用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 (Part 2) ...
樓主: fling
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 (Part 2) [複製鏈接]

進進媽:
你是否講現在之新system?
或者你在打完字後,先按  "預覽文章", 睇過無問題先按
"發表回覆" , 我都係咁做,應該出曬成段發表喎 ,你試下啦

不過,提提你   以前打緊字時都可以按"上一頁" ,  " 下一頁",個段文都可以keep住,但而家唔得:( 激死:evil:

原文章由 LV77 於 07-7-13 09:26 發表
進進媽: 

今年就07:45上課時間,咁你07:45前到無問題,但下年齡07-08)開始學校時間改為==>08:00 - 15:00, 咁你08:00前帶囝囝到校就OK啦

某程度上小學係無banding之分,不過聖小都仲keep任係叫做band 1學校既.不過同校多數band 1成績既學生都未必會選中學部囉.可能話晒依家都仲係band 2中中啦.band 1學生又當然可以選出邊啲band 1英中.唉.....我就頭痕緊亞大少來緊點同佢選囉.成績點都係keep住係band 2中間數,咁如果我同佢選咗band 1學校既話派唔到又唔知會去咗邊.但係自己間又係中中,我好多朋友都叫我千奇唔好選中中.請問各位有無高見呀.
原文章由 LV77 於 07-7-12 16:40 發表
Hi all mums,

我想問下你地知唔知在那裡睇到小學既banding

好似聖小咁,而家仲係band one,但點知呢

因為我開始想研究下升中既問題呀(因為一直唔多清楚,亦唔明:D   )有無媽咪教下我呢.... 或者 ...

又暑假啦......

lee排啲天氣真係熱到c
星期三luk咗去學校一轉幫大少買書同取50周年套衫,已經成身濕晒

原文章由 2jmama 於 07-7-14 08:40 發表
某程度上小學係無banding之分,不過聖小都仲keep任係叫做band 1學校既.不過同校多數band 1成績既學生都未必會選中學部囉.可能話晒依家都仲係band 2中中啦.band 1學生又當然可以選出邊啲band 1英中.唉..... ...

Hi 2j,

我都見到你在初中"聖若望......." 既回覆呀 果間真係咁差 不過針不吉到肉,聽下就算!!!!

你呀大少好似係升六年班? 咁應該遞左自由選校果part? 咁你有無揀返聖中? 因為"聽聞"若你不放"聖中"在選擇內,就算你叩門都唔收喎!!!!仲有想問下,出面既小學到五年班有家長會講解/教導點揀中學,請問聖小有無咁既服務? 還是有咁既家長會,不過多數叫你揀聖中? 仲有想問點樣知道自己既小學屬band 幾? 若不清楚,咁又點揀"相等輩份"既中學?

我而家開始收集"升中"既資料,因為兩三年又好似改一改制咁!!!
以前話誇區外,最重要睇點樣選本區o 但上年開始又話可以第一輪自由選擇2間(3間?) , 再到甲部.再到乙部 !!!! 我唔係住觀塘/將軍澳區,所以一直無留意開果邊邊d中學入band one,邊d入
band two? 而家開始留意,就算兩.三年後再改制都明白點應付呀!!

你亞大少有無特殊技能,即有無幫小學攞過獎? 算唔算風頭人物 ?  如果係,我覺得你可以不放聖中在自由選擇及甲項,反而揀些band two 頭英中,band two 中既英中,band two 尾既英中, 就算派得唔好,到時再叩聖中門(最緊要聖小校長推介信), 我諗入返聖中機會都有喎!!! 相返大少只係一般平民既話,咁你不先揀 "聖中" , 再到心儀英中學校叩,成功當然好,唔得亦無大礙 o

我曾經講過你地知我仔既表哥在聖中讀,佢爸爸話佢囝囝成績都算
ok(但唔算標青), 佢亞媽當年唔敢博,就直上聖中!!!! 但佢好多位同學仔跟佢成績差不多,但佢地家長有拼博精神,都揀出面學校,全部都掂左呀!!! 我表哥兩公婆都不知幾後悔呀 !!!

所以,要睇下你肯唔肯博? 博唔到又有無預備定後著呢 ?

