用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 HKUGA講一套做一套,實在令人失望
go

HKUGA講一套做一套,實在令人失望 [複製鏈接]

港大同學會小學開辦五年以來,很多政策和目標,都未能兌現,實在使人失望。:cry:

還記得當日前校長在小一入學簡介會理說過,所有小學畢業生都能直升中學,結果去年第一屆畢業生中,有20-30%不能直升,原因是學術水平未達標準,中學校長拒絕全部接收。之後便收到前校長辭職的消息,不知她的離開與此事有沒有關係。

今年又輪到副校長要走,與此同時學校又宣佈港大同學會書院放棄採用IB課程。當日很多家長選擇此校,都是想自己的子女日後選讀IB,認同IB的教學模式。現在要轉回一間讀本地課程的學校,要考本地的高中試。如果家長要讀一間普通的LOCAL SCHOOL,大可參加大抽獎,入讀官津小學,用不著每月交學費。

還有,每年例牌很多老師走,今年也不例外,連副校長都要走了。有些老師教一、兩年便走,有些甚至在學期中都會走。這裏老師可能太辛苦了,薪酬可能比官津校少,很多課程都要自己編,不是照教科書教,備課也花費不少時間。老師還要處理一些問題學生,有些學生情緒有問題,有些學生小組討論時爭執,有些經常不守秩序,老師要花費很多時間去處理課堂秩序。這類學校標榜活動教學,强調愉快學習,對學生的包容比傳统學校高,故這類學校的問題學生頗多,因為一些家長知到自己的子女不能讀傳统學校,都會選這類學校。試問一個普通的小學教師,有些頗為年輕及經驗淺,如何能應付,如何能再教下去。

現在正副校長都相繼離去,他們講過的說話不能兌現,實在令人非常失望。最慘是現在想轉校都不容易,好的學校不收,因為學術水平比傳统學校差,差的學校又不想去讀,想轉國際學校又負擔不起學費。總之,現在騎虎難下,兩頭不到岸,不知怎辦。
   0    0    0    0

Understand your feeling! Try to find other school if you your really think HKUGA not fit for your kids. The situation should not be that worst, there is still plenty of opportunity outside!

唔好咁嬲啦, 大部份直資學校的老師流失率係較高架.  我最近聽了一些小一簡介會, 當中有校長談IB發展, 佢話教統局最近出左指引, 直資學校課程唔可以脫離本地框架, 這點, 我相信其他想開辨IB的學校同樣面對這個困難.
大家都理解要轉學校真不容易, 高不成低不就, 不如同小朋友了解下佢的意見才再作決定.

Hi angry_mom, 請別太嬲, 我都明白你現在的苦況(我也有一個小朋友上小一,剛煩完選校/叩門等各樣問題...), 我同意其他媽咪的說法, 當你問完你個小朋友的preference, 你再決定去留問題, 再遲d可能會更加無位, 最不好就是老師流失率高, 攪到d小朋友無所適從, 唉...

Pls also take care of yourself, too.  You have to maintain good body to support your kids... cincin

原文章由 dleelm 於 07-7-7 10:54 發表
唔好咁嬲啦, 大部份直資學校的老師流失率係較高架.  我最近聽了一些小一簡介會, 當中有校長談IB發展, 佢話教統局最近出左指引, 直資學校課程唔可以脫離本地框架, 這點, 我相信其他想開辨IB的學校同樣面對這個困 ...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

今天到HKUGA聽簡介會,知道學校無意行IBD,覺得好失望,雖然校長,校監等力撐話課程其實參考IB,但如是者更加搞到小朋友兩頭唔到岸。

原文章由 angry_mom 於 07-7-7 01:14 發表
港大同學會小學開辦五年以來,很多政策和目標,都未能兌現,實在使人失望。:cry:

還記得當日前校長在小一入學簡介會理說過,所有小學畢業生都能直升中學,結果去年第一屆畢業生中,有20-30%不能直升,原 ...

