用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

今朝學校打黎話有位可以幫我調番星期六in,真係好開心

我本來係星期日10:30,現在可以改到星期六10:30,又可以同仔仔上埋下午的課外活動 , 老公又放假, 一舉幾得。

起初老公叫我試下申請改時間 , 因為星期日早上我們有事,我起初擔心可能性不大, 結果真係得 , 感激學校的安排。學校話今年比去年報名人數多了一倍 , 所以要增加一日面見,競爭真的很大。

大家都要比心機呀 !

iwff

原文章由 kaka皇后 於 07-7-12 14:39 發表
今朝學校打黎話有位可以幫我調番星期六in,真係好開心

iwff
咁真係可喜可賀啦  嘩....面試人數多一倍咪有成1500人 咁實死梗都得欏 我睇都要作定篇求情信先得喇

可能而家d直資學校口啤好,所以好多家長令願每月比錢佢讀得開心d都唔想去d物物名校競爭喇,幾時先競爭都畢業啊

原文章由 iwff 於 07-7-12 15:08 發表
我本來係星期日10:30,現在可以改到星期六10:30,又可以同仔仔上埋下午的課外活動 , 老公又放假, 一舉幾得。

起初老公叫我試下申請改時間 , 因為星期日早上我們有事,我起初擔心可能性不大, 結果真係得 , 感激學 ...

[ 本文章最後由 kaka皇后 於 07-7-12 15:16 編輯 ]

Aoi,
"請問有無人知今年優才小六生的band1率如何? 升中一的位大約幾多個呢? 因為我朋友個女中一派得唔理想(band2生), 周圍叩門好慘, 都想幫下手比d意見佢."

據校長今早報告G7有很多小六學生這兩天申請報讀,而G7的孩子亦說見很多學生interview,據知校方最多約有10個叩門位。
GT 中學部的學術要求頗高,課程比一般英中深一點;G7已要考PET,今年的G7學生約47% pass比去年39%為高;但學生的功課量不太多,幸好孩子亦能輕鬆應付。我想子女能快快樂樂達到高水平學術要求,而不需辛苦博命谷,又不需喝喝罵罵做功課至午夜!
若你朋友女兒英文程度可應付英語教學,可一試!亦可面試看是否合適,最重要你朋友認同GT教學理念,因並非如傳统學校般以嚴厲校規、繁重功課、考測來教育學生!

kaka 皇后,

我希望可以考到將軍澳校舍,一來自己住寶林, 二來我大姑奶個仔係優才讀緊5年班, 仔仔可以同表哥同一間校舍。如果係旺角就稍遠了。

Anyway, 唔好想太遠了, 面見完有結果先算啦! 你改了面見幾點呀?

iwff

原文章由 kaka皇后 於 07-7-12 15:15 發表
iwff
咁真係可喜可賀啦  嘩....面試人數多一倍咪有成1500人 咁實死梗都得欏 我睇都要作定篇求情信先得喇

可能而家d直資學校口啤好,所以好多家長令願每月比錢佢讀得開心d都唔想去d物物 ...

原文章由 kaka皇后 於 07-7-12 15:15 發表
iwff

可能而家d直資學校口啤好,所以好多家長令願每月比錢佢讀得開心d都唔想去d物物 ...

今日散學禮上校長好似提過話高中報考人數比去年多一倍, 好似無講過小一都係wor, 唔好嚇我.

係我打電話去校務處話想調面見時間時,個女仔同我講的,但今年一定係比去年多人報名的了,否則不會多一天面見。

iwff

原文章由 軍魁星 於 07-7-12 17:23 發表

今日散學禮上校長好似提過話高中報考人數比去年多一倍, 好似無講過小一都係wor, 唔好嚇我.

原文章由 ecore 於 07-7-12 16:21 發表
Aoi,
"請問有無人知今年優才小六生的band1率如何? 升中一的位大約幾多個呢? 因為我朋友個女中一派得唔理想(band2生), 周圍叩門好慘, 都想幫下手比d意見佢."

