用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~
樓主: Bebichhichi
go

08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~ [複製鏈接]

原文章由 car817ho 於 07-7-10 10:08 發表
lizlsman
迦南呀.學費$2xxx炸,係九龍塘黎講算平呀!

[quote]原文章由 lizlsman 於 07-7-9 12:08 發表
嘩, ronni, 你好勁, 資料好清楚!!

我個仔都 ...

勁乜鬼, 咩都係知d唔知d, 都係靠bk既好朋友左八下右八下咋....
update下先, 早幾日去左九龍站既pips度睇環境, 都算幾ok, 一黎新啦, 二黎都幾大, 裝修望落去幾c服, 有個outdoor playground(未裝facilicities, 所以唔知多唔多野玩), 班房都幾大, 但當然以地點來說, 對住係kln station上蓋既人就super 方便啦~ 不過佢地黎緊既english playgroup已經full哂啦~

我諗如果九龍塘黎講, 迦南真係平, 加上佢既校園比人感覺好好, 又大, 但唯獨是english方面比較弱, 好睇你同老公本身會唔會著重(係n1呢個stage), 可能因為呢個pt, 學費相對都算平(鬼婆miss幾鬼先得架), 但overall黎講個感覺係"小朋友會讀得開心"

原文章由 car817ho 於 07-7-9 17:50 發表
ronni
你既資料都好詳細呀,
咁你小朋友依家仲有無讀其他playgroup呀?
我遲d都打算俾囝囝返playgroup...但唔知邊間好
聽bk momi講迦南都有playgroup呀
但未問詳細資料囉..

我由潼潼4,5個月就比佢番d平平地既pg, 一來想佢見多d人(唔怕生保), 二來都想佢識多d朋友仔, 有機會同其他bb有d interaction, 同埋又可以見慣下鬼婆, 唔好驚青~ 黎緊揀緊幾間, 已報左kindermusik by catherine, 另外考慮緊kids gallery其他既class, youth talent既eq1(但要識行, 渣豬潼潼仲係未行得好), 同都諗緊東山; 另外就wait list緊既pips既pg, 同睇下next term既anfield; 本來都有諗住一心番tutor time, 但因為一位bk朋友番緊, 話d野太深同tutor麻麻, 所以暫時放到最後考慮之列, 唔好以為我咁變態, 唔係全部都報, 只係考慮中, 睇下邊d有位邊d會收, 再最後決定~

有某d kinder都會有pg, 但你要留意, 好多都係歲半up, 就算有細b class都可能得一班半班, 所以好快full, 我就係咁樣miss左anfield既summer class, 欲哭無淚...

原文章由 ronni 於 07-7-12 01:54 發表

勁乜鬼, 咩都係知d唔知d, 都係靠bk既好朋友左八下右八下咋....
update下先, 早幾日去左九龍站既pips度睇環境, 都算幾ok, 一黎新啦, 二黎都幾大, 裝修望落去幾c服, 有個outdoor playground(未裝facilicitie ...

漏左一句, 因為pips仲裝修緊, 其實咩都未ready, 個校長on phone好鬼friendly, invite我即日去睇, 但有d info講得唔清楚, 根本eng pg就full鬼哂, 其次約我2點, 佢又出左去lunch, 攪到我等左1hr都唔見人, 老公發哂老脾...另外我問個admin staff, pg係abc定鬼婆教, 佢都答唔到我, 我understand因為仲in progress, 可能有d野未定, 但佢竟然咁樣replied "未知架, 但如果係個資源都會偏重係k1-3, n1個d, 其實你地bb咁細(pg), 都唔識聽唔識講架啦, 我地點都一定係揾native tutor架啦...." 我老公同我覺得佢呢個answer勁唔掂, 有搗米之嫌...照佢咁講,我係咪唔應該花錢比bb讀pg...

原文章由 siu_mei 於 07-7-9 12:13 發表
我仔仔出年6月都兩歲啦, 宜家又係煩緊揾nursery.
我地都諗住試下九龍塘嘅學校, 原本有考慮根德園, 但聽聞佢地嘅教學方法比較嚴謹, 兼且唔准家長插手, 我恐怕到時唔係阿仔頂唔順, 而係我唔忍 ...

根德園好似無n1~
klntong真係唔多得揀, 得幾間有n班, 所以先頭痕

Monty
創價係由日本教成立,但係學校唔會傳佢地既教
所以創價係無宗教學校呀
培正都係我既選擇呀
我心水k1有
1)創價
2)培正
3)迦南
4)劍鳴
[quote]原文章由 Monty 於 07-7-11 23:53 發表

car817ho

ronni
嘩~你真係有好多pg既資料呀,thanks
我同be be 上過pg,不過主要係唱歌仔,玩下炸
主要係俾佢見下其他bb,同埋訓練下大小肌

原文章由 ronni 於 07-7-12 02:05 發表

我由潼潼4,5個月就比佢番d平平地既pg, 一來想佢見多d人(唔怕生保), 二來都想佢識多d朋友仔, 有機會同其他bb有d interaction, 同埋又可以見慣下鬼婆, 唔好驚青~ 黎緊揀緊幾間, 已報左kindermusik by catheri ...

ronni
係呀,真係好少學校有n班呀...搵來搵去都係個幾間炸
原文章由 ronni 於 07-7-12 02:13 發表

根德園好似無n1~
klntong真係唔多得揀, 得幾間有n班, 所以先頭痕

pekklekc
學之園(青衣)既地點就方便我同家姐
所以會報埋佢呀!!

