用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原帖由 cameo 於 11-6-6 12:24 發表

阿女來回兩次都會搭港鐵經過新校舍,佢直頭見住新校進度tim la,,,耐何佢無份讀係事實!
24/6畢業謝師宴喔,再留意係得2小時?? 平時同等價錢係食dinner buffet嘛,無可能得2小時咁短喎?因我去過呢間食tea buffet都around ...

學校對小師妹好關顧, 我大以為佢地考完哂所有試, 連最後一次測驗都做埋,大可抖下.... 點知原來仲馬不停蹄去做 TSA, 所以, 我估真係要考完TSA佢地至有得抖...
BTW, 唔記得PRE-S1對學校師妹有冇影響, 如果有, 可能考完TSA都未有得抖 !

DINNER BUFFET 有2小時, 我冇留意呵, 對我黎講, 時間有幾耐都冇乜影響.  咁多都捐左, 唔淨在最後果餐豪比佢啦....

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-7 14:41 發表

學校對小師妹好關顧, 我大以為佢地考完哂所有試, 連最後一次測驗都做埋,大可抖下.... 點知原來仲馬不停蹄去做 TSA, 所以, 我估真係要考完TSA佢地至有得抖...
BTW, 唔記得PRE-S1對學校師妹有冇影響, 如果有, 可能考 ...

pre s1對下屆師妹好緊要呀,點會唔操卷丫...
佢地呢兩日係返去學校操TSA mock卷,有朋友都話誇張,平日都密密做緊,重要用兩日時間做mock? 會考咩?hahahhaahha~
再講,謝師宴係貴左,成$600一位食2小時?? 豪俾你無所謂,但我個女得2小時,又要表演,又要同朋友仔影相留念,食唔飽丫嘛,,
重有,我見人家畢業都係交番俾學生自己安排禮物夾錢送俾班主任,我係唔滿意點解家教會硬性收費,由佢地出面買禮物,夾錢事小(用邊個方式都係要夾),而係份禮物已無意義啦,嘥氣~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Cameo,

Please check pm, tks.

原帖由 cameo 於 11-6-7 18:16 發表

pre s1對下屆師妹好緊要呀,點會唔操卷丫...
佢地呢兩日係返去學校操TSA mock卷,有朋友都話誇張,平日都密密做緊,重要用兩日時間做mock? 會考咩?hahahhaahha~
再講,謝師宴係貴左,成$600一位食2小時?? 豪俾你無所謂,但 ...

你又好鬼細心, 我真係冇睇到咁仔細. 我相信$600入面已經包左我地請埋老師,校長, etc... 所以貴過出邊食囉... 時間方面就唔知啦.....算啦.......都唔預食得多, 班妹果晚比佢地癲下囉...平日唔會有呢d機會.......

至於禮物........我估如果由家長會安排, 咁份份禮身既質素差唔多,到時頒比老師唔會太大分別, 會好d掛 ???
佢地鐘意點安排就由得佢地囉...我地只不過係小數民族, 唔似人地有金色獎狀啊 !!!

Cameo,

Please check pm, tks.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-8 09:21 發表

你又好鬼細心, 我真係冇睇到咁仔細. 我相信$600入面已經包左我地請埋老師,校長, etc... 所以貴過出邊食囉... 時間方面就唔知啦.....算啦.......都唔預食得多, 班妹果晚比佢地癲下囉...平日唔會有呢d機會.......

...

呢間平時dinner buffet 3小時唔洗$500,請埋老師係應該,但係唔鍾意佢得2小時啫,除非佢唔係book番 buffet啦(唔同價嘛),,,,人地學校攪謝師宴都唔係咁計!
金色獎狀咁貴,唔到我地拎啦,,,HAHAHA,,,不過我好記初入校時,當時重係未有校長(只得柯sir做暫校長),話鼓勵佢地參加比賽,所以就算係校外賽都可以拎獎返去學校再頒以示鼓勵! 但呢幾年無左件事啦~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-6-8 14:40 發表

呢間平時dinner buffet 3小時唔洗$500,請埋老師係應該,但係唔鍾意佢得2小時啫,除非佢唔係book番 buffet啦(唔同價嘛),,,,人地學校攪謝師宴都唔係咁計!
金色獎狀咁貴,唔到我地拎啦,,,HAHAHA,,,不過我好記初入校時,當 ...

