用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原文章由 心心媽 於 07-7-14 21:27 發表
miumi

你個女升邊班呀?

我唔見有reading list bor! 係咪只有小一才有?

放心,只是小一有reading list.

原文章由 心心媽 於 07-7-14 21:27 發表
miumi

你個女升邊班呀?

我唔見有reading list bor! 係咪只有小一才有?

心心媽:

我阿女升3A,
你個女係咪3B呀?
如果係就唔同班了,
但都可以交流下心得,
因為人人都話升左P3會好深,
好多功課,
好辛苦!!

原文章由 wtmaggie 於 07-7-14 22:47 發表

放心,只是小一有reading list.

唔該晒,
我放心晒,
因為之前成日自己miss左!!

請問大家,知唔知聖羅撒小學派位,位回聖羅撒中學的機回有幾大, 如果唔可以派回聖羅撒中學會派去邊幾間呢?

:loveliness:
原文章由 ivy.ng 於 07-7-16 17:40 發表
請問大家,知唔知聖羅撒小學派位,位回聖羅撒中學的機回有幾大, 如果唔可以派回聖羅撒中學會派去邊幾間呢?

果日畢業禮聽到話上中學的人over80%
:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

請問大家知唔知考第幾可以升上中學?係咪考得好就得呢?

原文章由 miumi 於 07-7-16 18:08 發表
:loveliness:

果日畢業禮聽到話上中學的人over80%
:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

沒有一定的,要看看當年有多少位,如果考得好當然沒問題

原文章由 wanmui 於 07-7-16 19:38 發表
請問大家知唔知考第幾可以升上中學?係咪考得好就得呢?

我上星期11/7, 見到有個st rose小學的學生, 外表很斯文, 到一間band2-3的中學叩門, 所以有d担心.

原文章由 bigkinginhk 於 07-7-16 20:27 發表
沒有一定的,要看看當年有多少位,如果考得好當然沒問題

其實st.rose入面成績可以keep到中上,我覺得升中唔會有太大問題,當然擔心總會有呢,但呢區升中校網唔差,我覺得只要成績ok,加埋將來填表時審慎d,應該唔會派去太差o既中學o既...hehee
但真係要每日都keep住小朋友進度就真,我發覺真係唔可以到測考前先發力,平日跟得緊,反而測考前發力唔太重要~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我都覺得成績中上就ok,
唔駛太worry.
對我來說,
有得上番中學就好心足啦!!

聖羅撒學校的學生,基本上個個都斯斯文文的,跟成績無關

原文章由 wanmui
我上星期11/7, 見到有個st rose小學的學生, 外表很斯文, 到一間band2-3的中學叩門, 所以有d担心.<br />
<br />
<br />

Hi  心心媽, miumi, Daisy媽咪 & Cameo

我囡囡會升上3D班,同Cameo個女同一班。

[ 本文章最後由 tungtung-mama 於 07-7-17 18:02 編輯 ]

P1
1A
SHANSHAN
甜粟米
heiyan.mami
SmallQ
BBCheryl

1B
YuenBaBa

1C
BBChu
Kuseiszeto
defg
bgirl2
Vickyng
大彤彤
espirt

1D
Diggiewong
QQPoody
心心媽

P3
3A
Daisy媽咪
miumi

3B
心心媽

3D
cameo
tungtung-mama

P3 家長,

之前家長日,同老師傾開,P1及P2的水平近似,而P3就會深好多,有明顯的分別,所以大家要加倍努ロ。還有P3的英文會多教好多tenses呀。

原文章由 tungtung-mama 於 07-7-17 15:21 發表
Hi  心心媽, miumi, Daisy媽咪 & Cameo

我囡囡會升上3D班,同Cameo個女同一班。我check 過書單,英文雖然讀快了半級,但就用了一套較淺的書,所以不用太擔心

我唔係好明你話"但就用了一套較淺的書"是什麼意思?
不是同以前一樣係ple咩?
:-| :-| :-| :-| :-|

Hi, miumi,

好高興第一次同你傾計。

唔好意思,攪錯了,是阿仔轉了用較深的一套 Longman Express, 而不是阿囡轉用了較淺的一套書。因阿仔的學校英文科是教深一年的,所以攪錯了。佢地一個將用Book 3A書,一個將會用3B。

[ 本文章最後由 tungtung-mama 於 07-7-17 18:15 編輯 ]

醒目開學勳章

唔該晒tungtung-mama幫我地update個list:loveliness:

tungtung mama
haha~
升上小三終於喺bk搵到個同班o架嘞,,,,
咁你要多d上嚟,有乜唔知可以方便互相問吓,and開學前我講我女個名你知丫,睇佢地係咪fd....hehe(而家太早問佢地實乜都話唔知,haha)

原文章由 tungtung-mama 於 07-7-17 15:21 發表

我囡囡會升上3D班,同Cameo個女同一班。

and dear all,
我剛剛先攪清楚一件事,我一路以為畢業禮係大考全級頭10名可以上台領學業獎,原來上台的頭10名係計第三次的test及第四次的exam兩次啊!
and佢地總分高於50分或以上就可以有進步獎的獎狀一張!
and聽聞今年p.2全級第10的平均分係92.1分
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo說「我剛剛先攪清楚一件事,我一路以為畢業禮係大考全級頭10名可以上台領學業獎,原來上台的頭10名係計第三次的test及第四次的exam兩次啊!」

我想是搞錯了,頭10名是計考一及考二成績的,當天司儀有講喎!

我好似聽講係考一考二的成績?!?
不過唔係好關我事 ,
因為阿女唔係咁勁果啲女!!
‹ 上一主題|下一主題