用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 (Part 2) ...
樓主: fling
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 (Part 2) [複製鏈接]

Hi katiekma,

可唔可以透露讀緊邊間丫

原文章由 katiekma 於 07-7-15 08:56 發表
我仔今年升s3, 身邊不停有朋友玩緊派位遊戲。所以知小小

原文章由 labelwah 於 07-7-15 22:35 發表

2jma
官塘瑪莉諾都好好, 我老公話如果肥仔成績好的話, 點都會首選呢間...如果好似宜加肥仔中中廷廷咁,就寧願選翻聖中, 因為佢既校風都够純撲, 無見過'd'聖中學生擔煙攬女咁囉...

-----------------------------------------------------

Hi 2j,

我都唔識,幫唔到你mug野

不過我講既"後著",其實即係兩手準備:loveliness: 好似wah wah老公思維
幾清晰:D 知道mug野適合囝囝

LV77,

CHECK PM

原文章由 LV77 於 07-7-15 23:09 發表
Hi katiekma,

可唔可以透露讀緊邊間丫

原文章由 katiekma 於 07-7-15 23:40 發表
LV77,

CHECK PM

長輩,收到!!!! 有時間有新料,就同我地分享下:loveliness:

謝!!

原文章由 LV77 於 07-7-15 23:06 發表

wah,

我返而覺得肥仔加佢老豆(當然一定要有你既靚湯水支持) :loveliness: 可以再努力d 今年全級考30幾,咁可能俾d心機,可以入25名內喎而且我發現聖小分數可能相差零點零幾,名次排位就 ...

最敝呢隻豬係經常飄浮不定呢...唉
佢老豆都同佢講過, 唔介意佢考第幾, 只要佢有努力讀書就得喇...

LV, Wah 早晨,

近排少左上黎,又係因為新版面唔多好用 law...:tongue:

Wah,
你話肥仔飄忽,我個仔仲飄忽呀,
你唔好話我晒命,  我仔今次GS成績好好, 有95分,
但居然平時最好成績的Maths, 今次跌左成1x分。

到頭來,名次同平均分又係差不多:tongue:

想整體有進步都唔得既

原文章由 yw 於 07-7-16 11:18 發表
LV, Wah 早晨,

近排少左上黎,又係因為新版面唔多好用 law...:tongue:

Wah,
你話肥仔飄忽,我個仔仲飄忽呀,
你唔好話我晒命,  我仔今次GS成績好好, 有95分,
但居然平時最好成績的Maths,  ...

HI YW,
你唔好話喎,肥仔呢期的整體成績跟上次比較都有少少增長,但反而中.英口試及音樂都一齊少佐10-12分, 總共少佐35分..都咪話唔大打擊, 因為呢三樣分數以往三次都有9字頭加碼...(以往比分都比較鬆手)...

=========================
到頭來,名次同平均分又係差不多:tongue:

想整體有進步都唔得既

=========================

Hi yw,

我都舉腳讚成:D  

∼second test 我幫囝囝力谷數學及GS , 分數係99&95,
但中英就共跌30幾分 :( ,好彩加埋MUSIC & VA, 都抱持滿意之名次:loveliness:

∼到second exam,覺得中英無理由咁差,就力谷,好啦 !!!中英比second test 提升返 20幾分,點知 MATHS & GS都係90,再加埋 MUSIC & VA 唔高, 平均分仲低過
second test, 激死  所以話要囝囝整體有進步,真係一門好深學問 我會努力讚研

不過,我無責罵過囝囝,因為佢真係每次測驗.考試都有用心去溫,我同佢都盡了力,或者呢d就叫無讀書天份呀 不過,無天份唔緊要,最緊要將勤捕拙,一定成功既

原文章由 labelwah 於 07-7-16 11:42 發表

HI YW,
你唔好話喎,肥仔呢期的整體成績跟上次比較都有少少增長,但反而中.英口試及音樂都一齊少佐10-12分, 總共少佐35分..都咪話唔大打擊, 因為呢三樣分數以往三次都有9字頭加碼...(以往比分都比較鬆手)... ...

我今日又聴講小五都有出現不是主要科目的分數(美術-VA), 無端端由以往的9字頭下調至得7字頭,有部份家長都有打電話回校詢問,那天悉逢是副校長接聽電話, 佢都話要向有關科目老師了解一下,或會通知有關老師回覆各家長咁話...

原文章由 labelwah 於 07-7-16 23:12 發表

我今日又聴講小五都有出現不是主要科目的分數(美術-VA), 無端端由以往的9字頭下調至得7字頭,有部份家長都有打電話回校詢問,那天悉逢是副校長接聽電話, 佢都話要向有關科目老師了解一下,或會通知有關老 ...

wah,

我囝囝一直VA都係好平均,平均咁低分呀:(可能佢唔單至無讀書天份,兼無藝術天份

原文章由 LV77 於 07-7-17 15:54 發表

wah,

我囝囝一直VA都係好平均,平均咁低分呀:(可能佢唔單至無讀書天份,兼無藝術天份

呀LV77大姐,
你唔好咁話你囝囝啦, 佢只係小一啫, 你想佢點吖..比你激死
我肥仔話齋...邊有小朋友會鐘意讀書架...