又好似係喎.... 當年仲好似話攞校外公開獎可以記小功 ??? 之類既野... 不過算啦.......我都唔係有好多個公開獎.... 老公話如果計金色獎狀, 我地照比例都應該有張咭片咁大既獎狀喎....... 之前報稅, 至發現唔覺唔覺有好多張免稅收據

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-8 17:35 發表

又好似係喎.... 當年仲好似話攞校外公開獎可以記小功 ??? 之類既野... 不過算啦.......我都唔係有好多個公開獎.... 老公話如果計金色獎狀, 我地照比例都應該有張咭片咁大既獎狀喎....... 之前報稅, 至發現唔覺唔覺 ...

我記得上次先交左二百幾or三百幾for畢業禮做DVD及咩雜項,今日又派通告又做DVD ??
我淨係記得上次係家教會名義,今日張通告係學校名義!
咁我買咁多DVD做乜???

原帖由 cameo 於 11-6-8 18:38 發表

我記得上次先交左二百幾or三百幾for畢業禮做DVD及咩雜項,今日又派通告又做DVD ??
我淨係記得上次係家教會名義,今日張通告係學校名義!
咁我買咁多DVD做乜??? ...

今日見佢張畢業相, 連個校章都睇唔到, 都唔係平架... 真係想同佢去出邊再影過!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-10 00:24 發表

今日見佢張畢業相, 連個校章都睇唔到, 都唔係平架... 真係想同佢去出邊再影過!

我從來對呢輯相無期望,所以買左4款only有一款靚都好滿意咯,,,hahaha
其實阿女當日返嚟都有呻,佢話D畢業袍全部大人size太大件,根本唔郁都甩,攝影公司又話D用扣針會鈎爛,所以貼滿雙面膠(阿女話貼左都甩)~
我估你連個校章都見唔到,問題又係件袍啦,,,,,不過係奇怪D囉,我地若交張學生相返學校影唔到校章,唔知學校收唔收貨呢?? hahahaa

終於食完餐grad din !
乜試都考晒,嚟緊又冇書要教,又放早,個心可以切切實實咁飛走咯~
可以同個女日日輕鬆行街食飯都得^^

原帖由 cameo 於 11-6-26 22:11 發表
終於食完餐grad din !
乜試都考晒,嚟緊又冇書要教,又放早,個心可以切切實實咁飛走咯~
可以同個女日日輕鬆行街食飯都得^^

六年小學生活, 仲有兩日就結束. 今日既畢業禮, 非常簡單, 不過亦有些感動位. 不竟生活了六年, 當中有血有汗, 始終有點不捨得.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-7-3 00:18 發表

六年小學生活, 仲有兩日就結束. 今日既畢業禮, 非常簡單, 不過亦有些感動位. 不竟生活了六年, 當中有血有汗, 始終有點不捨得.

我比較鍾意今年個畢業禮呀,,,因上年阿女有表演所以我有去,上年有幾組校隊上台表演,而今年轉晒最簡單,分別4班六年級台上唱歌! 其實重好,佢地係今年唯一的主角啊^^
散會後的茶聚亦好好,見好多同學周圍合照,只係奇在喺操場無乜老師在場,我淨係拉阿女同柯sir合照咋,不過我尋日好似癲婆咁,自己無影相囉,,,hahhahaa

有無人對的P3舊課本有興趣,可pm我. 我可以在將軍澳寶琳站送給有需要的人
‹ 上一主題|下一主題