用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 九龍塘宣道小學家長召集處
樓主: HY412
go

九龍塘宣道小學家長召集處 [複製鏈接]

Hi simoomhot,

我明天等你的消息, 希望你能取回淮考證, 我亦很心急。

嘩....真係好耐無見你啦 ! 你係唔係淨係暑假至出現嫁 ? 哈哈... 似乎你都有幫小朋友報琴試喎 ... 你仔仔今年考幾多級 ? 另外, 遲 D 通利同樂韻都有公開鋼琴比賽, 你會唔會考慮比仔仔試下 ?

晞晴媽咪

原文章由 simoomhot 於 07-7-20 18:50 發表
Hi Misssbear,

我也很著急要知道皇家試日期,因為要趕快租琴房
明天會到學校問一問。看看可否取回准考証。

Hi misssbear,

今早打電話到學校查詢,職員說准考證已到學校,不過要
做一些登記程序及要經黃主任過目,然後才個別通知家長到校
取回准考證

Hi 晞晴媽咪,

哈哈又比你留意我暑假至出沒,事實唔係咁,皆因我沉迷了另一個
綱絡世界,少了入BK。

今季我冇幫囝囝報考鋼琴,只報了長笛,但伴奏老師想盡快知道考試日期,因為佢有好多學生找她伴奏,驚大家撞期,等佢有個預算,但我仲未知,今次可能要揾另一個伴.......

仲以為你囡囡今年比較清閒,原來考試比賽一浪接一浪,真係想知道你囡囡如何可以分配到時間,有冇秘訣? 益下街坊好喎
你提議的比賽唔考慮啦,佢冇心機練琴,要怒氣的駡,對我來說唔著數,不過你囡囡參加我地會大力支持。明天會去書展,相信會很多人你地會唔會去書展?

[ 本文章最後由 simoomhot 於 07-7-21 22:57 編輯 ]

哈哈...你都要得閒出現下, 同我地呢班 BK 家長交流下至得嫁...

關於經宣小報皇家樂器試, 我就係驚會出現而家嘅情況, 比出面琴行較遲至收到准考證, 所以一直都經琴行報, 其實今個星期三已經到手, 可以 book 琴室練琴, 但囡囡考試個間琴行要下星期一中午至開始接受試場琴室練習申請, 希望到時記得打電話去 book 啦...
至於你所擔心的伴奏問題, 我已經發生左, 因小女一直都搵佢個琴老師伴奏小提琴考試/比賽, 但剛好黎緊小提琴考試是在星期六下午, 雖然好處是不用請假, 但卻撞正琴老師要到學校教課外活動, 不太方便請假, 所以要即刻通知小提琴老師搵另一個伴奏, 好在佢拍曬心口話幫小女搵個演藝畢業嘅姐姐幫手, 我希望可以在暑假期間等佢兩人夾下, 睇下得唔得先.... :)

書展呢.....太多人啦....嘻嘻...但我已經吩咐左星期日去書展嘅妹妹幫我買 D 補充練習同故事書比兩個囡囡...希望你同仔仔在書展收穫豐富啦....

晞晴媽咪

原文章由 simoomhot 於 07-7-21 18:29 發表
Hi misssbear,

今早打電話到學校查詢,職員說准考證已到學校,不過要
做一些登記程序及要經黃主任過目,然後才個別通知家長到校
取回准考證

Hi 晞晴媽咪,

哈哈又比你留意我暑假至出未,事 ...

Hi!

Please help me!!!!

Please let me know what they need to bring for the  New primary one student for summer course .

My son is Alliacne Primary School (Kowloon Tong)

thaks a lot!

Lee

Hi 晞晴媽咪, Simoomhot,

星期六黃昏,我們已經全家去了看書展,都不是太多人,入場都不用排隊。

囡囡又是買老鼠記者。她還請新雅的職員給她75折(即係會員價)。我離遠遠聽到新雅的職員問她是那間學校的學生,詳細的對話就聽不到。總之,我又可以慳番D。囝囝就選擇買DVD,好似係 Wheels on the bus。他們倆還在一些有電腦遊戲的灘位,不停地試玩電腦遊戲......最後,只是去了Hall 5,但都有兩大袋,好重、好重,好彩有家傭幫手拿。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-7-22 09:12 編輯 ]

今年囡囡沒有返暑期班, 我記得只需要帶文具, 水及毛巾, 有一個小息, 都可以帶 D 小食的.

上堂會好輕鬆及開心的, 放心吧 !

原文章由 leeleelee 於 07-7-21 22:37 發表
Hi!

Please help me!!!!

Please let me know what they need to bring for the  New primary one student for summer course .

My son is Alliacne Primary School (Kowloon Tong)

thaks a lot!

Lee

Thanks a lot !
You are so helpfull "HY412"

原文章由 HY412 於 07-7-22 09:52 發表
今年囡囡沒有返暑期班, 我記得只需要帶文具, 水及毛巾, 有一個小息, 都可以帶 D 小食的.

上堂會好輕鬆及開心的, 放心吧 !

Hi leeleelee,

相信你應該有暑期班時間表在手, 如找不到, 再話我知....
根據六月尾的學校通告, 暑期班注意事項如下:
- 學生可穿著便服回校. (體育課請穿著合適之球鞋及運動服)
- 請帶備小型手提袋以盛載工作紙
- 請帶備筆袋 , 木顏色筆
- 如有需要, 請自備開水或紙盒飲品

希望幫到你.....

