章由 stellalwy 於 07-8-20 22:53 發表
kao123,

哎呀, 大家都唔同班添!  我想問下, 你地知唔知係點分配讀咩班架? 我個囡1D, 聽落好似唔係咁好咁既!!!

me too!   ID

yungma,

你個小朋友係邊間幼稚園畢業呢?

原文章由 yungma 於 07-8-23 17:29 發表

me too!   ID

原文章由 kao123 於 07-8-23 15:01 發表
各位媽咪,

請問咩叫做pm? 在這個網有什麼是不可以講的?

kao123,

pm即係私人傳訊呀.
這個網有什麼是不可以講的===>你講0左d野比人話呀?

原文章由 stellalwy 於 07-8-23 22:37 硐表
yungma,

Hi Stellalwy,

你是否給我私人傳訊呀, 我不小心冊除了.

kao123,

是啊, 不是什麼東西, 只是回覆你什麼是私人傳訊咋.

原文章由 kao123 於 07-8-26 12:37 硐表

Hi Stellalwy,

你是否給我私人傳訊呀, 我不小心冊除了.

原文章由 stellalwy 於 07-8-17 21:52 硐表
今日收到信喇, 我個女派到 1D. 你地呢? 快d話我知啦!!!

Hello 各位,

成個星期有多冇上嚟。我個囝派咗去1E。同個朋友一班。
仲有一個星期就開學,返學D用品買齊未呀。我就要再買過
件雨衣,班主任話一定要黃色。

原文章由 ehksn 於 07-8-26 23:29 硐表

Hello 各位,

成個星期有多冇上嚟。我個囝派咗去1E。同個朋友一班。
仲有一個星期就開學,返學D用品買齊未呀。我就要再買過
件雨衣,班主任話一定要黃色。 ...

Stellalwy & EvaLam,

我現知什麼是pm啦.  我囡都無同幼稚園同學一班, 唯有識過其他小朋友玩啦.

ehksn,

我班的班主任話如買不到黃色, 透明都得喎.

原文章由 kao123 於 07-8-28 09:21 硐表

我現知什麼是pm啦.  我囡都無同幼稚園同學一班, 唯有識過其他小朋友玩啦.

ehksn,

kao123, Thanks!

各位媽咪,
唔知邊道有尼龍質地嘅黃或白色的雨衣買。 Thanks!

原文章由 kao123 於 07-8-28 09:21 硐表

ehksn,

kao123,
Thanks!

各位媽咪,
唔知邊道有尼龍質地嘅黃或白色的雨衣買。 Thanks!

原文章由 stellalwy 於 07-8-23 22:37 硐表
yungma,

stellalwy:

我個女讀保良局吳多泰,在穗禾苑
上星期六,佢話唔見以前D同学仔.
你個小朋友呢?

請問有冇人9月10月 到学校lunch time幫手呀!

yungma,

我個女有一個同學仔同班, 佢地兩個好開心呀.

我係在職媽媽所以我幫唔到手啊.

原文章由 yungma 於 07-8-29 23:21 硐表

stellalwy:

我個女讀保良局吳多泰,在穗禾苑
上星期六,佢話唔見以前D同学仔.
你個小朋友呢?

請問有冇人9月10月 到学校lunch time幫手呀!

all,

開0左學幾日啦,大家個小朋友返成點呀,阿囡第一日返學就比個同學偷筆,最後個同學比訓導主任& 校長帶去校務處罰,今日就到個囡比老師罰冇得上小息,要一個人留係課室,因為佢抄手冊時寫錯字太大力擦,擦爛0左小小,學校都幾嚴,好彩阿囡個人比較樂天,冇唔開心咋~

[ 本文章最後由 EvaLam^^ 於 07-9-5 20:11 編輯 ]

:( EvaLam,

你阿女第一日就比同學偷筆呀, 係男仔定女仔黎架? 唉, 乜咁架.
嘩, 你阿女個班主任都幾嚴架喎!

我個女就同我講, 9月4日果日落雨, 就係禮堂早會, 佢話佢地果班比訓導主任鬧起立時搞到d椅ee聲, 仲要佢地做到起立時無聲為止, 呢個訓導主任-趙主任, 係家長會果日我都覺得佢個樣幾惡架喇, 佢係有左bb添, 可能係咁比較惡卦!!!

我個女果班的中文老師又係有左bb架, 10月中就放產假喇. 會有個代課老師, 我就唔係咁鍾意囉, 因為到中文老師回來教時, 一定同代課老師的方法有所不同, 到時阿女又要適應過. :(

原文章由 EvaLam^^ 於 07-9-3 20:43 硐表
all,

開0左學幾日啦,大家個小朋友返成點呀,阿囡第一日返學就比個同學偷筆,最後個同學比訓導主任& 校長帶去校務處罰,今日就到個囡比老師罰冇得上小息,要一個人留係課室,因為佢抄手冊時寫錯字太大力擦,擦爛0左小小, ...

stellalwy,

偷阿囡筆個個係男仔,我諗佢都幾曳,佢初初仲用口水噴佢,之後阿囡去完洗手間出來發現唔見0左支筆,個男仔係坐佢後面,佢就估係佢偷,個男仔開頭唔認0架,個囡一話同老師講佢就即刻囉番出來,仲話你支筆0甘靚我想要所以就囉....阿囡最後都有同老師講,個男仔就突然失控lur地,大叫大喊 所以比訓導主任&校長帶去罰囉,不過好彩之後呢兩日個男仔都冇野啦,唔通第一日唔適應

趙主任有0左咩,我唔知呀!我0地面試時係見佢0架,當時冇0甘惡0架中文老師大肚要生bb呀,好彩一年級程度比較淺,影響唔會太大既,放心

Hello,

今朝同呀囝返學先知道家長可以入校睇D小朋友上早堂,又有早操,又有唱聖歌。好得意,明天又去睇。

呀囝昨天有D唔舒服,已經第一次請假。有D朋友話可能係緊張所致。

原文章由 ehksn 於 07-9-6 11:15 硐表
Hello,

今朝同呀囝返學先知道家長可以入校睇D小朋友上早堂,又有早操,又有唱聖歌。好得意,明天又去睇。

呀囝昨天有D唔舒服,已經第一次請假。有D朋友話可能係緊張所致。 ...

各位媽咪,

我女第一天早上在禮堂排隊時已嘔, 她說老師話可能企太久喎! 不過, 很快便無事上回課室.  EvaLam, 妳阿女都算大膽, 敢話比老師聽. 我女一定不敢. 這間學校都幾嚴.

同朋友講開英文課本,原來英文書Longman Express 係加深版。冇Express個本會淺D。希望D小朋友讀得唔會太吃力呢。:cry:

今日終於有功課呢,呀囝話係堂上已經做晒。

有冇邊個小朋友已經自己識執書包,呀囝就未掂la。

stellalwy
我都係working 媽咪,所以只係星期一幫咗一日手. 不過都好得意.
你覺得班主任謝老師点呀!我個女好似幾喜歡佢,似幼稚園啲老師呀

EvaLam^^
1C 班個 Miss 真係幾惡, 這是我做義工當日的感覺 :tongue:
‹ 上一主題|下一主題