原文章由 pekklekc 於 07-7-12 11:05 發表
I summarised some info (from BK mami) about 學之園 :

* 28人一班 (真係幾多呀!), 分4組, 除左2個班主任外, 仲有多一個至兩個ee(助教)
* PN班係每班一個Local teacher + 一個NET, PN班一星期有兩堂mandar ...

我住九龍城區的, 囝囝出年夠2歲想係九龍塘區比囝囝返幼兒班, 請問大家對以下幾間幼兒/幼稚園有什麼意見? 唔該幫忙吓

1.
迦南 (九龍塘有2, 除了學費及地點有分別外, 還有什麼呢?)

2.
啟思 (不過要去籃田先有幼兒班, 一條龍學校, 可直上啟基小學, 請問啟基小學是否需要繳學費?)

3.
培正 (請問有沒有幼兒班?)

原文章由 pekklekc 於 07-7-12 10:41 發表
Ronni : I attended the trial class in 東山, 都算幾ok, the tutor is very nice.
But 一班都有幾多同學ga!
And perhaps mami accompanies her baby
上課, daddy can sit 班房another side, this arrangem ...

thx for yr sharing~ 我今日報埋東山, 但會報tst, 因為新開, 剛招生, hehe, now我報個summer class 差唔多係1:2...

其實我都對tt既1st impression唔好架, 因為早於半年前open day去睇, 我推住bb車, 佢d staff叫我唔好推入去入面(唔記得係樓梯定咩), 但bb訓左, 所以我放左係入口有個好似reception既地方, 佢地應承會幫我望住, 我都係入一入去睇, 點知出番黎時個area係無人, 我都幾嬲, 因為係佢地唔recommend我推埋入去, 又話睇住, 雖然即時有人係牆既另一面閃番出黎, 但個刻我心諗比人推走左個b我會發癲; 跟住臨走時 , 係其中一個位有隻好細既spider跌左落我膊頭, 所以我對tt印象好差; 只係最近要的起心肝睇pg/n1, 又知佢同kingston係 英普, 所以先又諗番咋....唉...做人家長甚艱難; 完全同意你既揀學校要求呢...

王國長老

我都睇緊N1
區份都係九龍塘OR九龍城區
黃埔都睇過有威廉(半日)等
其實我又唔係太緊張讀N.1,因為都係諗住等佢習慣見人,讀完一年出去報K.1都無咁驚
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

ronni,
請指教
1.Where kindermusik by catherine?有無website or Tel. no?
2. kindermusik by catherine website or Tel. no?
3.Where pips?website or Tel. no?
pekklekc,
Where 東山 & other information?
因為我工作好busy & 要返學,所以好多問題請大家指教

My choice:
1.學之園 (海逸)
2.HMT Victoria
3.啟思幼稚園(九龍塘正校)
4.金巴倫迦南

原文章由 doryee 於 07-7-12 21:22 發表
我都睇緊N1
區份都係九龍塘OR九龍城區
黃埔都睇過有威廉(半日)等
其實我又唔係太緊張讀N.1,因為都係諗住等佢習慣見人,讀完一年出去報K.1都無咁驚

聽聞wp有間叫咩"au-yeung siu fong"(咁上下名)都幾好wor!

原文章由 cherry_bb 於 07-7-12 23:20 發表
ronni,
請指教
1.Where kindermusik by catherine?有無website or Tel. no?
2. kindermusik by catherine website or Tel. no?
3.Where pips?website or Tel. no?
pekklekc,
Where 東山 & other informa ...

東山(正校金鐘, tst新開)
http://www.alihk.net/beaumont/clubs/playgroups_tc.htm

kindermusik by catherine (正校係堅道, 但佢都有租好多地區攪, 可自行打去問)
http://www.kateskids.com.hk/

pips (正校係parkview, 其次有深井既rhine garden同kln station)
http://www.pips.edu.hk/kln/index.html

原文章由 ronni 於 07-7-12 19:41 發表

thx for yr sharing~ 我今日報埋東山, 但會報tst, 因為新開, 剛招生, hehe, now我報個summer class 差唔多係1:2...

其實我都對tt既1st impression唔好架, 因為早於半年前open day去睇, 我推住bb車, 佢 ...

hi ronni,

would u mind sharing which course did u enrol in 東山? :)

王國長老

黃埔譚區陽少芳係幼稚園無N.1讀架
同埋呢間D課程係FOR小朋友升國際小學讀架
所以我唔諗呢間喇
原文章由 ronni 於 07-7-13 05:08 發表

聽聞wp有間叫咩"au-yeung siu fong"(咁上下名)都幾好wor!
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

learning habitat provide schoolbus.The assistance is very appreciated.
My daughter study in there. My son will apply again.
So .it is not A PROBLEM
‹ 上一主題|下一主題