我有朋友響間學校度做,佢都有提過校長好想老師搞番掂第一屆d小朋友,但據聞因為質素參差(第一年冇得揀),真係好難教
朋友此前好耐冇搵我,打電話黎,係想問轉行行情:佢做左成10年,但係響呢間學校,每晚都要過9點至走得,星期六日都要返學校做野.佢話好多同事都係咁,假期會自動自覺番校開OT(薪酬好似未必比官津少,只係真太太辛苦,連屋企都顧唔到:( )

後來佢冇轉到,仲升左職,但係夾係中間,佢話仲辛苦 結果都惟有走路  

行條另類既路從來不易,我相信港大同學會既管理層係有理念既,無奈本港家長太依賴學校同填鴨教育,未必俾到小朋友誘導既空間,等佢地自發去探索同學習...

前線老師流動性咁高,其實係幾唔正常既.作為家長,考慮放棄其實係幾兩難的選擇.但係轉校係幾影響小朋友情緒、甚至自信既決定,宜慎重考慮.不妨同小朋友商量吓,了解佢地既感受.要知道,有D小朋友要用頗長時間適應新環境,而新環境又難保不會遇上因陌生而受杯葛的問題,一定要俾足小朋友心理準備

印象中,HKUGA果d家長質素普遍都唔差,你地可唔可以透過PTA了解吓學校發生緊咩事,再考慮吓值唔值得相信?

你小朋友幾年級?我果位老師朋友,以前分別係傳統同國際學校教過,佢話行類似國際學校學制既,係P1-P2都唔太注重默同寫,而以啟發思維為主,所P1-P2既學生同傳統同時注重聽讀講寫既學生比,似乎會較遜色.
去到P3,非傳統學校學生提出既問題,開始已見創意和深度,但寫文方面,因識字量既問題,仲係爭d.
到左P5-P6,當識字量有番咁上下時,非傳統學校教出黎既學生,因為思維活躍,諗野因經常有刺激而全面,優勢先顯露出黎.

假如小朋友係低年級,返番去傳統學校會幾辛苦 但係思維既野,有時又幾無形,唔易俾家長留意出個效果,所以都係要睇各人既情況

希望您作出雙贏既決定

[ 本文章最後由 mamimummy 於 07-7-8 02:18 編輯 ]

mamimummy

見你列出有IB學院大多數是國際學校

蔡繼友, 男拔, 優才不是都有IB課程的嗎???

原文章由 心心 於 07-7-8 01:15 發表
mamimummy

請你到這看一看, 我唔sure, 但奇怪, thanks.

[ 本文章最後由 mamimummy 於 07-7-8 02:09 編輯 ]

http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/ip.gif mamimummy

請問'感嘆號'點解多左個? 我唔知有無錯, sorry, 只是給你們參考

http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/ip.gif mamimummy

我需要delete他嗎?

原文章由 ckwliu 於 07-7-8 02:07 發表
蔡繼友, 男拔, 優才(??? I doubted), co-ed, LOGOs are also going for IB diploma (for Yr 11 and 12) but they will not apply till later when they have Yr10 students coz the application and maintance  ...

到那時才申請和運作?!可行嗎?! 花這 多年只為2yrs(yr11 &12)?thanks

原文章由 mamimummy 於 07-7-8 00:49 發表

點解妳要多謝我?難道妳就係post此題目既憤怒媽咪?

但點解妳要刪左條咁有用既link?唔通妳post呢個題目既目的,其實係想post條link出黎,俾d家長考慮轉校先?點知遇到我咁既過分認真既茂里,懶好心咁回應,諗落剩鋪條link唔多合情理,所以改成咁?

我為自己徙左咁多氣力而   

不過新開既學校咁快換校長,都真係幾令人閉翳.呢個故事係教訓我地,雖然香港傳統既教育制度令人嘆息,不過要去新校俾d仔女去做白老鼠,都要睇吓小朋友係唔係有好強既轉校適應力先

係呢點上,就算我幾懷疑妳既家長身份,但都同妳有d同感

[有20-30%不能直升,原因是學術水平未達標準,中學校長拒絕全部接收

- HKUGA is not "one dragon school", it has to follow the rules sent by EMB. no matter how good the school is, there is always band 3 students. band three group is the last group to choose secondary school, of course they can't ocme back.

