用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 九龍塘宣道小學家長召集處
樓主: HY412
go

九龍塘宣道小學家長召集處 [複製鏈接]

今天才有時間看完你們的文章, 攪到我亦開始有少許擔心呀 :cry:

囡囡開學第一個星期, 亦感覺小三課程有點難度, 佢一向都不會緊張亦感到有壓力, 加上睇了你們的 posted, 我 ........ 有 ...... 點 ....... 憂 ...... 慮 ......

不過, 我亦堅持, 功課自己做, 唔明白亦要知道是否已看清楚問題, 真的不明解題目才准問, 特別是英文生字, 查完字典都唔明才可以問, 因此做功課的時間是用多了, 但必須要克服.

英文今年特別明顯比過去深, 因為作文再沒有圖及少許生字提示, 第一次作文我們都有協助她, 但第二次回家, 她已講 "老師話不准問父母, 要自己做, 老師才能知道學生的程度", 因為有了"老師話", 反而令她沒有依賴心 .

而家每個星期六安排她去 "LEARNING PLUS" 進修 "COMPREHENSION & WRITING" 及 " GRAMMAR", 因為程度比宣小深, 所以而家返學壓力又減小了 , 真的令我安心 :

原文章由 晞晴媽咪 於 07-9-22 01:07 硐表
Hi fiona916,

坦白講, 睇完你呢兩日嘅留言, 或多或少都會擔心, 但我寧願早 D 知道早 D 預備, 好過 mug 都唔做, 其實你比左好多我想知嘅料我, 作為一個雙職媽媽, 放工後同假期嘅時間都好寶貴, 所以, 希望你有時間可 ...

[ 本文章最後由 HY412 於 07-9-22 23:25 編輯 ]

哈哈, 如晞晴媽咪講, 終於見到你"浦"頭啦

睇怕明年的運動會我都係做攝影師   因為我雙腳後踭位經常痛 , 安排下星期去看醫生, 在電話中, 醫生話我有可能是生了骨刺或軟組織移位, 加上我是扁平足, 不宜跑步, 所以 .... 預先在此申報 .... 先放定飛機 ...... 哈哈

近來我都比較忙, 中秋節當日考筆試 ( 有點擔心會肥佬 ::" /> ), 之後要學車, 所以 ......

你們要多點上來過 D 料給我們呀

原文章由 fiona916 於 07-9-20 17:37 硐表
睇怕最遲係我報到。

記得我們的約會嗎? 今年運動會在明年四月舉行,大家(家長們)記住練跑。

今年相信最忙應該是我,小五同小四完全好唔同,上課第一天已經知道自己的位置,意思是知道自己中、英、數三科成績的全級 ...

[ 本文章最後由 HY412 於 07-9-26 00:27 編輯 ]

唔好意思, 睇漏眼

我剛才問囡囡, 佢有點疑惑, 點解我什麼都知道, 哈哈哈 我都好鍾意去旅行, 有得玩, 人人都鍾意啦
你都好少 "蒲頭" 喎 , 日後知道要點做喇 :

原文章由 kidslover 於 07-9-20 01:46 硐表
HY412,

前幾日裝到妳個女嚮班房壁報版上許嘅願望 ,佢都好鍾意旅行喎

[ 本文章最後由 HY412 於 07-9-23 13:44 編輯 ]

原文章由 Y.Tma 於 07-9-22 08:22 硐表
hi hi

各位宣小的家長

我囡囡係今年小四插班的,請多多指教

而你哋討論緊d問題我好似唔明

係咪又好似打扙 ,好恐佈

請各位幫忙,因我同亞囡都未觸摸到

番咗一星期學,已經寫咗好幾次手冊,

亞囡實在太大意: ...

Y.Tma,

相信你下星期出席家長晚會後,一定清楚好多學校運作,如有需要,嘗試主動找班主任傾傾,宣小老師個個都好好。其次,可於家長會當日,主動認識同班同學的家長,交換電話。你現在無助的心情,我也很明白,因為我是過來人。

fiona916

[ 本文章最後由 fiona916 於 07-9-22 23:53 編輯 ]

妳囡囡與晞晴媽咪囡囡是同班的, 不如交換電話, 下星期家長會約見面, 就可放心喇 :  

原文章由 Y.Tma 於 07-9-22 08:22 硐表
hi hi

各位宣小的家長

我囡囡係今年小四插班的,請多多指教

而你哋討論緊d問題我好似唔明

係咪又好似打扙 ,好恐佈

請各位幫忙,因我同亞囡都未觸摸到

番咗一星期學,已經寫咗好幾次手冊,

亞囡實在太大意: ...

原文章由 HY412 於 07-9-22 23:34 硐表
哈哈, 如晞晴媽咪講, 終於見到你"浦"頭啦

睇怕明年的運動會我都係做攝影師   因為我雙腳後踭位經常痛 , 安排下星期去看醫生, 在電話中, 醫生話我有可能是生了骨刺或軟組織移位, 加上我是扁 ...

