用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進
樓主: colinma
go

大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進 [複製鏈接]

原文章由 Bowiema 於 07-9-10 16:10 硐表
hi, rain,

本copy book要做ga, 做p.3-5頁, 仲有明天記住要交環保灑水器啊....

我八掛問下,点解要帶環保灑水器?視藝堂功課?
点解你哋p1會有功課做嫁?阿女話佢果班果日全部時間都係禮堂,話什麼開學禮,唔好話功課,根本乜堂都冇上過喎!

julianama,
環保灑水器年年都要做ga, 所以我叫大仔每年學期尾都要將果個灑水器帶番黎, 開學時再decorate下就再帶番學校, 唔係每年都要整一個....因為用黎係苗圃要淋花.

我知果日係要去禮堂參加開學禮儀同買補充. 可能有小小時間啦, 我見bowie有一樣功課做, 而大仔adrian都有3-4樣功課做bor...

rainlam,
唔駛甘客氣,  大家互相幫助ma....

原文章由 Bowiema 於 07-9-10 18:34 硐表
julianama,
環保灑水器年年都要做ga, 所以我叫大仔每年學期尾都要將果個灑水器帶番黎, 開學時再decorate下就再帶番學校, 唔係每年都要整一個....因為用黎係苗圃要淋花.

我知果日係要去禮堂參加開學禮儀同買補充. 可 ...

thank you Bowiema,
個灑水器阿女上年已冇做過,我問佢灑水器佢都唔知係乜,真係俾佢激死。
功課方面我問佢好多次都話冇,為有信佢一次啦。

今朝等校車時問過同學仔,原來真係冇功課,安樂晒!

Julianama,

囡囡都大個女lak, 應該無問題既. 有時都要信任下佢.

我記得舊年都要做灑水器, 但學期尾又無帶回家噃.
今年開學又無叫做
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

1c班:中文詞語(一) 5個
          英文貼oral practice
          設計小畫薄封面、貼好
          回條X1

如有錯灟,請告知!THX!

Hi Colinma,

想請問下英文oral practice貼係邊呀?
之前大約3-4/9,囡囡有寫手冊,寫貼相stick跟住下一行寫oral practice,我仲以為只係將相片貼好係家教証度,跟住oral practice下咋,真係睇唔明囡囡寫咩,好彩今個星期開始有4年級哥哥姐姐幫手對手冊,如果唔係真係要成日估了 ..

原文章由 colinma 於 07-9-11 19:54 硐表
1c班:中文詞語(一) 5個
          英文貼oral practice
          設計小畫薄封面、貼好
          回條X1

如有錯灟,請告知!THX!

原文章由 rainlam 於 07-9-12 11:12 硐表
Hi Colinma,

想請問下英文oral practice貼係邊呀?
之前大約3-4/9,囡囡有寫手冊,寫貼相stick跟住下一行寫oral practice,我仲以為只係將相片貼好係家教証度,跟住oral practice下咋,真係睇唔明囡囡寫咩,好彩今個星期開 ...

oral practice係貼係english express本書嘅第一頁,即係本書個cover嘅後面。oral practice係考oral時會考嫁!

rainlam,

係呀, julianama講得無錯,就係貼係英文書既第一版. 仲有佢地自製既人名牌都要夾在英文書內, 上堂用.

Oh!今次慘了,原來名牌係夾係書度等上堂用架...囡囡果日放學返黎話要摺立體三角形,話上堂時要用,之後我幫佢整左第二日仲交左返學校添,Bowiema唔該哂呀!你仔仔真係叻呀!忍唔住要讚下佢識得講咁多內容你聽 ...囡囡放學後,我打返屋企問佢返學情況,佢多數都係答一半or答唔知道,真係冇記性呀

原文章由 Bowiema 於 07-9-12 11:25 硐表
rainlam,

係呀, julianama講得無錯,就係貼係英文書既第一版. 仲有佢地自製既人名牌都要夾在英文書內, 上堂用.

[ 本文章最後由 rainlam 於 07-9-12 14:05 編輯 ]

Bowiema,

唔好意思 , 想問吓學校發出的內聯網用戶編號及密碼要點樣處理, 要常常同小朋友一齊入去看東西 的嗎?  我曾經入過去,但好似對於p1 小朋友比較難明

Oscarma

rainlam,
個名牌其實上星期係文咗返去, 不過昨日bowie帶番黎話以後夾係英文書度帶番去就ok lak.

oscarma,
內聯網我都唔係成日上ga, 不過學校有時會upload d學生表演, eg. drama, 你得閒可以開黎同仔仔一齊睇下. 另外佢入面都有d exercises可以比小朋友做, 不過大仔時我就好少比佢做, 因為我唔想佢成日對住部computer, 而且遲d有中, 英文每日一篇, 做咗果d我都覺得ok了.

oscar返全日習慣嗎? 開心嗎?

Bowiema,

唔該哂!  昨天第一日返全日, oscar早上都好精神,  但回程就係校車訓著咗.  佢每日都好開心:返學, 知道要係學校食午飯仲開心.  相信佢都適應得好快.

唔知今個星期六見唔見到你呢?  係唔係係班房見老師?

oscarma

原文章由 Bowiema 於 07-9-12 14:24 硐表
rainlam,
個名牌其實上星期係文咗返去, 不過昨日bowie帶番黎話以後夾係英文書度帶番去就ok lak.

oscarma,
內聯網我都唔係成日上ga, 不過學校有時會upload d學生表演, eg. drama, 你得閒可以開黎同仔仔一齊睇下. 另 ...

Oscarma,

今個星期六都應該係去禮堂聽咗講座先再去課室見班主任同主科老師. 希望我地有緣會見到啦.

另外, 今日都有家長打比我問係學校訂冬季校服既問題. 因為金綸會去學校幫小朋友度身買校服, 不過我大仔果時就真係比到just fit佢, 我覺得真係會鬆小小好d, 因為係衛衣而且冬天可能會著多件衫入去, 所以最後都要去金綸換size, 最慘果時係無晒size, 天氣又開始凍, 好在副校長果時係學校搵咗d spare運動衫比我頂住先jar. 所以你地一係早小小自己去金綸買, 唔係就要買番黎時留意下size, 唔啱就要盡快去換.

Hi Bowiema,

THX!不過唔知點解囡囡冇帶返黎,可以漏左係櫃桶掛..
原文章由 Bowiema 於 07-9-12 14:24 硐表
rainlam,

oscarma,
內聯網我都唔係成日上ga, 不過學校有時會upload d學生表演, eg. drama, 你得閒可以開黎同仔仔一齊睇下. 另 ...

大天的媽媽好:

有事一問,請問有沒有媽媽知道明天定小一家長會時間?因為不見了通告,又忘記咗時間我真。十分大意
原文章由 rainlam 於 07-9-13 08:59 硐表
Hi Bowiema,

THX!不過唔知點解囡囡冇帶返黎,可以漏左係櫃桶掛..

家長會時間14:00-18:00

[ 本文章最後由 colinma 於 07-9-14 23:20 編輯 ]

colinma:  
十分多謝你的回覆,你的小朋友是讀什麼班?我的小朋友讀1A班,多多指教: 今晚可以有覺好睡不用心掛掛。
原文章由 colinma 於 07-9-14 23:17 硐表
家長會時間14:00-18:00

Hi, cp媽,

呢度都有好幾個小朋友係讀1A ga.
‹ 上一主題|下一主題