HI,

你們一班有多少學生? 是否屬於"小班教學"?
:

原文章由 labelwah 於 07-7-18 15:56 發表

=================================
我肥仔話齋...邊有小朋友會鐘意讀書架...

=================================

wah,

嘻...嘻...都話你亞肥仔醒呀

原文章由 LV77 於 07-7-18 16:04 發表

wah,

嘻...嘻...都話你亞肥仔醒呀

大姐,
係你先話佢醒啫..唉! 我同老公聴到後都 'O' 晒嘴...唉!
佢k1時,同佢試冬天校褸,我地話...吖..咁大件, 明年都啱著喎..
點知肥仔話....吓..明年都要著...   (佢以為讀完一年k1就唔駛讀... )

重有一次,撘火車經過大學站,肥仔指住大學嗰邊問呀爸..嗰度係邊度? 於是佢呀爸就好有興致咁話...嗰度係大學..嗱..你呢讀完三年幼稚園, 6年小學, 5年中學,加兩年預科就可以入大學架啦...
點知肥仔話...吓..讀咁多, 呀爸, 我讀埋中學就得喇, 我唔想讀咁多呀...佢老斗聴佐到無晒反應, 而我就笑到碌晒落地...唉!

[ 本文章最後由 labelwah 於 07-7-19 08:13 編輯 ]

原文章由 JoyceWong 於 07-7-18 16:02 發表
HI,

你們一班有多少學生? 是否屬於"小班教學"?
:

hi Joyce,
你好..
我個仔三年級,全級共87人, 分三班...因為嗰年學校剛剛由上下班轉做全日制, 所以人數比較少..

而2006年的小一就聴講有大約三十幾至四十人一班喇, 都係有三班..

LABELWAH,
你個小朋友好有幽默感呀!面對現在咁大壓力同漫長的讀書生涯, 是要保持高的EQ......

原文章由 JoyceWong 於 07-7-19 07:22 發表
LABELWAH,
你個小朋友好有幽默感呀!面對現在咁大壓力同漫長的讀書生涯, 是要保持高的EQ......

hi Joyce,
好早喔....你...早晨
係屋企裏面, EQ 最底的係我....最高EQ的應是我老公了, 因為係佢全力揍個仔,一放工, 佢就100%奉獻晒比個仔喇..

你要返工嗎? 你囝囝是否2008年才入小一呢...?

wah,

正如你所講,天下烏鴉一樣黑呀...... 我叫阿仔讀吓書, 佢竟然話:媽咪, 我唔似你咁鐘意讀書架!!! 我只能死撐話, 呢個唔係鐘唔鐘意的問題, 佢必需囉!!

其實我都唔鐘意讀書架, 一睇教科書就想瞓覺, 睇課外書就好OK, 不過阿仔未知道分別之嘛. 哈哈哈..........

我記得佢中文課好似試過用 : ....一..., 就......作句, 佢話諗唔到, 我就寸佢, 你用 "我一做功課, 就想睡覺, 或 我一溫書, 就會睡覺" 咪得囉.

原文章由 labelwah 於 07-7-18 10:20 PM 發表

大姐,
係你先話佢醒啫..唉! 我同老公聴到後都 'O' 晒嘴...唉!
佢k1時,同佢試冬天校褸,我地話...吖..咁大件, 明年都啱著喎..
點知肥仔話....吓..明年都要著... ...

LABELWAH,

你好呵! 我都是返工一族, 我小朋友是今年入讀小一. 而且除了他之外, 仲有一位很"野蠻"的女要照顧. 現在做女人的壓力比以前大得多,有時eq低時, 真想把他們塞返去個肚算了.

比小朋友入讀聖小的原因是想他英文底好d, 多d接觸英語環境. 升中的事, 不想太多了.  因為到時他英文底好d, 到時考下直資 或 國際學校都有少少把握.  

大家保持聯絡吧!

原文章由 fling 於 07-7-19 10:35 發表
wah,

正如你所講,天下烏鴉一樣黑呀...... 我叫阿仔讀吓書, 佢竟然話:媽咪, 我唔似你咁鐘意讀書架!!! 我只能死撐話, 呢個唔係鐘唔鐘意的問題, 佢必需囉!!

其實我都唔鐘意讀書架, 一睇教科書就想 ...

Hi Fling / Joyce,
我都係呀...一見到呀仔'd'書, 又深又'盛', 我都即刻擺底,行佐去..
所以老公要頂硬上..我係一個受唔到壓力既人...乜都幫唔到手..
好彩我要返工, 如果唔係, 日子唔知點過...
‹ 上一主題|下一主題