用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生, 有什麼東西一定要買?
樓主: honghong_ma
go

小一生, 有什麼東西一定要買? [複製鏈接]

哈哈~真係要入定咁多文具? 其實, 點解小朋友咁易唔見文具, 是否遺失或俾人偷左呀!? 我還吩咐囡囡升小後, 每天放學要收拾好文具才回家...睇見大家咁講, 似乎要入定貨喎!

原文章由 肥嘟媽 於 07-7-5 23:45 發表
鉛筆要一百枝?好多呀,是否仍可用三角鉛筆?
另外,天氣凍時,可否穿羽絨?

Hi, 肥嘟媽,

一整個學期,鉛筆可能真係會用上好多支, 不過唔一定要一次過買定, 除非會有好多discount 啦 ,用唔完p2仲會用. 不個就真係唔好帶卡通文具, 多數唔見. 三角筆都應該可以用呱.

至於穿羽絨, 又真係要睇學校政策, 有d可以, 有d唔得.

可以考慮買貼衫 D labels (燙果種).  我個女試過唔見咗外套, 因為無名搵唔番! 之後我把所有校服同鞋都燙唒名, 無唔見啦

請問邊到可以買到燙的label

Many thanks
claudi-mama

原文章由 fishmum 於 07-7-6 14:19 發表
可以考慮買貼衫 D labels (燙果種).  我個女試過唔見咗外套, 因為無名搵唔番! 之後我把所有校服同鞋都燙唒名, 無唔見啦

Pls kindly tell us, I really want to know.

Where to buy & how much ? Many thanks !

原文章由 fishmum 於 07-7-6 14:19 發表

原文章由 YongXin 於 07-7-5 22:23 發表

每枝铅笔贴名,贴足一百个名? 。。。都系会唔见。。。哈哈!

因為開學最初都會貼下名,但係結果都係一樣唔見,
所以後來連個貼都慳番,一百支唔多呀,
因為佢一日最小都唔見一支,
試過一日比佢攞8支,唔見4支都試過呀

醒目開學勳章 王國長老

硬硬地, 好似一般硬皮膠folder咁厚................
仲有, 講錯左, 唔係女人街, 係花園街

原文章由 YanYan0116 於 07-7-6 12:43 發表

係膠or布, 是不是keep係學校.
thanks.

醒目開學勳章 王國長老

我用呢間: https://www.stuckonyou.biz/hongkong/index.asp (左手邊揀clothing label-> iron on/sew on label), 不過實際上, 唔駛熨亦唔駛縫, 一貼就ok洗成年都唔甩!
注意: 可以選擇印中文名架
原文章由 claudi-mama 於 07-7-6 16:03 發表

Many thanks
claudi-mama

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 07-7-6 20:13 編輯 ]

This web is referred by baby-kingdom.

http://www.labelshophk.com/

原文章由 claudi-mama 於 07-7-6 16:03 發表

Many thanks
claudi-mama
‹ 上一主題|下一主題