用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒要升小二了, 數唔好怎辦?
go

小兒要升小二了, 數唔好怎辦? [複製鏈接]

小兒要升小二了, 數唔好怎辦? 怎教呢?

多謝賜教
cheesemama
   0    0    0    0

原文章由 cheesemama 於 07-7-7 20:40 發表
小兒要升小二了, 數唔好怎辦? 怎教呢?

多謝賜教
cheesemama

Hello,

What's the comments of his school teacher?

cheesemama:

我囡囡都有咁嘅問題,所以就買左一個大白板,由最基本再教佢咁更係要加些遊戲增加一下佢嘅興趣~

先做10嘅組合遊戲,即1+9,2+8.....(用數珠,物件,什麼都可)
仲要不斷出数比佢做,要佢可以用心算就可以計出時,就再加多一個位(盡量用圖案先,之後先用数字)仲要計時

如果學價錢,我就會取出全部硬幣,同佢玩買賣遊戲,例如我要買一個洋娃娃$4.80,叫佢自己取出正確嘅數目,然後看看可以有幾多種硬幣,硬幣可以多種配答或者買a+b要幾多錢,仲慢慢學左加數

文字體嘅數都係先晝圖晝加文字,然後慢慢解釋比佢聽,做多d就自然好,我都係咁教,囡囡今次先好一點,仲愛上做數學練習,
你可以試下

個人意見(唔啱唔好 我)

做多D PAPER,做多D EX,因為我覺得數學唔可以好似英文咁串字,
唔可以好似中交咁死記,所以要做得多,先功多X孰呀

搵錢做比喻好似最能令小朋友有概念
我囡之前數學考試出左條代數題(P1咋!),派番卷後,好多聰明既媽咪係bk度分享唔同既拆解方法.我老公則用左好簡單既金錢比喻,等號係佢同姐姐有既錢,減就係俾,加就係受,就令囡囡明解左.

日本有個小學老師發明左個「百子格計算」方法:
就是把直10行橫10行的練字簿,當成簡單的運算簿,
最上和最左的一行分別寫上個位數字(第一格可寫+號),
請小朋友運算縱向和橫向的數字,把所有空格填滿.
亦即是,小朋友需運算81題簡單加法(之後可改作減法和乘法).

最緊要既係:每張運算紙列明計日期,同埋要計時,並鼓勵小朋友打倒昨日的自己(當然,贏左先有獎).

以下引用的,出自這位老師的文字(陰山英男著、馬宋芝譯,《如何在家中提升子女的學習能力》,正文社04年版,$50):

每個孩子的情況都不同,有些最初要花上十分鐘來完成一張練習,但經過兩個星期的反覆計算,時間可以縮短接近一半.

競爭對手不是別人,是昨天的自己.如果今天比昨天做得更快、更有效率的話,信心便會隨之而來.

學習如何運用驚人的集中力,也是百子格計算的成績...教授的研究報告指出:集中進行簡單的運算練習,可以令腦筋靈活.

對於低年級的孩子,可因應孩子的能力,選擇由25格或64格開始..最重要的還是持之以恆,相同的題目也要反覆進行兩個星期.持續一個月後,孩子便會產生變化的了,例如平日無法安坐的,也變得可以靜下來讀書.

百子格計算的另一個好處,便是可藉此發現孩子於運算時,哪兒的基礎能力不足...反覆計算,到了完全沒有錯誤時,記得稱讚孩子一聲”做得好!”

另外,由於小二開始要學乘數,升小二小朋友宜利用暑假背乘數表.坊間的”九因歌”(冇折時售票處180),有CD、VCD同九因歌既大富翁遊戲,好值得推薦 (有朋友買左,本來只係打算copy隻唱九因歌歌仔既CD同VCD俾我,但佢發現大富翁遊戲令小朋友好有興趣玩同計數,最後都當禮物送左俾我,仲好好心機咁將D紙牌過晒膠添

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-7-8 00:19 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題