原文章由 2jmama 於 07-7-14 08:40 發表
某程度上小學係無banding之分,不過聖小都仲keep任係叫做band 1學校既.不過同校多數band 1成績既學生都未必會選中學部囉.可能話晒依家都仲係band 2中中啦.band 1學生又當然可以選出邊啲band 1英中.唉..... ...

Hi 2Jma,
請問大少呢年的全級人數多唔多呢? 如果都是120-130人的話,即係話考試考到前排1/5 (考第1-24)的學生要選 band 1 就無問題啦,而第二批則25-90的學生就可選 band 2喇, 學校所屬邊個band別, 問老師就實知喇, 住在我家隔離的哥哥就係讀聖中囉, 佢講每年大概都是按以上分批的....聖中都是只收到中間成績部份的學生的....
我另外同事個仔的學校老師都會就住個別學生的成績而給與選校意見..

[ 本文章最後由 labelwah 於 07-7-14 17:00 編輯 ]

LV77))

聖若望當年幼稚園係好ok,老師教得好有心機.不過佢有直屬小學所以唔會幫o的家長關於升小學既事宜,不過比我感覺就係樣樣都要比錢o.尤其係車錢.同時學費都o吾平,當年大少讀k2k3要返全日班都成35蚊一個月.校車費就7百幾.但係跟住個年我上教育署個網見到已經加到45蚊一個月.某程度上都有o的咁既原因無比二少讀.

,九月大少已經係六年級生.唔係wor,仲未填表wor.上次亞中學校長都講在,一定要係第一次同第二次都要選佢學校先會可以做後補生.我都oo咁肯定家長會或學生既班主任會唔會consulto地點樣去選中學.好耐之前我已經聽過中學部係band 1band 2.好多band 1學生都唔會選讀返中學部,所以中學多數都係收band 2學生多.其實所屬既中學的banding係因應佢收生既學生banding屬於邊個banding.

大少o吾係風頭人物.無取過任何獎狀.成績就中等啦.所以佢應該係band 2學生.我就係驚博唔過呀.但係band 2多數都係中中, 但係我有o的朋友就叫我千奇o吾好選中中o.所以依家都o吾知點選.

後著我無呀.有無好提意.

Labelwah)))

大少今年全級有137.o米係band 2,所以我係到諗,o吾係band 2多數都係中中,如果係既我就或者會選聖若瑟中學多.

,多數中學部都會收小學部既band 2學生.因為band 1學生都會選出面band 1學校.同時中學校長上次講座話會收返小學部85%既學生.o咁如果我選中學部就好大機會收大少讀.但係就應該出年大少讀中一時都未轉到英中o.

我都聽朋友講過如果统一吾選佢中學, 扣門係吾會考慮。其實我覺得學校本身都相當小氣。家長比咁多學費讀英文小學, 梗係想入英中, 呢的係人之常情, 而佢中學係中中, 叫的band 1 家長點選得落手。我係家長都博英中 lar 。辛辛苦苦教出來的 band 1 學生就這樣溜走了。佢咁樣只會band 1 尾 band 2 學生才選佢, 咁佢轉回英中的時間就更長。這只是本人小小意見, 如有得罪各位, 請見諒。

LV77,

如果 BAND 2 學生想讀英中, 直資中學機會大的 WOR。

原文章由 LV77 於 07-7-14 15:11 發表

Hi 2j,

我都見到你在初中"聖若望......." 既回覆呀 果間真係咁差 不過針不吉到肉,聽下就算!!!!

你呀大少好似係升六年班? 咁應該遞左自由選校果part? 咁你有無揀返聖中? 因為"聽聞"若你不 ...

2j / wah ,

我原本打左一段"水蛇春咁長"既回應,點知唔見左      
激死我:tongue:  

無心機再打 不如 2j 將心儀既學校列出,等我地呢班媽咪出去問下人,集合多些意見,可能幫到2j

我暫時對"升中"既野一知半解,"後著"就應係幫唔到你

Hi Katiekma,

bk今晚唔知發生咩事:tongue: 打左段回應俾你又係唔見左  

我只係新丁媽咪,對 "升中"都仲係一知半解  暫時只是維持知道
喇沙 / 男拔 / 皇仁 /華仁 呢d係人都知既dream school,但想入就難過登天

你係唔係聖小既家長,囝囝讀緊幾年級 ? 或者你講多d升中既野我地知,及再俾d意見2j 呀

我仔今年升s3, 身邊不停有朋友玩緊派位遊戲。所以知小小

原文章由 LV77 於 07-7-15 00:49 發表

bk今晚唔知發生咩事:tongue: 打左段回應俾你又係唔見左  

我只係新丁媽咪,對 "升中"都仲係一知半解  暫時只是維持知道
喇沙 / 男拔 / 皇仁 /華仁 呢d係人都知既dream school,但 ...