"同時學校又宣佈港大同學會書院放棄採用IB課程。"
EMB had requested DSS school to promise that the school will use the government exam system. so DSS school using IB can only got part of the course as IB.

[ 本文章最後由 mattsmum 於 07-7-8 13:31 編輯 ]

點解妳要多謝我?---hei~ 我以為那是sorry公仔. 我以為post條link後, made 左trouble, so say sorry to 心心.----難道妳就係post此題目既憤怒媽咪?---唔明---

但點解妳要刪左條咁有用既link?--- 我以為自己發錯資料---唔通妳post呢個題目既目的,其實係想post條link出黎,俾d家長考慮轉校先?---no, just for reference, 是時候去考慮 to-be-IB 的前真意義.---

點知遇到我咁既過分認真既茂里,懶好心咁回應,諗落剩鋪條link唔多合情理,所以改成咁?---你好正確ar---

我為自己徙左咁多氣力而   ---我明, 打中文好辛苦---

不過新開既學校咁快換校長,都真係幾令人閉翳.呢個故事係教訓我地,雖然香港傳統既教育制度令人嘆息,不過要去新校俾d仔女去做白老鼠,都要睇吓小朋友係唔係有好強既轉校適應力先

係呢點上,就算我幾懷疑妳既家長身份,---懷疑甚麼----但都同妳有d同感---教育多'名'化?!

[ 本文章最後由 mamimummy 於 07-7-8 15:48 編輯 ]

IB差不多=鬼仔妹考會考,要係外國請合資格老師番來教,就算DSS有政府支助,都要加到8k-10k/M以上,HKUGA既學費小學係1x千,中學都係2x千,仲有唔係家長肯比到一萬學費,學校就可以辦,仲有d學生英文水準要很高,所以st paul co ed辦到都唔出奇.
e+辦IB,只有國際學校上曬名,DSS一間都未有.
沙田兩間DSS,都宣佈了不辦,大圍果間說:我們不是貴族學校,所以不會辦IB,沙田果間話:我地要善用資源不辦了,考香港公開考試一樣入到外國名大學.
朋友既囝囝讀一間有幼小中一條dragon幼稚園,讀左一半
走了,原以為她因這學校行政混亂而不讀,最近見番她,亞仔入了男拔,我問她,她這樣說,學校很想學國際學校既創意&靈活,但佢又做不到,傳統智識又傳授唔到,怕到最後兩頭唔到岸.睇到甘立刻走人.
HKUGA既家長話佢地考TSA既成績高於全港水平,唔通又吹水.  

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-8 22:54 編輯 ]

多謝csy_ma的詳細分析,你的氣力是沒有白費的。我和幾個家長都討論過此事,我們有問過自己的小朋友,家長都說,他們的小朋友個個都話要繼續讀HKUGA,因為他們的學校生活實在太愉快了,有誰願意轉去壓力較大的傳统學校。

明天學校就此事召開家長會,我都會聽完校長的解說再算。但今年選了此校的新生家長,就一定要三思了。

原文章由 mattsmum 於 07-7-8 13:27 發表
- HKUGA is not "one dragon school", it has to follow the rules sent by EMB.  

HKUGA唔係一條龍學校嗎?
4. Outstanding ‘Through Train’ Model
HKUGA College and HKUGA Primary School operate under the ‘through train’ school model in the Direct Subsidy Scheme. The school management committees of the two sections work side by side strategically as one, with shared vision and mission. Teachers in the ‘through train’ school monitor each student’s progress through the student profile and portfolio, enabling individual differences to be dealt with promptly. The portfolio is also a feedback for the parents who are involved in their children’s education.
(from HKUGA College web)

「一條龍」學校名單 2006/07

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=631
‹ 上一主題|下一主題