據校長今早報告G7有很多小六學生這兩天申請報讀, ...

thanks ecore,
我朋友個女英文都好好, 巳經考咗FLYER 15個盾. 我都有叫佢去試下, 不過佢個人比較BUY傳統, 話小朋友唔可以唔谷架. 唔谷日後一定會後悔, 仲叫我自己考慮清楚, 一日耕耘一分收穫喎.
算啦,我知道通常傳統同活學呢兩種媽咪的唸法係極端的.

Last year, there were 2 days (Sat & Sun) for interview too.

原文章由 Aoi 於 07-7-12 18:44 發表

thanks ecore,
我朋友個女英文都好好, 巳經考咗FLYER 15 個盾. 我都有叫佢去試下, 不過佢個人比較BUY傳統, 話小朋友唔可以唔谷架. 唔谷日後一定會後悔, 仲叫我自己考慮清楚, 一日耕耘一分收穫喎.
算 ...

題外話: 今日散學禮上有為取得 Flyer 15 個盾的同意頒獎, 上台領獎的有15位同學, 11女四男.

原文章由 軍魁星 於 07-7-12 18:56 發表

題外話: 今日散學禮上有為取得 Flyer 15 個盾的同意頒獎, 上台領獎的有15位同學, 11女四男.

考Flyer果班學生係唔係G5學生?因為出面好多學校(名校除外),考Flyer既學生通常係讀小六。

上年一樣分兩日面見了。

AFSL

原文章由 iwff 於 07-7-12 17:37 發表
係我打電話去校務處話想調面見時間時,個女仔同我講的,但今年一定係比去年多人報名的了,否則不會多一天面見。

iwff

想補充一點,G8學生今年5月亦有考一個IGCSE英文公開試,程度等同F.5.(學校亦有派個別G7學生去考呢個試,但結果要8月至知)

我仔個補習老師同我講(佢係退休中學教師),優中既英文課程相對出面既英中,真係好深。佢初時知道優才要班F.2既學生,去考一個F.5程度既試,覺得學校好唔啱。其後佢為左就返優才既英文程度,於是用F.4既英文課本同試卷嚟教我個仔。一個月後,個補習老師同我講:「初時真係唔認同優才既做法,但估唔到我個仔會識做F.4既英文。我相信呢班學生第日去考會考,英文成績一定會好好!」

原文章由 dabbycheung 於 07-7-12 19:01 發表

考Flyer果班學生係唔係G5學生?因為出面好多學校(名校除外),考Flyer既學生通常係讀小六。

好似係G5 bor, 我掛住影相, 無乜聽到, 俾張相你睇下就知喇.   d相upload緊, 今晚半夜先有得睇.

我囡囡星期六上午面試,我無同佢講呀,等佢自然d,今天咁多人申請,証明我們的選擇是對的!祝大家好運,都祝我自己好運

iwff
但係揀tko的機會又會細左架喎!!!!!

我調左向sat 9:30呀

原文章由 iwff 於 07-7-12 16:25 發表
kaka 皇后,

我希望可以考到將軍澳校舍,一來自己住寶林, 二來我大姑奶個仔係優才讀緊5年班, 仔仔可以同表哥同一間校舍。如果係旺角就稍遠了。

Anyway, 唔好想太遠了, 面見完有結果先算啦! 你改了面見幾點呀 ...

我真係好希望稍後大家都上來報喜!!!Good luck!!!

醒目開學勳章

原文章由 dabbycheung 於 07-7-12 19:01 發表

係呀! 考 Flyer 果班學生係 G5。

原文章由 meimeilam 於 07-7-13 09:04 發表

係呀! 考 Flyer 果班學生係 G5。

學校要學生考flyer試, 咁學生有無需要出面上下堂呀? 學校係咪以flyer的成績列入該學生的成績評核內?

[quote]原文章由 Aoi 於 07-7-13 11:44 發表
學校要學生考flyer試, 咁學生有無需要出面上下堂呀? 學校係咪以flyer的成績列入該學生的成績評核內?

G5學生考Fryer、普通話試,G6學生考KET,G7學生考PET,G8學生考IGSCE,全在校內上堂,校方代購課本,校內於應試前考MOCK Test,成績表只計校內考試分。G5學生考獲15 shields應是19位學生(佔21%),因有部分學生沒返或準備表演等沒上台。中、小學生公開試成績優異,老師和學生都很高興!
‹ 上一主題|下一主題