筆試好易pass,唔駛太擔心。
快睇醫生,筆試pass咗,便要學車。加油!

原文章由 晞晴媽咪 於 07-9-22 17:51 硐表
Hi ChiChiPaPa,

我個女份劍橋 mover 考試成績出左, 果然 "衰" 左 listening, 得 14個盾, 算啦...我都收貨啦...其實我個女幾驚我叫佢考過...哈哈... 我會開始 plan 佢盡快考埋 flyer, 至於 ket....比少少時間我抖抖先....

晞晴媽咪,

我己經開始做KET的gap assessment,比對小四的課程。

KET以下的topic areas應該無問題:
  • Sport & Leisure (covered in Unit 1 Hobbies)
  • Jobs & Work (covered in Unit 3 & 4)
  • Food & Drink (covered in Unit 1 Hobbies)
但是還要讀多一點以下的topic areas:
  • Communication, Culture and Entertainment (主要是一些小朋友沒有接觸的東西,如rock concert, pop music, disco, guidebook。)
  • Body & Health
  • Measurements(如 centimetre, gram, kilogram, metre.....因宣小未教英數)
  • Shopping & Money (如 Euro, penny, pence, pound......)
  • Document & Texts (一些小朋友較少接觸的字,如insurance, licence, bill......)
  • Travel & Transport
  • Building & Places we live & work (一些生字如 canal, cathedral......)
至於grammar,future tense和question works在小四下學期會再溫習,但以下的KET要知的文法就要另外學或溫:

• present perfect
  • infinitives
  • gerunds
  • Use of "There"
  • Use of "one" and "ones"
  • Determiners (主要是"the"用於countable & uncountable nouns)
  • Use of "other", "others", "another" and "each other"
  • 一些prepositions
希望囡囡可以在下年5月前準備好,去考KET。

HY412 and 晞晴媽咪

多謝你

pls check PM

原文章由 晞晴媽咪 於 07-9-22 17:51 硐表

我個女份劍橋 mover 考試成績出左, 果然 "衰" 左 listening, 得 14個盾, 算啦...我都收貨啦...其實我個女幾驚我叫佢考過...哈哈... 我會開始 plan 佢盡快考埋 flyer, 至於 ket....比少少時間我抖抖先....

囡囡話在劍橋Listening考試開始時,當播放試音音樂的時候,就要向監考的老師提出要大聲一些。開始播放聲帶後,就不會再調較音量。佢話佢記得佢考starters和movers,監考的老師都有提醒同學,播放試音音樂的作用。不過,佢話考flyers的時候,監考的老師就好似冇咁提醒。

音樂節合唱方面,囡囡叫我在回條上回覆不參加甄選,而獨唱方面,她叫我回覆,U59和U66都參加。

多謝你囡囡有關應考劍橋試 listening 部分的小貼士, 我會提醒佢下次小心 D....

相信你囡囡在唱歌方面都幾有天份, 如果唔係佢都唔會被黃主任推薦參加合唱 + 兩項獨唱 (普通話 + 英文), 由於小女只有合唱 + 普通話獨唱(u66) 的回條, 所以同佢傾好今年不參加任何校際歌唱項目比賽了....

Hi Y. Tma,

收不到你的 pm, 如有需要, 請再 send 一次....

晞晴媽咪

Hi All,  

I have been busy and do not have time to go over the forum.  Seems so many things to talk about and to response to!!! Well...i will try to do it later.  Just a quick reply to ChiChiPaPa.  Indeed I am not quite sure about your question on IPA / phonics.  

Only I can say is my daughter's kinder had covered almost all the materials taught in P1 and P2.  So it was easier for her to pick up Phonics in the early 2 years but starting from P3, she needed to study for Phonics, lucky she still could manage most of the materials by herself.  But IPA is totally new to her.  Her kinder did not teach her any of the IPA system.  They only taught her the phonics system.

原文章由 fiona916 於 07-9-22 00:07 硐表

MacMa,

IPA 是由小四開始,而分組上課是由小五開始。你要好好享受今年。
我近兩天的言論可能會令你哋家長們感到不安或緊張,但我已盡量用最平靜的心情將事實告訴你哋,連你小三家長也要為明年及後年升班而緊張,真係唔好 ...

Hi Fiona916,

Thank you for sharing your valuable information and experience with us.  Actually, I have already felt the heat as my kid is lacking of self motivation in doing homework and learning, especially getting worse starating from this school term (P.3).  

