用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 聖保祿天主教小一新生
樓主: TTMA
go

聖保祿天主教小一新生 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問各位, 網上家課冊話, 測驗範圍已經貼上smiling, 但係響smiling邊度? 點簽閱? 我又唔見家課冊有貼hard copy.

十月第一次測驗小一唔洗測, 即係呢個範圍係指十一月第二次測驗?

-------------------

今晚再看回昨晚既网上家课册,已经删除了以上讯息。無事
無事。

[ 本文章最後由 YongXin 於 07-9-21 23:25 編輯 ]

默書

Hi, 你哋好. 我女現讀1D班, 今嗰星期要默中文和英文, 壓力不少, 請問大家怎樣跟女溫習, 請多多指教.

原文章由 Nataliema 於 07-10-2 16:28 硐表
Hi, 你哋好. 我女現讀1D班, 今嗰星期要默中文和英文, 壓力不少, 請問大家怎樣跟女溫習, 請多多指教.

我的女兒1A星期5默中文下星期1默英文,非常辛苦,英文不知從何入手!!!還好中文已經ok...

[ 本文章最後由 kleung 於 07-10-2 16:48 編輯 ]

英文今天試默. 難耐今電學校為什麽默這麽多, 又P.4 + P.10 + Dictation revision sheet. 試問小孩怎樣應乎? 教師說Good morning 等即P.4 is spoken english, 沒有那麼重要. 但不重要都要用時間 '寸字', 錯咗又要計, 好難捉摸.

原文章由 kleung 於 07-10-2 16:46 硐表

我的女兒1A星期5默中文下星期1默英文,非常辛苦,英文不知從何入手!!!還好中文已經ok...

原文章由 Nataliema 於 07-10-2 18:06 硐表
英文今天試默. 難耐今電學校為什麽默這麽多, 又P.4 + P.10 + Dictation revision sheet. 試問小孩怎樣應乎? 教師說Good morning 等即P.4 is spoken english, 沒有那麼重要. 但不重要都要用時間 '寸字', 錯咗又要計,  ...

我的女兒連revision sheet的8句也未能ok!!!!!!!!

1D 班

Hi, 各位你好, 我女都是1D班. 功課很忙, 家課冊指引又不太清晰, 今个星期重要默書, 這個小一函接期非常辛苦吃力, 眼淚都流過幾次. 你吔又點呢??

原文章由 TTMA 於 07-7-14 23:05 硐表
[quote]原文章由 TTMA 於 07-7-13 18:25 發表
[quote]原文章由 GiCa 於 07-7-13 17:47 發表

...

醒目開學勳章

各位,我女k3时已开始晚晚同她默书,所以她一早习惯坐定定,将文字读入脑,雖然默得好简单,幼稚园又無要求,但我自己有要求,又等阿女適应0下。

今次默书都唔易,尤期如果之前無训练过。Good afternoon/morning/Goodbye。She is my cousin/classmate/monitor/new friend。I am fine, thank you。Miss Kelly is my English teacher。What is your name? My name is Coco。How old are you? I am six/seven/eight years old。我连Excuse me, can you help me to find my classroom?都同阿女默埋。星期六温一个钟,试默;星期日再温0下,都应付到播。到星期一已经颇熟了。今天她自称全部识0西,唔知真定假。。。

我觉得,今次只係预默,之前又预早通知了会幾时预默,幾时真默,所以学校既要求係持续温习。如果臨默那天前才同小朋友温习,就無可能得架喇。

另外,唔好低估了小朋友既能力。我好努力帮阿女用拼音/有趣既方法读,她也一向有学拼音。教她记完一个字先记另一个。默多幾次,你就会见到每次都有进步,雖然唔係完美,但记紧要称赞她的努力,也等她觉得你係同她一起积极面对。

我都有担心阿女唔知掂唔掂,但係我觉得大人自己要有信心,比心机教好小朋友。我始终相信,学习真係要下苦功既。

努力啊!

多謝哂. 我和亞女會比心机,thanks for your tips.  

原文章由 YongXin 於 07-10-3 00:24 硐表
各位,我女k3时已开始晚晚同她默书,所以她一早习惯坐定定,将文字读入脑,雖然默得好简单,幼稚园又無要求,但我自己有要求,又等阿女適应0下。

今次默书都唔易,尤期如果之前無训练过。Good afternoon/morning/Goodbye。She is my ...

