用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進
樓主: colinma
go

大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進 [複製鏈接]

之前訂咗全套,但天氣涼了,在外購買咗又取消咗訂單。
原文章由 rainlam 於 07-11-3 14:33 硐表
Colinma,

新校褸唔係已經跟冬季校服一齊度身訂做了嗎?好似星期二有得拎,
你之前有訂嗎?

冬 季 校 服

昨 晚 睇 番 d 校 服 , 先 知 我 大 頭 蝦 , 無 填 到 條 長 西 褲 。要 特 登 出 去 金 綸 買 番 。請 問 各 位 知 否 大 約 幾 時 換 季 ,又 男 仔 一 條 長 褲 夠 晤 夠 ?

其實學校換季好自由...你覺得凍, 己可隨意着了, 但要着得整體d, 即係唔好着校服時加條運動外套 你仔同我女一班, 我女只係1,3着校服, 所以一套算了, 只要記住逢星期一着完之後洗番條恤衫, 反而運動服就要兩套替換
原文章由 CeciliaChg 於 07-11-7 13:58 硐表
昨 晚 睇 番 d 校 服 , 先 知 我 大 頭 蝦 , 無 填 到 條 長 西 褲 。要 特 登 出 去 金 綸 買 番 。請 問 各 位 知 否 大 約 幾 時 換 季 ,又 男 仔 一 條 長 褲 夠 晤 夠 ? ...

之前無啦啦無咗新的在前, 搞到睇唔到d messages, 我好幾日都無入黎了.....宜家終於得番lak....

我都無跟學校訂校服, 因為之前大仔訂過, 派番黎真係just fit, 結果都係要自己去一次, 所以我都係帶佢地出去金綸行一轉.

好似學校終於出夾綿褸了......我等咗好幾年, 等我過2日返學校睇下個sample, 可以既我post出黎比大家睇下. 雖然學校話only below12度先可以著, 不過我覺得係學校怕無人再買校褸, 希望唔好真係管得甘嚴啦. 因為我相信夾綿褸會好著d 同曖d.

終 於 上 週 六 買 了 長 褲 ,見 大 仔 凍 到 成 流 鼻水 , 昨 天 星 期 二 要 佢 着 冬 季 運 動 校 服 。點 知 佢 話 未 着 過 , 不 喜 歡 穿 。足 足 同 佢 debate 左 成 半 粒 鐘 結 果 要 我 夾 硬 幫 佢 換 仲 要 坐 的 士 趕 返 學 --> 好 $$

今 朝 我 學 精 了  , 一 開 始 就 用 硬 的 (平 時 佢 會 自 已 換 衫 ) 同 佢 換 ,費 時 浪 費 時 間 同 佢 講 道 理 。 希 望 明 日 着 運 動 服 順 利 :time: 。

昨 天 派 的 常 識 科 工 作 紙 都 未 睇 ,其 實 直 至 現 在 都 未 有 時 間 帶 佢 去 library。平 時 做 完 功 課 都 無 時 間 同 佢 上 網 玩 每 日 一 篇 、english class...etc 。在 現 在 資 訊 爆 炸 年 代 好 多 資 料 都 未 消 化 ,
又 快 測 驗 了 ,我 自 已 又 忙 交 assignment ,好 忙  好 想 。 BLESS YOU!

嚟緊星期二開始又轉凉啦!記得同小朋友加多件衫呀!
原文章由 CeciliaChg 於 07-11-14 19:55 硐表
終 於 上 週 六 買 了 長 褲 ,見 大 仔 凍 到 成 流 鼻水 , 昨 天 星 期 二 要 佢 着 冬 季 運 動 校 服 。點 知 佢 話 未 着 過 , 不 喜 歡 穿 。足 足 同 佢 debate 左 成 半 粒 鐘 結 果 要 我 夾 硬 幫 ...

星 期 一 已 經 要 佢 穿 校 褸 ,今 次 都 是 用 九 牛 二 虎 之 力  , 仲 要 夾 硬 拉 佢 落 樓 上 校 巴 ,送 左 佢 上 車 先 知 金 ,累 得 我 成 日  無 哂 力  。都 唔 知 我 仔 點 解 咁 有 硬 頸 性 格 。今 日 穿 運 動 服 , 加 左 件 羊 毛 衣 ok 。 希 望 明 天 不 用 跟 他 抗 爭 。

今 天 開 始 測 驗 ,大 家 加 油 !