Hi ChiChiPaPa,

e.......你工人好似返左黎喎....恭喜你... ..話時話, 你有冇諗過佢會一去不返 ???

你囡囡真係醒目, 識得講價同你慳錢, 我個女淨係關心使唔使佢出錢, 如果唔使動用佢 D 零用錢, 佢真係出盡力同我 fing 曬銀包 D 錢, 唉....算啦...我都係比心機返工, 如果唔係...睇怕我老公好快比屋企兩隻 "食錢怪獸" 攪到破產...

晞晴媽咪

原文章由 leeleelee 於 07-7-22 09:59 發表
Thanks a lot !
You are so helpfull "HY412"

Hi 晞晴媽咪,

係呀!佢返左來。佢在菲律賓買了玩具車給囝囝,買了幾套衫給囡囡,帶了她的家種的水果,但就冇買到我太太喜歡吃的菲律賓雪糕。我太太幾失望。

我冇想過她不回來。我放假都只係放到她返來那天,而她回程的航機要晚上十點幾先到香港,回家都過午夜。如果她真的唔返,我真係唔夠時間應變。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-7-22 16:13 編輯 ]

Hi 晞晴媽咪,

你就好啦有個演藝畢業嘅姐姐幫手伴奏,我個伴奏老師也有提過如撞期會揾其他老師幫手,咁都好啦,唔駛四處去揾人,明天會再打去學校問一問囝囝准考證下落,如有會第一時間到學校取回。

好彩今朝出發前睇到你留言,我地用你囡囡方法75折掃了幾本老鼠記者,真係慳好多,你囡囡真係叻。今日書展很多人,用了很多時間排隊,我地買了很多數學習作及英文故事書,全部都是囝囝自己選購,佢話會做晒習作。至於自己買了幾本半價兒童心理學書,今次書展收穫很豐富,或許明天會再去多次,另外你囡囡今年有冇報皇家試樂器試?

Hi Simoomhot,

我囡囡有報皇家樂器試,不過,她不是經學校報名的。因為(1)經學校報名,要自己填表,而我很懶,不想自己填表。(2)囡囡學音樂,玩下玩下,佢話唔想俾學校知佢考咩level。怕醜喎!

在學校考的GAPSK將在25日(明天)截止報名。要考,就記得報名啦。

我今日去了GAPSK的辦事處交表,他們說要交埋回郵信封。大家記得寄報名表時,要包括一個貼有三元郵票的回郵信封。

Hi 各位宣小家長:

我都來報到!

亞仔上了兩天小一適應班,回家說已交了朋友,又說了一些老師跟他們玩遊戲的情況,好像很開心,希望他可以適應小一生活.

另外,想請教一下,泳天替宣小開辦的游泳班是否在德福的德藝會進行?是否要家長親自接送往返場地?

似乎你仲未攞到囝囝准考證, 希望你可以快快趣趣攪掂, 各樣安排都可以有個打算...話時話, 其實你仔仔係唔係同我和 ChiChiPaPa 個女同一班, 即係三丙.  

想順便問下你囡囡而家上緊個普通話考試班掂唔掂 ? 我打算今年未必安排囡囡考呢個試, 可能遲 D 再諗, 希望你可以之後分享下, 比 D 貼士我地呢 D 未考嘅家長同小朋友...計下計下, 你囡囡嘅樂理試成績應該就出, 預祝佢都一 take OK 啦....

晞晴媽咪

原文章由 chtl_mama 於 07-7-24 23:30 發表
Hi 各位宣小家長:

我都來報到!

亞仔上了兩天小一適應班,回家說已交了朋友,又說了一些老師跟他們玩遊戲的情況,好像很開心,希望他可以適應小一生活.

另外,想請教一下,泳天替宣小開辦的游泳班是 ...

是。地點沒錯。

往場地,會有老師和校車帶去。但上完堂,就要家長去德藝會接。

Hi 晞晴媽咪,

普通話考試班掂唔掂呀 ?我諗要考完先知。現在,囡囡每天都要作文。十五篇命題說話,她作了6篇。每篇大約有三百多字。但我睇過marking scheme,講不夠兩分鐘,是會扣很多分的。要夠四百字,先可以講到兩分鐘。8月22日和23日就考,似乎真係有難度。不過,怎樣也好。如果她在這個暑假,可以總共作了6000字的文章(i.e. 15 x 400),也就很不錯了。

Hi 晞晴媽咪,

關於GAPSK,囡囡話她的那一班只有約9至10位同學,但有一位好像是讀小二的。

囡囡話其實三年級,學校未教,亦未考普通話拼音,所以有小三的男同學不太會普通話拼音。有時,老師要他們不斷重覆練習。

如果學校提早教和考拼音,不知會不會好一些呢?

其實關於呢個普通話試, 我都有上 D 網站睇過下要求, 拼音呢一項絕對是我個女至弱的一環, 由於佢地呢班升小四的學生是一直無學/考過普通話拼音 (*除非自行出外學普通話), 平時做書本練習我個女有時都要查字典, 所以我好猶豫佢是否可以在短短兩個月課程就掌握到拼音技巧, 不過, 講野方面應該難佢唔到....哈哈 由於呢個原因, 我多數會睇定 D 至決定幾時考....

無論如何, 我同你的想法一樣, 如果你囡囡肯認真咁寫好果堆題目, 佢九月開課後的中文作文成績一定大有進步....加油....

晞晴媽咪

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題