想update自己入來這個list. 我都係一年級學生.多多指教, 急需輔導, 感覺功課默書吃力, 極需分享, 多謝.

原文章由 TTMA 於 07-8-5 22:34 硐表
Update 下資料先!!10位同學仔加入我地的大家庭呀!!!
Nataliema------ 1D
ttma------------1D
Gica ------------1D
lukveronica's--- 1D
Carsychan------1D
Kassiemama--- 1D
Sallywcng-------1C
Pistachio--------1A
媽媽儀-----------1 ...

原文章由 Nataliema 於 07-10-3 17:59 硐表
想update自己入來這個list. 我都係一年級學生.多多指教, 急需輔導, 感覺功課默書吃力, 極需分享, 多謝.

Pls add me on the list:

Julie007 1C

大家好, 我巳經好耐無入bk, 因為去咗1個月工幹, 而家先返, 一返就話要dict 中文, 英文, 死火!! 我只係溫revision張paper, 呢個week要prepare 埋 p4&p10 先得

Update 下資料先!!12位同學仔加入我地的大家庭呀!!!  
媽媽儀-----------1A
Mr Won9--------1D
elkpoon---------1B
Julie007---------1C
Nataliema-------1D

ttma

原文章由 TTMA 於 07-10-5 17:42 硐表
大家好, 我巳經好耐無入bk, 因為去咗1個月工幹, 而家先返, 一返就話要dict 中文, 英文, 死火!! 我只係溫revision張paper, 呢個week要prepare 埋 p4&p10 先得

Update 下資料先!!12位同學仔加入我地的大家庭呀!!!  
t ...

Pls add me on list
kleung     1A

長週

[quote]原文章由 kleung 於 07-10-5 18:02 硐表
各位, 記得明天是長週, 明早又要跟女'打交'.

今次黙書成績怎様

我覺得今次中文都黙得幾多,都差些不合格.希望英文會好些.
你們覺得呢?

默書

我都覺得. 尤其係第一次. 我女最弱在英文. 她現仍在大細草都有時攪錯的階段, 實在吃力非常. 今天默英文, 需然已讀了個幾星期, 都讀不完. 已放棄excuse me, can you help me 等, 如果出就慘!!!
:cry:

原文章由 pistachio 於 07-10-6 19:59 硐表
我覺得今次中文都黙得幾多,都差些不合格.希望英文會好些.
你們覺得呢?

故事書

原文章由 Nataliema 於 07-10-8 17:20 硐表
我都覺得. 尤其係第一次. 我女最弱在英文. 她現仍在大細草都有時攪錯的階段, 實在吃力非常. 今天默英文, 需然已讀了個幾星期, 都讀不完. 已放棄excuse me, can you help me 等, 如果出就慘!!!

...

請問今天買的英文書要拿回學校上課嗎?:

醒目開學勳章

你怎样帮她温?

例如:Thank you. 你可分开 th (fu 音 + 条放响门牙间)- an- k(卡)那样拼读。

friend: f (化)- r i - en(end) d(得)

cousin: c (卡)-o(柯)u(乌)-s(时)in

(以上唔係真係正确发音,好难响度写出来,我又唔懂打发音标号,但原理就係这样帮小朋友)

又可以搅0下笑,特登读她串错既字,等她开心0下,知道点样错法。

你可考慮学拼音。

一步步来,你总会见到她进步既。

原文章由 Nataliema 於 07-10-8 17:20 硐表

...

醒目開學勳章

我家大小姐话唔洗带,但係可信性唔高。

因为通告写明係课本,唔係普通图书。我之前都奇怪点解书单無readers,原来依家至卖。

我就话:係呀!我请她回校再打听0下。

我估老师教之前,到时会通知同学带边本回校。

原文章由 kleung 於 07-10-8 20:36 硐表

請問今天買的英文書要拿回學校上課嗎?:

Update 下資料先!!13位同學仔加入我地的大家庭呀!!!  
媽媽儀-----------1A
Mr Won9--------1D
elkpoon---------1B
Julie007---------1C
Nataliema-------1D
Kleung-----------1A

原文章由 kleung 於 07-10-5 18:02 硐表

Pls add me on list
kleung     1A

中默英默

1A班下星期一預默英文星期三又要默中文 ,一星期默二科
好辛苦呀

[ 本文章最後由 kleung 於 07-10-10 20:02 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題