用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進
樓主: colinma
go

大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進 [複製鏈接]

lam2hei,

唔好甘 啦.....估唔到係細囡講野甘搞笑, 話係你早返......

照計test week唔應該有甘多功課, 我地1e呢幾日都係2-3樣左右, 你地要同老師反映下. 唔係下次test week又係甘. 因為大仔果時第一次test week都係多功課, 我同老師講過之後, 第2次test week就好好多了.....

hi,lam2hei,聽你咁講都驚驚地,問佢識唔識,佢又話識,等陣考下佢先!
原文章由 lam2hei 於 07-10-17 10:20 硐表
Cecillia,

你好! 我件細態度都好差...我話我回家前佢要做起功課, 點知佢係電話話我太早返, 佢做唔切喎 跟住返到去, 佢只係做到好少咋 每晚都要同佢c過 大家比d時間la...呢個時候一定要教架 la; ...

今日派咗中文同數學卷,各位仔仔女女d成績點呀?colin中文89數學91,都算放心一半了(因仲有2科)

Colinma, Bowiema,

星期三都有好幾樣,做到11時半,温習常識時,只好快速讀一遍。星期四我返學,佢九時幾已訓了。我都未睇星期四手冊。今晚再檢查下先。

我有考慮過俾佢上補習社,不過接送比較費時同費用不平,亦晤想一開始比佢依賴慣。其實都好明白家長同學生都要時間適應,特別是我大仔,佢係超級頑固型,開始得不好會一直堅持相同的方法。

原文章由 colinma 於 07-10-16 18:28 硐表
Hi,Ceciliachg,
就因為我無耐性,我一開始便俾佢上補習社,他們跟功課兼温習,費事鬧得多傷感情!

盆菜

lam2hei,

我大仔又有禧字,仲坐係你個女隔離,我個仔成日話轉堂時抄唔切詞語同vocabuary.  會否同佢地坐得較側睇唔清黑板有關呢?

盆菜宴會參加嗎?

Cecillia, <br />
<br />
你好! 我件細態度都好差...我話我回家前佢要做起功課, 點知佢係電話話我太早返, 佢做唔切喎 每晚都要同佢c過 大家比d時間la...呢個時候一定要教架 la; ...
<br />

[ 本文章最後由 CeciliaChg 於 07-10-22 20:00 編輯 ]

我都係叫個仔圈咗響本書度,再抄。
原文章由 CeciliaChg 於 07-10-21 21:49 硐表
lam2hei,

我大仔又有禧字,仲坐係你個女隔離,我個仔成日話轉堂時抄唔切詞語同vocabuary.  會否同佢地坐得較側睇唔清黑板有關呢?

盆菜宴會參加嗎?

...

又會橋得咁緊要既~~
我都有住問班主任幾耐會轉一次位

今年破例~~參加了, 到時見到你嗎

原文章由 CeciliaChg 於 07-10-21 21:49 硐表
lam2hei,

盆菜宴會參加嗎?

...

昨 天 無 交 回 條 ,我 週 五 較 忙 ,驚 太 趕 ,今 日 先 交 回 條 無 報 名 。其 實 我 工 作 地 區 較 遠 又 收 工 得 遲 些 少 ,去 親 講 座 都 好 趕 。多 數 家 長 會 帶 小 朋 友 一 起 嗎 ?

原文章由 lam2hei 於 07-10-23 09:40 硐表
又會橋得咁緊要既~~
我都有住問班主任幾耐會轉一次位

今年破例~~參加了, 到時見到你嗎

我見多數是唔帶小朋友的.  但如果你帶也可以, 老師會安排他們在4E班房做功課或睇VIDEO.

原文章由 CeciliaChg 於 07-10-23 13:56 硐表
昨 天 無 交 回 條 ,我 週 五 較 忙 ,驚 太 趕 ,今 日 先 交 回 條 無 報 名 。其 實 我 工 作 地 區 較 遠 又 收 工 得 遲 些 少 ,去 親 講 座 都 好 趕 。多 數 家 長 會 帶 小 朋 友 一 起 嗎 ?

...
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO,

多謝回覆

原文章由 LOOLOO 於 07-10-23 17:39 硐表
我見多數是唔帶小朋友的.  但如果你帶也可以, 老師會安排他們在4E班房做功課或睇VIDEO.

CeciliaChg,

咁, 有機會見啦: :

原文章由 CeciliaChg 於 07-10-23 13:56 硐表

...

想問:你哋知唔知---自習詞語,係叫小朋友温習詞語還是叫他們抄詞語呢?
因為我仔仔寫咗落家課冊,但又冇詞語薄,係咪下星期默書範圍?
Thank you!

colinma,

自習詞語係下週中默範圍之一, 係中文書p.69頁, 分別係: 手掌, 歡迎, 秋天, 拍手.

另外要背默第6課.

有本自習詞語簿, 要抄寫, 又係中默範圍之一

原文章由 Bowiema 於 07-10-25 23:59 硐表
colinma,

自習詞語係下週中默範圍之一, 係中文書p.69頁, 分別係: 手掌, 歡迎, 秋天, 拍手.

另外要背默第6課.

DICT/中默

想 問 一 下 :
我 見 啊 仔 覺 得 中 默 容 易 過 dictation, 點 解 ? 是 因 為 有 抄 寫 過 默 書 範 圍 嗎 ? 點 幫 佢 温 英 文 ? 佢
LISTENING & ORAL 問 題 不 大 ,但 唔 多 喜 歡 spelling & english stories --> 佢 成 日 教 菲 傭 講 廣 東 話 。我 家 菲 傭 英 文 聽 、講 不 算 好 ,要 否 需 抽 時 間 (& $$)出 去 學 PHONICS 。有 無 心 得 分 享 ?

原文章由 lam2hei 於 07-10-26 11:12 硐表

原文章由 lam2hei 於 07-10-26 11:12 硐表
死火啦!揾哂成個書包都冇本自習詞語薄,阿仔話之前交咗又冇派番,點算呀?
有冇1c家長?其實有冇派呢?

colinma,

慢慢來.....如果真係搵唔到唔緊要, 叫小朋友用紙做咗先, 你再寫咗note比老師, 叫老師幫忙找一找. 甘起碼唔會欠交功課ma.

原文章由 Bowiema 於 07-10-26 21:54 硐表
colinma,

慢慢來.....如果真係搵唔到唔緊要, 叫小朋友用紙做咗先, 你再寫咗note比老師, 叫老師幫忙找一找. 甘起碼唔會欠交功課ma.
Bowiema,唔該你呀!阿仔星期一放學就派番啦!

Hi,各位mama baba你哋小朋友有冇講有新校褸呀?知唔知幾時有得買?

Colinma,

新校褸唔係已經跟冬季校服一齊度身訂做了嗎?好似星期二有得拎,
你之前有訂嗎?

原文章由 colinma 於 07-11-3 14:18 硐表
Hi,各位mama baba你哋小朋友有冇講有新校褸呀?知唔知幾時有得買?
‹ 上一主題|下一主題