Cheers,
MacMa

MacMa,

如果有問題,大家可以交流下。我囡囡成績都唔好,唔合格對她來說是家常便飯,而且又懶,又喜歡玩電腦遊戲。不過,佢一樣可以在宣小享受各樣的音樂活動和課外活動,一樣可以開開心心讀上小四。

我覺得小朋友是很喜歡學習的,不過就不一定是書本的知識。至於做功課,對大人和小朋友來說,都是苦悶的事情,不喜歡是正常的嘛。父母都只能為小朋友打打氣,讓他們有動力早些完成。其實小朋友各有不同的特點,很難比較。如果是有興趣和主動做功課的小朋友,他們的成績多數已在班中的前列。

我都好關心fiona916講的問題。希望囡囡可以應付得來。

HY412,

有冇睇訂購的Scholastic英文圖書,我囡囡選擇了7、8樣,其中包括任天狗和cooking ma ma (NDS遊戲)。

名位家長,

中秋節快樂。今晚玩得開心尐。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-9-25 16:04 編輯 ]

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-9-25 16:00 硐表
MacMa,

如果有問題,大家可以交流下。我囡囡成績都唔好,唔合格對她來說是家常便飯,而且又懶,又喜歡玩電腦遊戲。不過,佢一樣可以在宣小享受各樣的音樂活動和課外活動,一樣可以開開心心讀上小四。

我覺得小朋友是很喜歡學習 ...

Hi ChiChiPapa,

Thank you for your encouragement and sharing.  I will pay more patient to accompany my kid for his learning as he needs few months to warm up and adapt any new change.  

Frankly speaking,  I have admired the way your little princess plays and the most important thing is she really enjoys the school life.

By the way, I want to know whether your little princess study Cambridge English outside?  Do you have any recommendation, please PM to me!

Cheers,
MacMa

哈哈, 無呀, 因為過去的經驗是D書已鋪滿塵囡囡亦未看過, 所以今年只訂閱全年的 daily 7, 又看看是否會鋪塵, 不過 daily 7 都幾有趣未, 相信係我睇多過佢睇

我終於買多一部 NDS, 假期同囡囡對打, 好好玩   

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-9-25 16:00 硐表
HY412,

有冇睇訂購的Scholastic英文圖書,我囡囡選擇了7、8樣,其中包括任天狗和cooking ma ma (NDS遊戲)。
.

今天順利 PASS , 排了 12/13 教路試, 希望又可以順順利利一 TAKE 過 :D

原文章由 fiona916 於 07-9-23 00:15 硐表

筆試好易pass,唔駛太擔心。
快睇醫生,筆試pass咗,便要學車。加油!

原文章由MacMa
07-9-25 19:44 硐表

Hi ChiChiPapa,

... By the way, I want to know whether your little princess study CambridgeEnglish outside?  Do you have any recommendation, please PM tome!

每星期,囡囡和一位宣小同學在我家跟一位英文老師上一小時的英文課。每學年開始,我會比對宣小課程和劍橋的考試範圍,然後把資料交給這位英文老師,他就集中教授宣小課程沒有包含的那一部份。

我囡囡的英文成績並不好。她應該屬於班中較差的一群。最近一次的quiz只有五十幾分,又唔合格啦。如果要她和其他學生一樣在外面上課,把整個劍橋考試範圍都學一遍,好難有好的效果。因此集中學宣小沒有教的範圍,就比較適合沒其他同學聰明的她。過去幾年,宣小都有把英文科的cycle plan放在學校的網頁,讓家長下載。我睇過高小的cycle plans,我覺得這個方法應該一直可以用至劍橋的PET考試。

我和太太都要返工,而菲傭又要照顧較小的囝囝,所以不能安排菲傭帶囡囡外出上課,也只好讓囡囡在家裡學。

囡囡沒有在外面上過劍橋課程,所以難向妳推薦那一間較好。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-9-26 12:12 編輯 ]

Hi HY412,

恭喜你一TAKE 過就可以完成筆試, 要繼續努力呀 !!
嘩....相信你囡囡一定好開心, 你買多一部遊戲機陪佢玩...  但我發現自從小女開學之後, 我好似忙到未停過, 今晚又要幫佢搵多少少專題報告的資料, 今年開始, 佢地要交 Group Project 啦, 但成組人仲未可以夾好同分工合作, 最後我都要出手幫一下, 唔係聽日又無功課交....

唔知星期五晚會唔會見到你地呢 ? 有機會大家打個招呼, 傾兩句啦...

晞晴媽咪

原文章由 晞晴媽咪 於 07-9-27 02:01 硐表
Hi HY412,

... 今晚又要幫佢搵多少少專題報告的資料, 今年開始, 佢地要交 Group Project 啦, 但成組人仲未可以夾好同分工合作, 最後我都要出手幫一下, 唔係聽日又無功課交....

我囡囡果班係10月2日先要交Project資料。佢地果組的分工好似好簡單,每人負責一種災難的資料,以及報告中的某個section。佢地約了中秋節那日(即是前天)留校開會。全組只係我囡囡果日唔得閒。囡囡只係交了一些資料給他們討論。今天要等他們知會囡囡開會的結果,才知有些甚麼事情要跟進。

星期五的家長會,我一定到。到時見。

星期五的家長會,我都一定到。到時見。
‹ 上一主題|下一主題