原文章由 colinma 於 07-11-23 13:29 硐表
嚟緊星期二開始又轉凉啦!記得同小朋友加多件衫呀!  

真係要著多件衫....天氣開始凍. 學校會好大風ga.....

大家都耍努力, 順利渡過測驗週.

DICTATION/中默

是 否 今 個 星 期 開 始 每 週 都 要 DICTATION & 中默 , 之 前 中 英 是 輪 流 (alternate week) 。

啊 仔 話 我 知 今 日 真 係 dictation, 明 明 温 左 一 半 ,佢 話  識 哂 , 我 好

星 期 五 又 中 默 的 話 , 即 每 週 都 要 中 、英 默 ?

真 要 啊 仔 做 功 課 要 快 d 先 得 :loveliness: ..

原文章由 CeciliaChg 於 07-12-5 17:45 發表
是 否 今 個 星 期 開 始 每 週 都 要 DICTATION & 中默 , 之 前 中 英 是 輪 流 (alternate week) 。

啊 仔 話 我 知 今 日 真 係 dictation, 明 明 温 左 一 半 ,佢 話  識 哂 , 我 好

星 期 五 又 中 默  ...

英默係alternate week,而中默就個個星期都要,除非有特別活動先唔洗ga咋!

大家好,
我個仔剛剛考入左插班,請大家多多指教,我個仔編左入1d,1月29號返學,唔知大家有冇d保姆車既電話??因為校車唔到我屋企附近,所以好煩惱,唔該晒各位

Hi, BeautyYenYen,

Welcome ~~~

Please check PM.

原文章由 BEAUTYYENYEN 於 08-1-24 22:31 發表
大家好,
我個仔剛剛考入左插班,請大家多多指教,我個仔編左入1d,1月29號返學,唔知大家有冇d保姆車既電話??因為校車唔到我屋企附近,所以好煩惱,唔該晒各位 ...

原文章由 BEAUTYYENYEN 於 08-1-24 22:31 發表
大家好,
我個仔剛剛考入左插班,請大家多多指教,我個仔編左入1d,1月29號返學,唔知大家有冇d保姆車既電話??因為校車唔到我屋企附近,所以好煩惱,唔該晒各位 ...

恭喜入到心水小學!! 入學d野攪掂未呀~~

:恭: :喜: :發: :財:

請問有無人知一年班係上年12月打針時要比針咭, 咁有無比番我地? 因我而家先發覺唔見左張針咭, 請問有無人知??

hi, chaimum,

學校係xmas假前巳派回針card, 又或者放完假後問下班主任.

原文章由 chaimum 於 08-2-13 16:49 發表
請問有無人知一年班係上年12月打針時要比針咭, 咁有無比番我地? 因我而家先發覺唔見左張針咭, 請問有無人知??   

咁我要係屋企再搵下先得啦, 唔該你呀Bowiema!

另想問下知唔知2月28日家長日係咪派成績表? 會唔會比份卷我地睇? 雖然我極少發言, 但我知道你係呢個topic係最會解答我地問題既其中一人,再一次多謝你

Hi, chaimum,

果日攞成績表係無卷睇ga.......因為學校考試卷年年都唔會派比家長睇既. 不過其實考完試, 如果小朋友對卷時講唔到錯咗d mud野, 你可以打比老師問下佢地ga.......

原文章由 chaimum 於 08-2-14 09:34 發表

咁我要係屋企再搵下先得啦, 唔該你呀Bowiema!

另想問下知唔知2月28日家長日係咪派成績表? 會唔會比份卷我地睇? 雖然我極少發言, 但我知道你係呢個topic係最會解答我地問題既其中一 ...

Thank you very much, Bowiema

請問有冇知, 今年叩門易不易入GA? 請大家提供意見, 唔該, 因為個囝囝已遞表了, 不知機會大不大? .......  ~~~急問~~~
'http://www.baby
‹ 上一主題|下一主題