用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進
樓主: colinma
go

大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進 [複製鏈接]

hi, rainlam,

好開心今日同你相認到啊.....我今日因為趕住去湊番2個仔仔學完野, 所以早走咗. 大家得閒多d contact 啦.

hello
我而家先見呢
topic。我個小
朋友係讀1d班架

cp媽:你好!不用客氣,這裡都有好幾個1A小朋友,大家交流一下吖!我仔仔1C班,有冇同班同學呢?
原文章由 cp媽 於 07-9-14 23:41 硐表
colinma:  
十分多謝你的回覆,你的小朋友是讀什麼班?我的小朋友讀1A班,多多指教: 今晚可以有覺好睡不用心掛掛。

KEOROR:你好!我仔仔1C班,多多指教!
原文章由 KEOROR 於 07-9-15 23:24 硐表
hello
我而家先見呢
topic。我個小
朋友係讀1d班架

請問一年級要不要做花燈呢? 我的小朋友叫我做花燈明天交.

HI Bowiema,

你仔仔星期六都一齊上堂嗎?學咩呀?
keep in touch!
原文章由 Bowiema 於 07-9-15 22:03 硐表
hi, rainlam,

好開心今日同你相認到啊.....我今日因為趕住去湊番2個仔仔學完野, 所以早走咗. 大家得閒多d contact 啦.

cp媽,

1年級係應該要做環保花燈, 不過係咪第2日要交就真係唔知, 因為我地班明天才有視藝堂. 不過下星期二都中秋節, 所以我諗都唔會下星期再有堂至交.

原文章由 cp媽 於 07-9-17 18:48 硐表
請問一年級要不要做花燈呢? 我的小朋友叫我做花燈明天交.

hi, rain,

佢地2個星期六下午都要去學英文.

Thk Bowiema:

因明天有視藝堂,我諗明天會交,所以做起一個給仔仔交
原文章由 Bowiema 於 07-9-17 22:30 硐表
cp媽,

1年級係應該要做環保花燈, 不過係咪第2日要交就真係唔知, 因為我地班明天才有視藝堂. 不過下星期二都中秋節, 所以我諗都唔會下星期再有堂至交.

...

今日係一年級小朋友第一次背默, 希望大家都順順利利啦!

原文章由 Bowiema 於 07-9-21 10:16 硐表
今日係一年級小朋友第一次背默, 希望大家都順順利利啦!

Hi Bowiema,

係呀, 希望個個100分 .  

剛剛收到通告, 原來學校個旅行沒有家長份 (以為好似金巴倫可以一齊玩忝).  咁日後有無活動可以一齊玩架:

Oscarma

hi 我是小二家長

舊年學校家教會搞咗一次outing 去荔枝山莊, 可以一家大細一齊去. 今年唔知又會唔會果度呢
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

咁大約幾時有outing?
原文章由 LOOLOO 於 07-9-21 16:24 硐表
hi 我是小二家長

舊年學校家教會搞咗一次outing 去荔枝山莊, 可以一家大細一齊去. 今年唔知又會唔會果度呢

上年係一月考完試先嫁

原文章由 colinma 於 07-9-22 15:10 硐表
咁大約幾時有outing?

Hi, Oscarma,

唔好甘失望至.....因為一, 二年級好似一班有2個家長義工可以跟埋去幫手睇小朋友, 睇下老師會唔會叫埋你去幫手. 如果唔係都唔緊要, 因為我大仔一年級時我有幫手做家長義工跟埋去...不過佢二年級我就係學校睇完佢上車, 我就自己坐車去旅行地點靜靜地睇下佢, 仲一齊玩咗一陣tim.

我今年都有打算會自己去搵佢地ga.....如果唔駛幫手做家長義工既話.

[ 本文章最後由 Bowiema 於 07-9-22 22:31 編輯 ]

HI 各位,

唔該哂, 希望一月底會有OUTING一齊玩啦  你地有無去學校製冰皮月餅呀, 好唔好玩呀?  我要返工, 無去呀.

Oscarma

Hi, all,

Happy Mid Autumn Festival!!

專 題 研 習 、英 默 、月 中 測 験

原 來 這 個 topic 多 d 07~08 小 一 生 。

10 月 份 又 有 新 一 輪 挑 戰 如 題 。 昨 天 仲 激 氣 ,明 明 上  網 check 過 公 共 圖 書 館 公 眾 假 期 開 10 至 5 。去 到 原 來 都 係 closed.  要 再 抽 時 間 再 去 。

上 學 加 校 內 、校 外 課 外 活 動 加 功 課 同 温 習 、 默 書... 學 生 同 做 家 長 都 好 大 壓 力 。

好 想 晤 do 自 已 帶 返 佢 。好 可 惜 、暫 時 發 下 夢 都 仲 可 以 ,想 得 多 反 而 仲 難 受 。為 哥 哥 已 經 少 陪 左 細 仔 ,真 的 好 羡 慕 全 職 媽 媽 。但 又 担 心 無 工 作 一 排 ,年 紀 更 大 更 難 找 工 作 。希 望 大 仔 生 生 性 性 、自 覺 緊 張 自 已 學 業 。

加 油 吧 !

原文章由 CeciliaChg 於 07-10-2 13:24 硐表
原 來 這 個 topic 多 d 07~08 小 一 生 。

10 月 份 又 有 新 一 輪 挑 戰 如 題 。 昨 天 仲 激 氣 ,明 明 上  網 check 過 公 共 圖 書 館 公 眾 假 期 開 10 至 5 。去 到 原 來 都 係 closed.  要 再 抽 時 間  ...

我諗所有working mama都係咁諗,小一係較為辛苦,大人細路都要適應嘛,努力呀!

Hi, Cecilia,

唔好甘啦.....小一真係大家都要時間適應. 我今年都慘ga....要開始睇2個, 雖然話大仔大部份自己可以handle, 但為人父母有時都會唔放心.

我都plan緊唔做既問題, 不過最快都要捱到過年先得, 我地大家一齊努力啊!!

原文章由 CeciliaChg 於 07-10-2 13:24 硐表

10 月 份 又 有 新 一 輪 挑 戰 如 題 。 昨 天 仲 激 氣 ,明 明 上  網 check 過 公 共 圖 書 館 公 眾 假 期 開 10 至 5 。去 到 原 來 都 係 closed.  要 再 抽 時 間  ...
‹ 上一主題|下一主題