lee點我都同意.但係又驚唔選佢真係唔知會去o左o的o咩既學校呀.:-|
原文章由 katiekma 於 07-7-14 20:28 發表
我都聽朋友講過如果统一吾選佢中學, 扣門係吾會考慮。其實我覺得學校本身都相當小氣。家長比咁多學費讀英文小學, 梗係想入英中, 呢的係人之常情, 而佢中學係中中, 叫的band 1 家長點選得落手。我係家長都 ...

相信都係.因為band 2學校大部份係中中:-| ,一係就私校o羅.
原文章由 katiekma 於 07-7-14 23:21 發表
LV77,

如果 BAND 2 學生想讀英中, 直資中學機會大的 WOR。

LV77)))

e....會唔會我又打o左啲廣東話字呀,係就sorry ,所以我依家會copy o左同係word到打o左先.

心儀既當然係近我屋企既觀中同順利天主教.不過都知係band 1加勁難入:-| ,其他band 2既未諗.不過如果選band 2又真係可能會選返佢o地中學部.某程度上校服真係o吾錯.

anyway, thank you大家的幫忙.
原文章由 LV77 於 07-7-14 23:58 發表
2j / wah ,

我原本打左一段"水蛇春咁長"既回應,點知唔見左      
激死我:tongue:  

無心機再打 不如 2j 將心儀既學校列出,等我地呢班媽咪出去問下人,集合多些意見,可能幫到 ...

LV77)))多謝你~~
原文章由 LV77 於 07-7-15 00:49 發表

喇沙 / 男拔 / 皇仁 /華仁 呢d係人都知既dream school,但 ...

o甘真係要多多指教
原文章由 katiekma 於 07-7-15 08:56 發表
我仔今年升s3, 身邊不停有朋友玩緊派位遊戲。所以知小小

我都係以我所知的, 講比大家聽。你地吾好笑我扮代表就得 LAR。

原文章由 2jmama 於 07-7-15 09:34 發表
o甘真係要多多指教   

點會呀.你係有經驗人仕.

其實上得bk lee個平台都好多家長係想分享自己既經驗,
可以提醒o下其他人.多謝就真
原文章由 katiekma 於 07-7-15 09:59 發表
我都係以我所知的, 講比大家聽。你地吾好笑我扮代表就得 LAR。

原文章由 2jmama 於 07-7-15 09:32 發表
LV77)))

e....會唔會我又打o左啲廣東話字呀,係就sorry ,所以我依家會copy o左同係word到打o左先.

心儀既當然係近我屋企既觀中同順利天主教.不過都知係band 1加勁難入:-| ,其他band 2既未諗. ...

2jma
官塘瑪莉諾都好好, 我老公話如果肥仔成績好的話, 點都會首選呢間...如果好似宜加肥仔中中廷廷咁,就寧願選翻聖中, 因為佢既校風都够純撲, 無見過'd'聖中學生擔煙攬女咁囉...

原文章由 labelwah 於 07-7-15 22:35 發表

2jma
官塘瑪莉諾都好好, 我老公話如果肥仔成績好的話, 點都會首選呢間...如果好似宜加肥仔中中廷廷咁,就寧願選翻聖中, 因為佢既校風都够純撲, 無見過'd'聖中學生擔煙攬女咁囉...

wah,

我返而覺得肥仔加佢老豆(當然一定要有你既靚湯水支持) :loveliness: 可以再努力d 今年全級考30幾,咁可能俾d心機,可以入25名內喎而且我發現聖小分數可能相差零點零幾,名次排位就相差幾個位啊 咁當然都要講小朋友考試當日既表現同埋都有少少運氣既

你地仲有年幾時間努力,一定掂喎
‹ 上一主題|下一主題