用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴的家長分享 / 交流請進 (PART 2)
go

拉小提琴的家長分享 / 交流請進 (PART 2) [複製鏈接]

不知甚麼原因, 看不到最近的留言. 在這開過新的Topic.
   3    0    0    0

hi,

亞仔G1 學過but放棄了,今個summer holiday想pick up返,大家有好的violin teacher介紹嗎?

thanks

elainebell

原文章由 SCheng 於 07-7-4 23:07 發表
不知甚麼原因, 看不到最近的留言. 在這開過新的Topic.

我想請問小提琴五級的樂理難唔難考??   我想幫個仔報10月份考試.....坊間有無一些past paper 可以買呢?? 在那裡可以買到??

其實我自己真係好無音樂細胞, 中學時每次臨上 music 堂前都有 "想死" 的感覺 , 諗番起都想 ..... 宜家仔仔學緊小提琴 (初學, 現只得五歲半), 我想問我自己本身對音樂完全無興趣, 以前所學的只係 for 應付學校考試, 考完試後立即完封不動交還晒比音樂科老師....哈哈哈, 其實, 會唔會對於仔仔日後在家練習或有疑難時或其他方面會配合唔到呢 ?

原文章由 xmanman 於 07-7-5 09:52 發表

我想請問小提琴五級的樂理難唔難考??   我想幫個仔報10月份考試.....坊間有無一些past paper 可以買呢?? 在那裡可以買到??

可以到Tom Lee 尖沙咀總店買. past pater 是ABRSM出版的, 要另買答案 (不是ABRSM出版).

原文章由 大頭蝦 於 07-7-5 11:31 發表
其實我自己真係好無音樂細胞, 中學時每次臨上 music 堂前都有 "想死" 的感覺 , 諗番起都想 ..... 宜家仔仔學緊小提琴 (初學, 現只得五歲半), 我想問我自己本身對音樂完全無興趣 ...

小孩學琴, 大人支持最重要, 陪上課,陪練琴, 給小孩多聴CD, 多看DVD, 演奏會.......
音樂興趣或多或少是可以培養的.

原文章由 SCheng 於 07-7-5 13:02 發表

可以到Tom Lee 尖沙咀總店買. past pater 是ABRSM出版的, 要另買答案 (不是ABRSM出版).

Hi SCheng

Thanks!  我今天會去看看,  我聽聞樂理的範圍兩年會轉一次,  係唔係??  因為我沒有學過樂器, 所以有好多不懂的地方,  謝謝你的解答!

xmanman

SCheng

囝囝幾時放暑假?他還要不要考試?印象中他已考了演奏級。

原文章由 xmanman 於 07-7-5 13:47 發表

Hi SCheng

Thanks!  我今天會去看看,  我聽聞樂理的範圍兩年會轉一次,  係唔係??  因為我沒有學過樂器, 所以有好多不懂的地方,  謝謝你的解答!

xmanman

Hi xmanman,
轉試題一事不大清楚, 最好還是問老師.

原文章由 csk 於 07-7-5 14:27 發表
SCheng

囝囝幾時放暑假?他還要不要考試?印象中他已考了演奏級。

csk,

算是放暑假了, 但這幾天間中還要回學校參加活動.
打算明年底才考FTCL 之後可以直接考FRSM.

原文章由 elainebell 於 07-7-5 03:34 發表
hi,

亞仔G1 學過but放棄了,今個summer holiday想pick up返,大家有好的violin teacher介紹嗎?

thanks

elainebell

elainebell,

介紹老師並不容易, 各人要求不同.
在香港學小提琴, 不離 演藝, 葉氏, 音統.
看這幾年校際的成績還是葉氏較突出.

原文章由 SCheng 於 07-7-5 03:22 PM 發表
csk,
擔唔擔心viva voce 一part?
我當年考LRSM, viva voce 絕對難頂過拉琴果part, 有小小比2位考官圍攻既感覺...

I think it will be more effective to get a good tutor to teach at home. you can try to contact 導師街 and see if they can refer a tutor for you. it's free.

原文章由 elainebell 於 07-7-5 03:34 發表
hi,

thanks

elainebell

原文章由 KnN 於 07-7-5 16:30 發表
擔唔擔心viva voce 一part?
我當年考LRSM, viva voce 絕對難頂過拉琴果part, 有小小比2位考官圍攻既感覺...

相信每人都擔心viva voce這一part, 小兒亦不例外.
先定下目標, 到時再看情況.

原文章由 mksnoopy 於 07-7-5 16:58 發表
I think it will be more effective to get a good tutor to teach at home. you can try to contact 導師街 and see if they can refer a tutor for you. it's free.

我好似收到導師街既e-mail...
free???

SCheng

預祝他考試成功!

原文章由 SCheng 於 07-7-5 15:22 發表

Hello, SCheng!

Kevin明年底考FTCL,好叻仔呀!加油!

想問下FRSM是否高級/難過FTCL?

Please check PM.:loveliness:

終於揾番你地喇 ! 新版面有 d 唔慣添

考 FRSM , Calvin 真係

唔知 Sandy 同我兩老 有冇恆心 耐力捱到呢日呢 ??

先定下目標, 才有動力練琴, 那管他日可否達成.
看Sandy 拉馬思聰的牧歌, 進步不少.

SCheng

「有志者事竟成」!

原文章由 SCheng 於 07-7-5 15:22 發表

csk,

‹ 上一主題|下一主題